Jalousi kender vi alle, men ifølge sexolog er der især én ting, du skal vide
Jalousi er en følelse, som de færreste vil indrømme, at de bliver ramt af. Men ifølge sexolog og parterapeut kender vi den alle, spørgsmålet er, hvor meget vi lader den fylde?
Jalousi er stadig en meget tabubelagt følelse, selv om den bor inde i de fleste af os.
I det nye afsnit af ALT for damernes podcastserie, 'Tænd for mig', er det netop jalousien, som sexolog og parterapeut Ditte Winkel taler om i selskab med vært, Josefine Stork.
”Jalousien bor inde i mange af os, men det er ikke altid, vi vil kendes ved den, fordi det er jo bare en grim følelse. Men den er vigtig at tale om, fordi den kan være gift i relationer; i et parforhold, men også i venskaber og i familierelationer,” forklarer Ditte Winkel.
Ifølge Ditte Winkel kan jalousi være en parameter i dit arbejdsliv, dit parforhold, i din relation til børnene og i dine venindeskaber. Og den kan komme til udtryk i frygt af tab, separation, ekskludering, forladthed og ensomhed. Alle mulige følelser, som er erfaringer eller minder, som du har med dig fra fortiden.
”Vi har oplevet nogle ting, som gør, at vi har et nervesystem, der på en eller anden måde er i alarmberedskab. Der er nogle hændelser fra fortiden, som har såret dig, og hvor du har følt dig ekskluderet, svigtet eller forladt. Og det alarmberedskab skal hjælpe dig, så du kan nå at barrikadere og beskytte dig, fordi det dengang var så smertefuldt og fyldt med svære følelser. Og fanden stå i, om du skal opleve det én gang til,” fortæller Ditte Winkel.
På den måde husker vores krop og sind de følelser, vi tidligere har bakset med, og som betyder, at vi er på vagt, når vi ender i lignende situationer efterfølgende.
”Jeg er faktisk faldet over en bog om emne, nemlig 'How Emotions Are Made' af Lisa Feldman Barrett. Hun har samlet al forskning, der er omkring, hvordan vi føler; altså hvordan tanker og følelser skabes og relationen mellem de to. Og hun taler om, at alle følelser opstår på baggrund af en erfaring,” fortæller Josefine Stork, og Ditte Winkel supplerer:
”Det er netop derfor, at når du står over for en situation, har hjernen allerede forudset, hvordan du vil reagere følelsesmæssigt i den situation på baggrund af tidligere erfaringer.”
Det er bare tanker
Men hvad kan du gøre, hvis der er jalousi i dit parforhold? Det har Ditte Winkel selvfølgelig et bud på.
En måde at tackle jalousi på er at identificere det som bare at være tanker. Det handler overordnet set om, at det ikke er virkeligheden, men en virkelighed, der skabes ud fra dine tanker, og som derfor skaber en følelse inden i os.
Det kan være en situation, som du har oplevet i din barndom, blandt veninder eller i et parforhold, som har gjort dig jaloux - det kan være et svigt, utroskab eller lignende. Når du så oplever noget senere hen, der genskaber den følelse i dig, du havde dengang, kan det føre til, at du bliver jaloux.
”Vi har alle forskellige spøgelser med ind i vores parforhold, der er koblet op på en levet erfaring, og som kan gå ind og tricke noget i os.”
Det kan fx betyde, at hvis du ser din kæreste kigge efter en anden, og du straks bliver jaloux og tænker, at han hellere vil have hende end dig, kan det i virkeligheden være en forestilling og et tankespil, du har, som skabes ud fra nogle tidligere erfaringer, men som ikke har noget med virkeligheden at gøre.
”Hvis du så kan gå ind og identificere dine tanker som bare værende tanker, kan du også gå ind og regulere dine følelser, som er med til at skabe den virkelighed, som gør dig jaloux. Og det interessante er, at jo mere du træner det, vil din hjerne automatisk ikke reagere på de tanker, som kan fodre din jalousi.
Det er jo det, jeg vil kalde at lave et mentalt gearskifte. Og det kan du træne hver eneste dag, og du kan lave det på alle tænkelige måder, hver gang du identificerer, at noget er ved at tage overtaget i mig, så træn det her lille mentale gearskifte – og sig til dig selv, at det jo bare er tanker,” afslutter Ditte Winkel.