Zikavirus

Dette skal du vide om zikavirus

Går du også og er lidt forvirret over alle udmeldingerne om zikavirus, som i de seneste dage har præget mediebilledet? Vi har talt med overlæge og afdelingschef på Infektionsepidemiologisk Afdeling på Statens Serum Institut Kåre Mølbak, som her forklarer hvem, der skal være ekstra opmærksomme og hvorfor.

Af Anne Nørkjær Bang

For bare få år siden interesserede stort set ingen, udover et par få eksperter, sig for den lidt mystiske zikavirus, som ikke mærkes af den, som er blevet smittet, men som kan føre til omfattende skader på fosteret, hvis den smittede er gravid. I dag hører vi om den jævnligt, fordi den lige nu spreder sig – senest til to områder i Miami.

Vi har talt med overlæge og afdelingschef på Infektionsepidemiologisk Afdeling på Statens Serum Institut Kåre Mølbak om virussen, dens udbredelse, hvem der skal være opmærksomme og hvorfor.

Hvordan bliver man smittet?

– Det er primært gennem myggestik. Og det er ikke en hvilken som helst myg. Det er en særlig myggeart, som findes i tropiske og subtropiske områder. Man har tidligere kaldt den for ”gul feber”-myggen, fordi den førhen især var kendt for at sprede gul feber. Men nu er det så zikavirussen, vi taler meget om i dag.

– Udover at myggene kan fungere som en effektiv smittespreder, er der også eksempler på, at kvinder er blevet smittet, fordi mænd har udskilt virus i deres sæd, og der er faktisk også ét eksempel på smitte den anden vej. Men det er først og fremmest fra mænd til kvinder, at det er blevet dokumenteret.

Hvor stor er risikoen for at blive stukket og smittet, hvis man rejser til et af de landet, hvor virussen er aktivt i udbrud?

– Det kommer meget an på, hvordan man rejser, hvor lang tid man er af sted, og hvor omhyggelig man er med at beskytte sig mod myg. Hvis man bruger myggemidler, er i et byområde, er meget inden for, hvor der er aircondition og har helt dækkende tøj på, når man går ud, så reducerer man jo risikoen markant. Men hvis man går i short og er ude i naturområder, så er der en stor risiko for at blive stukket.

Hvordan vil man kunne mærke, at man er smittet?

– Det vil man ikke nødvendigvis kunne. Der er mange, der får virussen, men som ikke bliver syge. Så vi anbefaler, at hvis man som gravid har rejst i et område, hvor virus er, så skal man kontakte sin læge og fortælle det – det kunne for eksempel være Florida, hvor vi har set lokal spredning. Også selvom man ikke har symptomer. Så kan man undersøge for det, og man skal måske også lave en ekstra scanning af fosteret.

Hvor farligt er det at blive stukket?

– Det, som er vigtigt at sige, er, at for de, som ikke er gravide eller tænker på at blive det, er der ingen risiko for at blive alvorligt syg. Man får en let febersygdom – og måske får man slet ingen symptomer. Så det, der er vores store bekymring, det er hvis gravide får infektionen. Så kan det nemlig gå ud over fosteret. Så de anbefalinger omkring, hvilke lande man ikke skal rejse til, gælder først og fremmest gravide eller de, der påtænker at blive det. Hvis man for eksempel er i behandling for barnløshed og er usikker på, om man er gravid eller ej, så skal man bestemt ikke tage afsted.

”Påtænker at blive gravid” – det er jo lidt abstrakt. Hvad er tidshorisonten mere konkret?

– Hvis tilfældet er, at man lige har fundet en kæreste, og man har talt om, at man måske på et tidspunkt skal have et barn, så er det lige meget. Det er hvis man har aktuelle planer. Efter to måneder kan man godt regne med, at smitten er overstået. Men hvis man er gravid, så siger man, at man skal være opmærksom gennem hele graviditeten.

– Virusset forsvinder relativt hurtigt i blodet, men der er set eksempler på mænd, som har haft det i et par måneder i deres sæd, så vi er lidt usikre på præcist hvor lang tid, det er i kroppen. Derfor siger man også, at hvis der er en mand, der har været ude og rejse i et område, hvor der er zika, og han kommer tilbage til siden gravide kone, så skal de have beskyttet sex i resten af graviditeten.

Hvad kan der ske med fosteret, hvis en kvinde bliver smittet i sin graviditet, eller lige inden hun bliver gravid?

– Der kan forekomme misdannelser hos fosteret – og det er vigtigt at sige, at den risiko er der igennem hele graviditeten, ikke blot i begyndelsen. Misdannelserne er primært neurologiske misdannelser, hvor fosterets nervesystem og hjerne ikke udvikles normalt. Ved de mest grelle eksempler får børnene det, der hedder microcephali, hvor de fødes med for små hoveder, simpelthen fordi deres hjerner ikke er fuldt udviklede. Hvis de børn overlever, bliver de meget svært handicappede. De vil aldrig udvikle et sprog, de vil ikke kunne tage mad til sig normalt, fordi deres synkerefleks ikke er udviklet, og mange af dem vil også være blinde og motorisk handikappede.

Hvad med ikke-gravide og folk, der ikke planlægger at blive det lige nu?

– De skal fortsætte med at rejse, som de ellers ville have gjort. Men det er selvfølgelig altid en god idé at beskytte sig så godt som muligt mod myggestik i de områder. For myg kan jo også have andre virus, denguefeber og malaria for eksempel.

Hvad er udsigterne for at få spredningen af zikavirus stoppet igen?

– Det er meget svært at sige. Nu går vi jo efteråret i møde på den nordlige halvkugle, så den smitte, vi lige nu kan se i Florida, vil formentlig gå i sig selv igen, fordi temperaturforholdene ikke længere er gunstige for myggene. Og så kommer de sandsynligvis igen til næste sommer. På den sydlige halvkugle vil det være meget interessant at se, om der kommer nye epidemier. Og der kan man jo håbe på, at det bliver knapt så voldsomt som i 2016, men det er svært at være sikker på. Der er også risiko for, at det kan brede sig til turistdestinationer i Europa – Madeira for eksempel, hvor vi tidligere har set udbrud med denguefeber, og hvor vi ved, at den ”rigtige” myggeart findes. Så det er noget af det, vi holder meget øje med lige nu: Om de etablerer sig på nogle af de sydeuropæiske rejsemål. Jeg tror ikke, at det er overstået foreløbig.

Er der nogen vaccinationer eller medicin, man kan give?

– Ikke endnu. Det er jo en virus, der ikke har været meget interesse for – også selvom den er beskrevet første gang allerede i 1947. Det er først nu, at der er nogle, der er begyndt at tænke på at udvikle vacciner. Så det kan have rigtig lange udsigter. I øjeblikket er der ikke rigtig nogen værktøjer, man kan tage ud af sin værktøjskasse og bekæmpe virus med, så det, der er afgørende, er, at beskytte sig mod myggestik og så passe på i forhold til den seksuelle smitte.

Zikavirus er især udbredt i Syd- og Mellemamerika. Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger her og tjek Statens Serum Instituts hjemmeside her, hvor der blandt andet er en liste over områder med aktiv zikavirus-transmission.