Michelle Kristensen løbebog

Klar, parat, LØB dig lækker med Michelle Kristensen

Har du svært ved at få snøret dine løbesko? Nu har du muligheden for at blive en endnu bedre løber! Sundhedsekspert Michelle Kristensen giver os sine bedste tips.

“En af mine første rigtige løbeture husker jeg tydeligt. Jeg skulle ud at løbe sammen med min mor en sommerdag. Det var helt perfekt løbevejr, og jeg var ikke i dårlig form, mente jeg selv. Jeg spillede håndbold, og der løb vi jo også lidt på banen. Men da vi begyndte at løbe, fandt jeg ud af, at jeg i hvert fald var i dårligere form end min mor – og det irriterede mig enormt.

Udover at det var voldsomt frustrerende, at min mor var i bedre form, fløj der en flue rundt om hovedet på mig, og der var modvind – noget, jeg hadede som pesten dengang. Det hele resulterede i, at jeg blev så sur indeni, at jeg fik næseblod, så blodet fossede ud af næsen på mig, og min far måtte komme i bil og hente mig.

I dag synes jeg, det er komisk, men dengang var det så pinligt, både at jeg var i dårligere form end min mor, og at jeg kunne blive så sur over det. Så ja – min første løbetur var ikke en succes og ikke noget, jeg tænkte, jeg skulle gøre igen, men det gjorde jeg – og endda uden at få næseblod. I dag er løb blevet en så naturlig ting at få inkluderet i mit ugeprogram som at vaske tøj. For mig er løb den rene antistresspille, som giver enormt meget energi og overskud. Jeg kan ikke leve uden det, og den følelse og det værktøj, det at løbe kan være i en travl hverdag, vil jeg gerne give dig!”

Tilmeld dig Alt for damernes Kvindeløb lige her

DET FÅR DIN KROP UD AF AT LØBE

Regelmæssigt løb vil gøre dig gladere, sundere og stærkere.

– Dine øjne elsker en løbetur. Faktisk har studier vist, at du nedsætter risikoen for at miste synet, når du bliver ældre, hvis du løber flere gange om ugen. Vores syn bliver med tiden dårligere, men med jævnlige løbeture kan du altså træne dit syn til at blive bedre.

– Din hjerne bliver frisk af løbetræningen. Du nedsætter nemlig din risiko for demens, når du løber flere gange om ugen, da din hjerne får mere ilt tilført under træningen, og ilt er den vigtigste kilde til, at din hjerne kan holde sig frisk og på toppen.

– Dit hjerte bliver stærkere og forsyner kroppen med mere næring. Dit hjerte er dit fundament og er det organ, der pumper blodet rundt i kroppen, og blodet er vores motorvej til at bringe bl.a. ilt og næringsstoffer ud til vores celler. Så jo stærkere hjertet er, jo stærkere er din krop.

– Dine knogler og muskler forbedres, hvis du træner med respekt for din krop. Det skal forstås på den måde, at hvis du overtræner, synes dine muskler og knogler bestemt ikke om det, fordi de ikke får tid nok til at restituere sig. Hvis du strukturerer din træning og har en god fordeling af hårde og lette træningspas, vil belastningen, som du udsætter din krop for, føre til styrkelse af kroppen.

– Under løb udskilles endorfiner, som er lykkehormoner, og derfor er det altid lidt lettere at se på problemer med et lyst sind og takle dem på den bedste og mest konstruktive måde efter en løbetur.

Vil du gerne have fingre i interval- og styrkeprogrammer kan du finde dem i Michelle Kristensens bog MK Fitcamp 

8 TIPS TIL AT SNYDE DIN HJERNE & KOMME AFSTED

Husk, at man ikke ændrer vaner fra den ene dag til den anden. Der vil med garanti være dage, hvor selv den mest motiverende sætning ikke får dig afsted på løbeturen, og det er helt o.k. – så længe det ikke er flere gange om måneden, det sker.

