Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods

Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods

Du behøver ikke bruge en formue på små, dyre bær eller jagte eksotiske ingredienser for at spise dig fuld af energi. De allerstørste powerfoods er nemlig lige ved hånden.

KARTOFLER

Derfor er det godt:

Kartofler er en god, vegetabilsk kilde til kalium, som bidrager til normalfunktionen af vores nervesystem og muskler samt til opretholdelse af normalt blodtryk. Desuden har kartofler et højt indhold af kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse og i det hele taget gavner fordøjelsen. Kartofler er også en rigtig god kilde til C-vitamin.

Tip: Spis de nye kartofler med skræl, så du får allerflest vitaminer og mineraler ud af dem. Du kan både bruge kartoflerne i en kartoffelsalat eller på et godt stykke rugbrød

Bonusinfo: Kalium findes også i rosenkål, pastinak, persillerod, avokado, dadler, hasselnødder, cashewnødder og fisk som f.eks. sild, helleflynder og tun.

SE OGSÅ: Pizza med kartofler, rosmarin & mozzarella

LAKS

Derfor er det godt:

Laks er en af de fede fisk, som er fuld af supersunde omega-3-fedtsyrer, der er en fællesbetegnelse for flerumættede fedtsyrer. De bidrager til at holde blodtryk, hjerte- og hjernefunktion normal og til at vedligeholde synet. Da kroppen ikke på egen hånd kan danne omega-3-fedtsyrer fra bunden, har den behov for at få fedtsyrerne tilført via kosten.

Tip: Laks er meget nemt og hurtigt at lave på grillen. Tilsæt f.eks. lidt citronsaft og gode krydderurter. Det er sundere og føles meget lettere i maven end rødt kød.

Bonusinfo: Du finder også gode mængder omega-3-fedtsyrer i andre typer fede fisk som sild og makrel samt i f.eks. hørfrø, hørfrøolie, valnødder, valnøddeolie, hampfrø, hampfrøolie og chiafrø.

SE OGSÅ: Fokus på kulhydrater

OLIVENOLIE 

Derfor er det godt:

Olivenolie indeholder polyfenoler, som er en gruppe af antioxidanter, der har en beskyttende effekt i kroppen. De angriber frie radikaler i blodet og beskytter din krop mod oxidativ stress som en kemisk stresstilstand. Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler, inden de når at gøre skade, og de sørger også for, at radikalerne bliver udskilt gennem urinen. Derfor er de så vigtige at få ind i kosten. For at opnå olivenoliens gavnlige effekt skal du indtage 20 gram dagligt.

Tip: Brug olivenolien over en lækker sommersalat, eller hæld en smule i din morgenjuice eller –shake.

Bonusinfo: Der findes en lang række vitaminer, mineraler og enzymer, der agerer som antioxidanter. Du finder dem især i frugt og grønsager, f.eks. blåbær og broccoli.

SPONSERET: Køb Olivenolie her

VALNØDDER

Derfor er det godt:

Valnødder indeholder flavonoider, som er nogle særligt bioaktive ingredienser fra planter. At de er bioaktive betyder, at de har egenskaber, som rækker ud over den klassiske ernæring. De har bl.a. antioxidative effekter, og de kan forbedre blodårernes elasticitet, hvilket øger blodgennemstrømningen i kroppen. For at få den gavnlige effekt skal du spise 30 gram valnødder dagligt.

Tip: Brug valnødderne hele og hakkede i alt fra salater til sommerdesserter og snacks. Bonusinfo: Flavonoiderne findes også i kakao og kan være din undskyldning for at snuppe et stykke chokolade – vel at mærke, hvis du vælger den med højt kakaoindhold. 100 gram meget mørk chokolade (over 85 pct. kakao) giver dig cirka 200 mg flavonoider, som er den mængde, hvor forskerne har set en effekt. Af hensyn til kalorieindholdet kan det dog være en god idé at nøjes med 25 gram chokolade og supplere med 20 gram valnødder.

SPONSERET: Valnødder

SE OGSÅ: Spis dig sund i lækre kerner og frø

SKYR

Derfor er det godt: Skyr har ligesom andre mejeriprodukter et højt indhold af calcium. Calcium bidrager til normal funktion af muskler og fordøjelsesenzymer og er nødvendig for normal celledeling og vedligeholdelse af dine knogler og tænder. Samtidig har skyr et højt indhold af protein, hvilket forlænger mæthedsfornemmelsen.

Tip: Brug skyr til morgenmad med frugt og nødder, eller lav en dressing med den som base til din salat. Du kan også lave din koldskål med en blanding af skyr og kærnemælk. Bonusinfo: Der er også calcium at hente i grove, grønne grøntsager som broccoli og bønner og klassiske mejeriprodukter som mælk og ost. 

HAVREGRYN

Derfor er det godt: Havre indeholder vandopløselige kostfibre, som bidrager til at sænke indholdet af skadeligt kolesterol. En portion på cirka Der er 1,4 gram i en portion havregryn på 30 gram (cirka 1 dl), som dækker 47 procent af dit daglige behov. 

Tip: Prøv også at drysse ristet havregryn over din koldskål sammen med frugtskiver.

Bonusinfo: Du finder også de sunde kostfibre betaglukaner i shiitakesvampe og i byg.

SPONSERET: Havregryn

SE OGSÅ: 6 opskrifter: Spis dig til flad mave

TOP 3: SUNDE KOSTREGLER

Powerfoods er ekstra gode for din sundhed, men overordnet handler sund kost om at finde en god balance i maden, der giver dig de næringsstoffer, din krop har brug for. Følg tre helt enkle kostprincipper, så er du godt dækket ind:

1.Spis varieret

En alsidig kost med mange forskellige fødevarer dækker kroppens behov for proteiner, fedtsyrer, kulhydrater, vitaminer og mineraler på en måde, som tre kilo gulerødder eller blåbær aldrig vil kunne. Hver frugt og grønsag er unik og bidrager med forskellige næringsstoffer, så jo mere varieret du spiser, jo flere gavnlige ting giver du din krop at arbejde med.

2.Alt med måde

Ja, det er en god idé at begrænse dit indtag af sukker og simple kulhydrater. Men i ny og næ og i begrænsede mængder ødelægger de ikke din generelle sundhed. Og måske kan det netop være et stykke kage, der gør dig i godt humør og betyder, at du helt naturligt og uden afsavn spiser og lever sundt resten af dagen. Men undgå omvendt at spise en halv lagkage eller hele chokoladepladen.

3.Sæsonens friske lækkerier

Jo friskere dine frugter og grønsager er, desto flere vitaminer og mineraler indeholder de. Og desto bedre smager de også. Udnyt, at du kan få dine råvarer næsten direkte fra jorden, træerne og buskene her om sommeren. Husk også at fryse dem ned i den helt friske tilstand, så du har et lager til efteråret. Så bevarer de nemlig det høje indhold af vitaminer og mineraler.

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Spiser du mere, end du tror?

EKSPERTEN

Anne-Ditte Termannsen er professionsbachelor i Ernæring og Sundhed og i færd med at afslutte sit speciale på kandidatgraden i Human Ernæring på Københavns Universitet. Blogger om kost og træning på sundhedsbanditten.dk.

SE OGSÅ: Spis dig sund med få kulhydrater

SE OGSÅ: 8 ting du med fordel kan spise hver dag