Jeanette Ottesen i grønternet jakke foran flisevæg

Jeanette Ottesen om ny bog: ”Det er en kæmpe grænse, jeg har overskredet, for det er jo meget, meget personligt”

Jeanette Ottesen har netop sat det sidste punktum for en lang svømmekarriere. I en ny bog åbner hun op om 20 turbulente år med verbal mishandling, store kampe, en fyring og følelsen af altid at være lidt udenfor.

Hun har været i gang før, men var ikke klar til at få det hele ned på papir.

Men det er hun nu.

Jeanette Ottesen satte i august det sidste punktum i sin 20 år lange svømmekarriere, der har budt på intet mindre end 53 internationale medaljer samt titler som europamester og verdensmester.

I sin nye bog ’FRI’ ser hun tilbage på de mange år i og omkring verdens svømmehaller, men bogen er ikke blot en sportsbiografi om en masse podiumpladser og lyserøde skyer. Hun tager nemlig også læserne med ind i de mørke kulisser og fortæller om bagsiden af de mange medajler.

”Jeg ser tilbage på en fantastisk karriere. Det har været meget turbulent, og der har været rigtig mange nedture. Der har også været opture, men jeg har kæmpet meget. Lige indtil det var slut,” fortæller hun til ALT.dk.

Det sorte får

Jeanette Ottesen startede til svømning, da hun var 12 år, og allerede som 16-årig var hun i bassinet til OL i Athen.

Men selvom det lyder som en god start for den unge svømmer, var det ikke altid lige nemt, for hun følte aldrig, hun var et sted, hvor hun passede 100 procent ind.

”Jeg har gået min egen vej og fulgt min egen mavefornemmelse. Og det er bare ikke altid, det hører sig hjemme i elitesport, for der er nogle systemer, nogle regler, nogle normer og nogle trænere, der gerne vil have det på deres måder,” fortæller hun og uddyber:

”Jeg har altid følt mig lidt som det sorte får og følt, at jeg var anderledes, og at jeg var besværlig. Jeg fik at vide rigtig mange gange, at jeg var en besværlig svømmer. Og det er bare så fucked up at sige til en atlet, der bare stiller spørgsmålstegn ved tingene, fordi hun vil gerne gøre tingene på den måde, som hun selv har kunnet mærke var bedst.” 

Foto: Nicolas Tobias Følsgaard | "Den her bog og de ord, jeg har brugt, det er den måde, jeg har opfattet alle scenarier på," fortæller Jeanette Ottesen om sin bog.

Store kampe

Ottesen har altid været meget ærlig. Hun har sagt, hvad hun mener, og hun har sagt stop, når der har været noget, der føltes forkert.

Især to gange har hun sagt fra, og de dertilhørende kampe, sidder stadig i hende og kommer prompte, når hun snakker om sin karriere: Kampen mod et forfærdeligt miljø og kampen for barsel til atleter.

I 2019 kom det frem, at hverdagen for det danske svømmelandshold fra 2003 til 2012 stod på offentlig mobning og ydmygelse af atleterne. En kamp mod det fastgroede system, som svømmerne valgte at tage, og en kamp, hvor Ottesen stod forrest.

”Jeg har haft nogle sindssyge trænere, og efter den store svømmesag var i medierne, ved alle, at det stod rigtig, rigtig slemt til dengang. Det er klart, at der både har været et fysisk og psykisk tab efter den kæmpestore verbale mishandling,” fortæller hun.

”Heldigvis kom jeg godt ud af det på den anden side, men der er nogle, der stadigvæk lider under det fra dengang.”

Det var først, da Jeanette Ottesen var omkring 25, og hun fik en ny træner, at hun kom til at nyde den sport, hun brugte størstedelen af sin hverdag på.

”Han så mig i øjenhøjde. Han accepterede mig og respekterede mig som et voksent menneske. Det var første gang, jeg havde en træner, der spurgte mig: ’Hvordan har du det?’. Helt basalt, menneskeligt. Det var først der, jeg rent faktisk følte, at jeg hørte til, og at jeg blev respekteret,” siger Ottesen.

”Det var dejligt endelig at kunne læne sig tilbage, være glad og bare nyde sin sport. Når jeg ser tilbage, har jeg gået igennem mange ting, som har været dybt, dybt, dybt frustrerende, men det tænkte jeg ikke over dengang.”

Mor uden løn

Som 29-årig måtte Jeanette Ottesen dog igen have kampfanerne frem. For da hun orienterede Dansk Svømmeunion om, at hun var gravid, fik hun uden varsel ikke længere løn.

