Var du klar over, at disse 4 vaner gør dig tyk?
At unde sig selv noget godt er dejligt, men det er vigtigt at skelne mellem forkælelse og dårlige vaner. Her er nogle af de mest normale uvaner, der har tendens til at sætte sig i taljen.
1 Du ser TV, når du spiser
- Du sidder ofte i din egen verden, når du vælger at spise foran skærmen, siger Line Gaasland, ernæringsfysiolog til Kvinneguiden.no.
Det samme gælder for din computer eller mobilen.
- Distraherende faktorer rundt om måltidet er med til at fjerne fokus fra, hvad du spiser, siger hun.
Og det betyder at smagen, mæthedsfølelse og resten af madoplevelsen bliver forstyrret. Derfor lyder rådet, at du skal være mere til stede og droppe de forstyrrende elementer. Så nyder du maden i højere grad og du genvinder madglæden frem for at kaste mad indenbords, du ikke engang smager ordentligt på.
- Børn og unge, som ser meget TV, er oftere overvægtige end børn, der ikke gør, siger Hanna Cornelia Ledder, kostvejleder og personlig træner ved Elixia CC Vest.
Hun er enig med Line Gaasland. Sluk TV'et og opnå større madglæde.
- Måltider er ofte de få tidslommer i døgnet, hvor hele familien samles. Så værdsæt tiden I har sammen, og vær sociale om middagsbordet, siger Gaasland desuden.
2 Du sover for lidt
For lidt søvn forstyrrer kroppens evne til at restituere.
- Det vil sige, at nydelsen ikke får ro nok eller tid nok til at bearbejde maden godt nok. Det kan resultere i, at du ender med at spise flere måltider, end hvad kroppen egentlig har behov for i tiden, hvor du egentlig skulle sove og give kroppen hvile og ro, siger Gaasland.
Desuden kan det resultere i forstoppelse og mavesmerter. Ifølge kostvejleder Hanna Cornelia Ledder, så har antallet af timer, vi sover, vist at have en sammenhæng med vores BMI.
3 Du spiser af store tallerkner
- Du behøver ikke fylde en tallerken, som er over 20 cm. i diameter, siger Gassland og bliver suppleret af Ledder, der mener, at det er en vanesag.
- Hvad og hvor meget, vi spiser, er i høj grad en vanesag, men det påvirkes også af små detaljer, som vi ofte ikke lægger mærke til, siger hun.
Så tippet lyder: spis af en mindre tallerken. For en større tallerken får logisk nok mængden af mad, du skovler op til at se mindre ud. Gå eksempelvis over til frokosttallerkner i stedet for middagstallerkner i en periode for at tjekke, hvor lidt du egentlig skal spise for, at du bliver mæt.
4 Du spiser for sjældent
- Mange har fået for vane at udsætte, nedprioritere eller droppe vigtige måltider som morgenmad, frokost eller aftensmad, siger Gaasland. Mange undskylder sig med at de har dårlig tid eller nedsat appetit.
- Det kan bidrage til, at du oplever perioder, hvor du føler dig tappet for energi, som følge af for lavt madindtag, siger Gaasland.
Det vil resultere i, at du senere på dagen vil opleve voldsom sult og som konsekvens overspise senere eller vælg søde eller salte snackalternativer uden gode næringsstoffer.
- Kroppen har godt af mad gennem hele dagen, selvom det ikke er så store måltider, siger Gaasland.
Det opretholder et stabilt blodsukker og et jævnt energiniveau. Har du problemer med at huske måltiderne, så gør det til en vane at planlægge dagens måltider.
- Opbyg et fast mønster med fem til seks daglige måltider, med tre til fire timer mellem hvert måltid, uddyber Gaasland.
LÆS OGSÅ: Så meget feder dit cafébesøg.