Anne Sofie Allarp

Anne Sofie Allarp: "Det er en stor misforståelse, at manden er et serviceorgan"

Er du heller ikke særlig god til at snakke åbent og ærligt om sex – hverken med dine veninder og din partner? Det burde vi faktisk blive meget bedre til, for fordelene er åbenlyse. Vi har talt med forfatter og debattør Anne Sofie Allarp og sexolog og parterapeut Ditte Winkel.

”I de første seks måneder af et parforhold er der en åbning, hvor man kan tale og diskutere sex. Og derefter går man ind i en ordløs normal-tilstand, hvor man kender hinanden og ved, hvad man skal gøre. Der bliver det nærmest suspekt, hvis man åbner munden og siger, at man egentligt hellere vil noget andet, når det gælder sex.”

Genkender du også dette scenarie, som forfatter og debattør Anne Sofie Allarp skitserer?

Hvis ja, er det ikke spor mærkeligt, for rigtigt mange af os har svært ved at tale åbent om vores egne personlige oplevelser – hvad enten det er sex med vores partner eller med os selv.

”Som jeg er blevet ældre, nu fylder jeg 49 år snart, synes jeg, at der er blevet færre tabuer. Men vi kvinder er generelt dårlige til at tale sammen om det her emne – især når det gælder os selv. Og det er jo ret dumt, at vi ikke udveksler vores erfaringer med fx vores veninder,” siger Anne Sofie Allarp i ALT for damernes podcast, Tænd for mig.

Et af de mest tabuiserede emner indenfor kvindelig seksualitet er onani. I den store befolkningsundersøgelse om danskernes seksualitet, Sexus, viste det sig også, at 12 % af kvinderne skammede sig over at onanere.

Det er et område, der ligger sexolog Ditte Winkel meget på sinde.

”Hvis kvinder skal sige, at de onanerer, skal de vedkende sig overfor alle, at de er et seksuelt menneske, som også er liderligt, og det er der ikke mange af os, som har lyst til at tale åbent om.

Kigger man derimod på mændene, er der lidt en tone à la, de kan jo ikke gøre for det, for den sidder jo lige dér i gribehøjde, høhøhø.

På den måde bliver scenariet sådan, at hvis man ikke onanerer som mand, er der noget galt. Men hos kvinder er det modsat fortegn – der er ingen undskyldning for os, så hvis vi gør det, er det at vedkende sig topmålet af selvnydelse,” siger sexolog Ditte Winkel.

Undersøg dig selv

Både Anne Sofie Allarp og Ditte Winkel er fortalere for, at vi skal tabuerne til livs, og i stedet i gang med at tilfredsstille os selv.

Når man onanerer, lærer man nemlig sig selv at kende, og det er en væsentlig viden om sin egen seksualitet. Og problemet er, at hvis man ikke kender sin seksualitet, jo sværere har man ved at få orgasme – både med sig selv og med mænd.

Hvis vi gerne vil tjekke ind og have et forhold til det, der foregår syd for navlen, så skal vi ifølge Ditte Winkel finde spejlet frem.

”Jeg vil virkelig gerne slå et slag for, at vi bliver meget bedre til at kigge på og undersøge os selv.

Det kræver nogle gange en ekstraordinær siddestilling og et håndspejl, så vi kan se, hvad der foregår dernede, hvordan ser vores kønslæber ud, hvad sker der med klitoris, når den bliver ophidset osv. Der er så meget at lære, men vi prioriterer det bare ikke. Der er også noget omkring, hvordan vi italesætter vores skød. Alt for mange synes, at udflåd lugter, og at menstruationsblod er ulækkert. Det bliver hurtigt et sammensurium af noget, vi ikke gider at forholde os til.

Men faktum er, at det er helt naturligt, hvad der sker dernede,” siger Ditte Winkel.

Onani booster sex & sundhed

Der er faktisk flere fordele ved at onanere – både for din sundhed og dit sexliv!

”Hvis du er single og ikke har adgang til hyppig sex, ved vi, at der er masser af sundhedsfremmende faktorer ved at onanere og at nå et klimaks. Det kan nævnes, at psykiske sygdomme som depression og stress bliver mindsket, og kvinders hukommelse bliver også bedre, hvis du hyppigt onanerer og kommer af det. Derudover bliver risikoen for hjerte-kar-sygdomme også mindre, fordi du udskiller flere hormoner,” forklarer Ditte Winkel.

Hvis du er i et parforhold, hvor der ikke er meget sex, er onani også en måde at holde liv i det dernede – use it or loose it, som Ditte Winkel formulerer det.

Og ikke mindst er onani også givende, hvis vi har et partnerskab, hvor der er gang i lagengymnastikken, fordi det er en måde, hvor vi lærer selvnydelsen og får et sprog for, hvad man godt kan lide og ikke mindst formidler det videre til sin partner.

”Det er ikke ualmindeligt, at mænd synes, at det bliver en gætteleg, og de famler lidt i blinde, for hvor skal de røre henne? Hvor er knappen?

Der er desværre ikke mange af os, som giver meget feedback, når det gælder, hvad vi gerne vil have. Så nogle gange er de lidt prisgivet, de kære mænd. De knokler for sagen, men ved ikke, hvad de skal gøre, fordi vi ikke giver anden respons end et støn undervejs.

Så onani er også en måde at blive fortrolig med os selv og at kunne kommunikere det ud,” siger Ditte Winkel, og Anne Sofie Allarp supplerer.

”Mange lægger deres seksualitet over til deres partner – det er dem, der skal røre ved dem, nyde dem og bringe dem til klimaks, fordi de ikke ved, hvordan de selv skal gøre det eller ikke tør.

Så onanien er også vigtig til, at man kender sig selv godt nok til at vide bedre, hvordan man tager fat på manden. Det er en stor misforståelse, at manden er et serviceorgan; han er et tag-selv-bord, og man skal selv tage fat i ham.

Et andet tabu er, at der er mange mænd, som oplever, at kvinder er ret kedelige at gå i seng med. Vi tror, at bare vi spreder benene, så åbner porten til paradis, og alt er godt. Men mænd kan faktisk godt synes, at vi er enormt kedelige, siger Anne Sofie Allarp og afslutter;

Vi er selv ansvarlige for det sexliv, vi har, og vi har kun et liv og en klitoris. Det er vores eget ansvar at gribe i egen barm og skaffe det sexliv, vi gerne vil have.”

Find podcasten på Spotify

Eller lyt med herunder:

Om podcasten Tænd for mig

Covers 300x300 px 2.jpg

Journalist Josefine Stork og sexolog Ditte Winkel har en mission.

I podcasten ”Tænd for mig” vil de forsøge at aftabuisere kvinders seksualitet ved at have en ærlig og åben samtale omkring sex. For selvom vi skriver 2021 er der stadig tabuer forbundet med det at være kvinde og have lyst til sex og dyrke sex og tale om sex og om nydelse.

I hvert afsnit inviterer de en kendt kvindelig gæst ind til en snak om alt fra sexlyst, sexfantasier, onani og jagten på orgasmer og får gæstens egne personlige erfaringer og betragtninger.

Lytterne bliver også en del af snakken, når Ditte og gæsten svarer på spørgsmål fra Alt for damernes instagramfølgere i en sex-brevkasse.