Træning

Tjek om din undskyldning for ikke at træne holder

Jeg føler mig træt og uoplagt, og har jeg ikke også lidt ondt i hovedet? Der findes et hav af undskyldninger for at lade sofaen vinde over løbeturen. Vi giver dig de mest brugte undskyldninger og svar på, hvornår du med god samvittighed kan springe over og blive hjemme, og hvornår du bør tage dig selv i nakken og komme af sted.

Undskyldning 1: Jeg har ondt i hovedet!

Hovedpine kan have mange årsager, og skyldes den, at du er i væskeunderskud, har migræne eller noget, der er værre, bør du undlade at træne. Skyldes hovedpinen derimod stress, spændinger eller menstruation, kan du roligt motionere, da træningen ligefrem kan afhjælpe stress og virke smertelindrende.

Undskyldning 2: Jeg føler mig træt og uoplagt!

Træthed er ingen undskyldning for ikke at trække i løbetøjet. Tværtimod. Fysisk aktivitet giver dig en velfortjent pause, fordi din hjerne under motion er optaget af at styre kroppen. Desuden øges mængden af ilt og blod, når du træner, hvilket virker som et energiboost på både krop og hjerne.

Undskyldning 3: Jeg vejer for meget!

Der er mange, gode grunde til at motionere, hvis du er overvægtig. Udover at du reducerer din risiko for alvorlige sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og brystkræft, giver fysisk aktivitet også mere energi og selvtillid. Dyrk motion af moderat intensitet mindst 30 minutter om dagen og del evt. træningen op i 3 x 10 minutter. Cykling, svømning, stavgang, rulleski og roning hører til de motionsformer, som du kan kaste dig over, men start forsigtigt, så din krop vænner sig til den fysiske aktivitet, og du ikke overbelaster muskler, led og sener.

Undskyldning 4: Jeg har fået en fibersprængning!

De første par dage efter at du har fået en fibersprængning, bør du ikke foretage dig andet end at hvile musklen. Undlad at dyrke motion eller foretage dig noget, der kan belaste musklen. Efter 2-3 dage kan du begynde med eventuel massage samt forsigtig udstrækning og herefter øge belastningen gradvist. Gør det ondt, er du gået for hurtigt frem og bør starte forfra. Det kan godt tage mange uger at komme sig over en fibersprængning.

Undskyldning 5: Jeg er forkølet.

Det er helt okay at træne, selvom du er forkølet. Amerikanske studier viser, at kombinationen af moderat træning og forkølelse ikke påvirker kroppen negativt, og at forkølelsen hverken bliver værre eller bedre af træning. Det er dog vigtigt at træne moderat og ikke hoppe ud i lange træningspas med høj intensitet, da det kan stresse kroppen og påvirke immunsystemet negativt.

LÆS OGSÅ: Sådan bevarer du træningsmotivationen

Undskyldning 6: Jeg føler mig stresset!

Motion er et effektivt værktøj mod stress, fordi det øger mængden af smertestillende og feel good-hormoner som endorfiner, serotonin og dopamin i kroppen og samtidigt reducerer mængden af stresshormonet kortisol. Da høj intensitetstræning og hård fysisk aktivitet dog kan virke yderligere stressende, bør du først og fremmest vælge en motionsform, der gør dig glad og stimulerer nervesystemet som f.eks. løb, svømning, cykling og gåture.

Undskyldning 7: Jeg er gravid!

Hvis din graviditet er normal og uden komplikationer, anbefaler Sundhedsstyrelsen alle gravide at dyrke motion af moderat intensitet mindst 30 minutter dagligt, da det minimerer graviditetsgener som smerter i ryg og ben og i øvrigt letter fødslen. Du kan altså med fordel løbe en lille tur, cykle, svømme, dyrke pilates, yoga eller graviditetsgymnastik. Det er dog vigtigt, at du lytter til din krop og skruer ned for intensiteten, hvis kroppen giver tegn til, at træningen er for heftig.

Undskyldning 8: Jeg har tømmermænd!

Tømmermænd skyldes som regel, at du er dehydreret og har mistet en del vitaminer og mineraler, og derfor vil træningen dagen derpå få dig til at miste endnu mere væske og næringsstoffer og gøre hovedpinen værre. Så drop træningen, drik rigeligt med vand og gå i stedet en tur i skoven.

Undskyldning 9: Jeg har menstruationssmerter!

Motion kan faktisk virke lindrende på menstruationssmerter, fordi kroppen under træningen udskiller endorfiner, som er kroppens egne smertestillere. Desuden har motion også en psykologisk effekt, fordi det er med til at fjerne fokus fra smerterne. Lider du af humørsvingninger så husk, at en løbetur også løfter humøret.

Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.