Menstruation

Bind, tampon eller kop? Disse ting skal du være opmærksom på

Er du mest til tamponer og bind? Eller er du faldet for menstruationskoppen? Ikke alle hygiejneartikler er lige gode for dig og miljøet.

De fleste kvinder får menstruation i puberteten og har det herefter månedligt, indtil de kommer i overgangsalderen 30-40 år efter – kun afbrudt af eventuelle graviditeter undervejs. Det bliver til rigtig mange menstruationer over et liv, og det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvordan du håndterer de månedlige blødninger.

LÆS OGSÅ: "Jeg har aldrig set et brugt bind på forsiden af avisen før"

Forbrugerrådet TÆNK Kemi står lige nu overfor en større undersøgelse af unødvendig kemi på det danske marked for hygiejneartikler. Men du kan allerede nu tage disse overvejelser i betragtning, i følge Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder hos Forbrugerrådet TÆNK Kemi og Christine Felding, gynækolog og speciallæge i gynækologi og obstetrik: 

LÆS OGSÅ: 6 skønhedsnyheder

BIND OG TRUSSEINDLÆG: 

Foto: iStock

 – Det, der kan være et problem i forhold til bind, er, at der kan være parfume i dem. Det har der været i en del Always-bind, men vi, og rigtig mange kvinder, har været meget skeptiske overfor det, så nu ser det ud som om, de er ved at tage dem af markedet igen. De kan stadig findes i butikkerne, men når man kigger på deres hjemmeside, er de der i hvert fald ikke mere. Der bliver også brugt parfume i mange trusseindlæg, fortæller Christel Søgaard Kirkeby.

Hun mener, at man bør sikre sig, at der ikke er parfume i de bind, man bruger, og fortæller, at folk henvender sig til Forbrugerrådet TÆNK Kemi, fordi de har oplevet både kløe, udslæt og fysisk ubehag, når de har brugt bind med parfume i.

Hvis man gerne vil undgå unødvendig kemi, som for eksempel parfume, anbefaler Christel Søgaard Kirkeby, at man køber Svanemærkede produkter.

LÆS OGSÅ: VIDEO: Lad os tale om menstruation

– Der kan teoretisk set være forskellige restkemikalier og uønsket kemi i bind og trusseindlæg, så vi vil anbefale, at man kigger efter svanemærket. Det er et godt valg, som stiller krav til kvalitet, miljø og sundhed, siger hun.

Christine Felding anbefaler også, at man holder sig helt fra bind med parfume. Hun har i det hele taget ikke den store forståelse for, at man bruger bind, fremfor tamponer eller menstruationskopper.

– Det er selvfølgelig individuelt, hvad folk kan lide, men jeg forstår det ikke helt. Det er den eneste hygiejneartikel, hvor menstruationsblodet både kan ses og lugtes, siger hun.

Trusseindlæg er om muligt endnu værre, ifølge Christine Felding. Både fordi indlæggende ofte indeholder forskellige konserveringsmidler, der kan give gener, men også fordi folk går med dem hele tiden, i stedet for kun i deres menstruationsperiode.

– Jeg har det sådan, at trusseindlæg, det er noget fanden har skabt. Nogle gange kommer folk og har en masse underlivsgener med svie og kløe, og nogle tror, at de har svamp. Når jeg så ser, at de har trusseindlæg på, siger jeg altid: Hvorfor bruger du dog det? Og når de stopper med det, så forsvinder deres gener jo. Det ville sikkert ikke være noget problem, hvis folk kun brugte det under menstruationen. Men de bruger det jo hele tiden!

TAMPONER: Foto: All Over Press. 

Hos Forbrugerrådet TÆNK Kemi har man ikke haft klager over parfume i tamponer, men Christel Søgaard Kirkeby vil ikke udelukke, at det også bliver brugt der. Hun tilføjer, at der desuden kan være andre risikofaktorer forbundet med brug af tampon:

– Helt konkret er der jo også i forhold til tamponerne en lille risiko for at få TSS (Toksisk Shock Syndrom, red.). Derfor skal man være opmærksom på at skifte tampon jævnligt, hvis man vælger den type hygiejneartikel, tilføjer hun.

Vil man bruge tamponer anbefaler Christel Søgaard Kirkeby igen, at man kigger efter Svanemærkede produkter.

Christine Felding tilføjer, at der er kommet flere gode alternativer til de traditionelle tamponer på markedet:

– Der er et lille firma, der hedder Loumill, der både laver økologiske tamponer. Der findes også en tampon med mælkesyrebakterier i, som jo virkelig smart, for der er mange, der i forvejen tager mælkesyrekapsler, hvis de har lidt ubalance dernede.

MENSTRUATIONSKOPPER:Foto: All Over Press. 

– Menstruationskoppen er blevet meget populær blandt de unge nu, og det er der jo ikke noget mærkeligt i. Mange af dem er økologiske, der er ingen kemikalier i, og de kan hverken ses eller lugtes. Hvis man ellers kan affinde sig med, at man skal proppe fingrene op, for at få den sat op og taget ud, tømme den og skylle den og sådan noget, så er det ret smart, siger Christine Felding og tilføjer, at der formentlig ikke er noget i de løse rygter om, at man med koppen kan komme til at trække sin spiral ud:

– Der er lavet studier på det, og det er der ikke nogen risiko for. Så skal det i hvert fald være fordi spiralsnoren er alt for lang. Og det er jo ikke koppens skyld, siger hun.

LÆS OGSÅ: Derfor dropper kendte kvinder stiletterne i Cannes

Christel Søgaard Kirkeby ser også menstruationskoppen som et godt alternativ til de mere traditionelle hygiejneartikler:

– Ud fra et miljømæssigt synspunkt er menstruationskopper et rigtig godt valg. De er jo langt mindre ressourcekrævende i længden, siger Christel Søgaard Kirkeby.

Hun fremhæver, at man bør være opmærksom på materialet, som koppen er lavet i – om de er lavet i medicinsk silikone.

– Vi har ikke lavet noget grundigt tjek på kopperne endnu, men der er umiddelbart ikke noget, vi er bekymrede for, siger hun.

Mange af menstruationskopperne på det danske marked er lavet i netop medicinsk silikone. Det gælder for eksempel kopper fra OrganiCup, Lunette, Si-Bell, Claricup, MonthlyCup, MeLuna og Mami-Cup.

LÆS OGSÅ: Udskældt prævention hænges ud på sociale medier

LÆS OGSÅ: Her er diagnosen, som rammer flere kvinder end mænd

LÆS OGSÅ: Sandheden om buler på baller og lår: Der findes ét middel, der holder appelsinhud væk