”Jeg gik igennem nogle sindssyge ting, da jeg blev gravid. Jeg blev eksempelvis fyret fra Dansk Svømmeunion, fordi jeg var gravid. Mistede sponsorer. Mistede alt. Hold nu kæft en rejse, jeg var på – og hvor er det vildt at skulle kæmpe sig tilbage efter en graviditet uden nogen støtte og så komme til OL,” fortæller hun og uddyber, at hendes nye mission er få kvindelige atleter til at stå bedre, når de bliver gravide.

”Der er ikke kommet en løsning på det endnu, men det er oppe at vende hos politikerne, så jeg håber stadigvæk, at der er håb for det – jeg giver i hvert fald ikke op. Jeg vil gerne vise og fortælle andre kvinder, at man godt kan jagte sine drømme, selvom man har fået et barn.”

For den nu tidligere elitesvømmer har stadig den kampånd og retfærdighedssans, hun havde, da hun var yngre. Hvis noget er forkert, kan hun ikke bare holde kæft og lade det stå hen, som hun selv beskriver det. Også selvom det gør hende til det sorte får i flokken.

”I dag er jeg stolt af, at jeg har skilt mig sådan ud,” fortæller hun og uddyber:

”Det har gjort, at jeg har kunnet holde fast i mig selv og har kunnet se mig selv i spejlet – og at den, jeg så i spejlet, var den ægte Jeanette. Det er måske en af grundene til, at jeg blev ved så længe, som jeg gjorde.”

Foto: Nicolas Tobias Følsgaard | Jeanette Ottesen er den mest vindende af alle Team Danmarks verdensklasseatleter.

Min Sandhed

Den 21. oktober kommer FRI så på gaden. En bog, som hun har været – og stadig er – ret nervøs for, hvordan folk vil håndtere.

For foruden at komme ind på de gode ting, skriver hun også om de dårlige, de ikke-særligt-sjove ting, de pinlige ting. De ting, hvor man tænker; det skal andre da ikke vide. Men hvis Jeanette skulle skrive en selvbiografi, så skulle den fortælle hele historien, og ikke blot beskrive et glansbillede.

Men der er også flere grunde til, at bogen først udkommer nu, hvor hun har sat det endelige punktum for sin svømmekarriere.

”Jeg synes, at min karriere skulle være helt slut, før bogen kommer ud, så man kan få hele kapitlet med. Ellers ville jeg ikke føle, at jeg kunne lave en afslutning på den. Så det har været meget med vilje, at den skulle udkomme efter mit sidste løb. Så jeg fik det hele med.”

Er der noget, du føler, du kan sige nu, som du ikke kunne sige, dengang du svømmede?

”Ja. Rigtig mange ting. Jeg snakker meget om dansk svømning i det hele taget. Jeg snakker om kollegaer og trænere. Der er bare rigtig mange ting, som jeg først føler mig klar til at sige højt nu. Også uden for svømningen. Der er også lidt med min familie.”

Du kommer ind på forholdet til din far i bogen. Hvordan det? 

”Det har jeg egentlig ikke lyst til at gå dybere ned i. Hvis man vil vide noget om dét, så må man læse bogen.”

Kan du fortælle, hvorfor det var vigtigt at få med?

”Det var vigtigt at få med, fordi det var en del af min historie. Det har været rigtig, rigtig hårdt at skrive, og jeg synes stadigvæk, det er hårdt, at det er kommet ned på papir, og at folk skal læse det. Det er en kæmpe grænse, jeg har overskredet, for det er jo meget, meget personligt. Men når alt kommer til alt, så er det jo min historie.”

Og Jeanette Ottesen understreger, at det netop er hendes sandhed, man kan læse i bogen:

”Det er meget vigtigt for mig at understrege, at det er min sandhed. Jeg ved godt, at der er flere sider af alle historier, men den her bog og de ord, jeg har brugt, det er den måde, jeg har opfattet alle scenarier på. Og så håber jeg bare, at man kan blive en lille smule inspireret af at læse den til at kæmpe for det, man tror på,” fortæller hun og uddyber:

”Jeg fornemmer nogle gange, at folk giver lidt op. Der er rigtig mange, som har rigtig mange flotte, store drømme, men som ikke helt tør efterleve dem, fordi det er ’lidt farligt’. Man skal lige tage det ekstra skridt ud over kanten nogle gange, og det kan godt være super angstprovokerende at gøre, men hvis man ikke prøver, så ved man heller aldrig, om det lykkes. Og det er det, jeg prøver at efterleve hver eneste dag – også med den her bog. Jeg prøver at springe ud i det – hvad er det værste, der kan ske?”

Jeanette Ottesen, 33 år

forside_fri_jeanette ottesen.jpg
  • Tidligere elitesvømmer, der har opnået hele 53 internationale medaljer, herunder at blive verdensmester og europamester. Efter sommerens OL indstillede hun svømmekarrieren
  • Aktuel med bogen FRI
  • Gift med den engelske svømmer Marco Loughran, som hun har datteren Billie-Mai med