Lynguide: Kend dine sunde fedtstoffer
Fedt er fedt for din krop på den sunde måde, hvis du sørger for at indtage det i de rette mængder og i en god form. Her får du min lynguide til, hvad de forskellige fedtstoffer kan bruges til, og hvordan de bør behandles og opbevares.
HØRFRØOLIE
Ligesom rapsolien er den rig på omega-3 og ret sart over for varme. Brug den hellere i smoothies end i salat, da den har en lidt karakteristisk smag.
SMØR
Smør er en god kilde til vitaminer og mineraler og er eminent til at give en sprød kant. Så brug det gerne i maden, men pas på med opvarmningen, så det ikke bliver brændt. Opbevar på køl.
RAPSOLIE
Uraineret rapsolie er rig på omega-3-fedtsyrer og smager skønt i salatdressing. Olien er sart over for varme og bør opbevares koldt og mørkt, da lys og varme kan gøre den harsk. T I P ! Miks tahin og peanutbutter, ryst op med vand, balsamico, friske krydderurter og agavesirup som alternativ til den klassiske oliedressing.
LÆS OGSÅ: Stor guide: Brug dine olier rigtigt
AVOCADOOLIE
Hvis du virkelig skal stege igennem, er denne olie den bedste − den tåler helt op til ca. 277 grader. Smagen skal man nok lige vænne sig lidt til.
JOMFRUOLIVENOLIE
Olien, som bruges littigt til bl.a. italienske retter er rig på sunde umættede fedtstoer og er derudover en af de bedste olier til at stege i, da den kan tåle høj varme
KOKOSOLIE
Koldpresset kokosolie er populær pga. den søde smag. Men indholdet af mættet fedt er i den høje ende, og olien er sart over for stærk varme, så brug den med omtanke.
Tip! Miks tahin og peanutbutter, ryst op med vand, balsamico, friske krydderurter og agavesirup som alternativ til den klassiske oliedressing.
LÆS OGSÅ: 6 sunde snacks i en fart
LÆS OGSÅ: Spis dig til en smuk hud
LÆS OGSÅ: 8 myter om fedtstof: Hvad er sandt & falsk?