Diætisten bedste råd: På den her måde taber du dig OG holder vægttabet
Små skridt gør en stor forskel, hvis du gerne vil tabe dig, siger klinisk diætist Jannie Holst, som brænder for at hjælpe folk med at tabe sig og holde vægttabet. Uden sult.
Ifølge klinisk diætist Jannie Holst har mange i dag et problematisk forhold til mad. En del af forklaringen skyldes, at vi igennem årene har bevæget os i et nærmest konstant spændingsfelt imellem at være på kur og ikke være på kur. Under kuren har vi måske sultet os selv og på den måde ødelagt kroppens naturlige evne til vægtregulering. Efter kuren har vi givet los og taget alle kiloene – måske endda et par ekstra – på igen.
"En sultekur er aldrig løsningen. Du skal gerne føle sig mæt, ellers er det ikke langtidsholdbart. Jeg oplever faktisk, at det er svært at få folk til at spise de mængder, de skal. Især til morgenmad og frokost. Vi har en tendens til at springe de måltider over, måske føler vi os ikke sultne, og så tænker vi, at vi lige kan spare lidt på kalorierne. Eller vi har travlt og ender med at snuppe et æble i forbifarten. Begge dele resulterer i for få kalorier og et ustabilt blodsukker," fortæller Jannie.
Hun ved, hvad hun taler om. Ikke alene vejleder hun klienter til et sundere liv. Hun har også selv i mange år været overvægtig:
"Ofte møder vi op hos lægen og får besked på, at vi skal gå hjem og tabe os. Det kommer til at lyde så nemt, og vi skammer os, fordi vi ikke er i stand til det. Men det er ikke nemt, for mad handler ikke bare om mad, men blandt andet også om vaner og følelser. Jeg har kæmpet med vægten, siden jeg var barn. Jeg var ofte på kur, men tog så det hele på igen. Da jeg havde fået mit fjerde barn, gik det helt galt. Samtidig fik jeg konstateret PCO, hvilket gør det endnu sværere at tabe sig," fortæller Jannie.
Ingen forbud
Hun valgte at få en gastric bypas-operation grundet pco, hvilket blev en god begynder-hjælp. Hun vil dog gerne gøre op med myten om, at den er et mirakelmiddel, der løser alle problemer:
"Den hjælper dig de første par år, fordi du ikke kan spise så meget, og du derved taber dig i vægt. Men at du får opbygget nye, gode vaner, er dit eget ansvar. De skal holdes ved lige, ellers tager du langsomt på igen."
"Jeg bruger mig selv en del i samtalerne med mine klienter, selvom det kan være sårbart. Men jeg fortæller gerne min historie, hvis jeg vurderer, at den kan være til gavn for klienten."
I det hele taget brænder Jannie for at hjælpe andre til et blivende vægttab og til at finde den madro, som hun oplever, at alt for mange kæmper med.
"Jeg tager ofte udgangspunkt i, hvad klienten allerede gør, der fungerer og som er godt, og så bygger vi langsomt på derfra, et skridt ad gangen; lidt som at bygge et hus op i bygklodser. At ændre alt fra første dag, fører sjældent noget godt med sig, lyder rådet."
"Sæt også et realistisk slutmål og del vægttabet op i flere etaper. Måske behøver du heller ikke være åleslank, som dengang du var i 20’erne. Et vægttab på fem-ti kilo gør en stor forskel for sundheden og er samtidig mere opnåeligt," siger Jannie.
Hun går ikke ind for forbud, du må gerne tage et stykke lakrids om aftenen, hvis du ikke kan undvære det. Eller et lille stykke kage på arbejdet. Det handler bare om at finde en balance.
"For selvfølgelig skal du være i kalorieunderskud, hvis du vil tabe dig. Men du skal altså ikke sulte dig selv, for hvis du er træt og sulten og har et lavt blodsukker, er det faktisk næsten umuligt at kæmpe imod. I stedet for at slå dig selv oveni hovedet med, at du falder i sukkerskålen om aftenen, så se lige på, hvad du gjorde tidligere på dagen. Det er nemlig her, du skal sætte ind og lave ændringer – før det bliver et næsten umuligt valg."