1. Pak træningstasken, og tag den med på arbejde

Hvis jeg har en lang dag, som starter kl. 6.00 og slutter kl. 19.00, har jeg altid min træningstaske med. På den måde kan jeg løbe en tur fra arbejdspladsen eller køre lige fra arbejde over i træningscentret og få en gang træning i hus. Jeg skifter altid tøj på arbejdet (når det er muligt), hvis jeg er ekstra træt. På den måde begynder jeg ikke at overbevise mig selv om, at jeg lige så godt kan droppe træningen, køre hjem og tage en slapper i stedet. Det virker mærkeligt at køre hjem i træningstøj, uden at det er blevet brugt.

2. JUST DO IT!

Jeg er stor fan af Nikes slogan, og det har hjulpet mig igennem utallige løbeture. Just do it – gør det nu bare! Det lyder dejlig simpelt, og det er det også. Det handler om at hoppe i løbetøjet, snøre løbeskoene og komme afsted. Nogle gange gør vi tingene meget mere besværlige, end de er. Jeg kan gøre det – du kan gøre det!

SE OGSÅ: VIDEO: Sådan binder du dine løbesko rigtigt

3. Mind over body

Din krop begynder altid at brokke sig, når det bliver ubehageligt. Når vi træner hårdt, kommer der syre i musklerne, og det føles ikke rart. Det sker, når kroppen ikke får tilstrækkelig med ilt under arbejdet, men det er også den fase, der får os i bedre form, og mentalt træner os til at blive ved med at løbe, selv om det er hårdt arbejde. Den mentale træning skal passes, hvis man gerne vil blive en god løber. Når musklerne begynder at syre til, og du føler, at det er hårdt, gælder det om at tænke på, at din krop altid kan mere, end din hjerne fortæller dig. Forestil dig følelsen efter træningen, hvor du er stolt over, at du kom igennem træningspasset, så kan du godt blive ved i længere tid, selv om det er hårdt.

4. Hvad er grunden til, at du gerne vil blive en løber eller en bedre løber?

Den grund skal du huske, især når det er hårdt ude på ruten, eller når det er hårdt at komme afsted.

5. Sol, sommer og sangria

Jeg elsker sommer, jeg elsker at rejse, og jeg elsker at løbe i sol. Tanken om de hyggelige sommeraftener, hvor man samles og skåler for en god dag – den følelse kan få mit humør i top og få mig til at fortsætte med at løbe, for det gør mig glad. Når man er glad, føles det ikke så hårdt at træne hårdt. Alt bliver mere overskueligt.

SE OGSÅ: Derfor er løb så sundt for kvinder

6. Sig til dig selv, at du godt kan 

Troen på sig selv spiller en stor rolle. Hvis du tror på dig selv og på, at det vil lykkes, vil det også lykkes. Hvis du derimod ikke tror på dig selv, så er det fra første minut dømt til at blive en fiasko. Når jeg har løbet halvmaratoner og maratoner og er nået til det punkt, hvor det er virkelig hårdt, og benene er ømme, siger jeg til mig selv “jeg kan godt, jeg kan godt, jeg kan godt” og tror på det. For jeg ved, at jeg kan, for jeg har trænet op til det og forberedt mig godt.

7. Forkæl og ros dig selv

Jeg havde engang en kvinde til personlig træning, som var dårlig til at tage sig selv i nakken og komme afsted på sine løbeture, når der blæste eller regnede – og det gør det tit i Danmark. Hun slog sig selv hårdt oven i hovedet på grund af dårlig samvittighed. Jeg foreslog hende, at hun for hver gang, hun havde løbet en tur, skulle lægge 20 kroner i sparegrisen og spare op til noget, hun elskede. Derudover aftalte vi, at de dage, hvor det regnede og blæste, skulle hun være ligeglad med tiden, hun løb på, selv om hun gerne ville blive hurtigere. Det vigtigste var, at hun kom ud, og hvis hun nogle gange gik under løbeturen, var det helt o.k. Løbetræningen blev på den måde mere overskuelig for hende, og hun kunne se, at hun kom tættere på at kunne købe den ting, hun sparede op til for hver tur, hun løb, og det var en stor motivation til at komme afsted.

8. Find dig en løbemakker 

Når vækkeuret ringer kl. 5.30, så du kan nå at løbe en tur, inden du skal møde i skole, på arbejde eller inden ungerne vågner, kan det mange gange være fristende at slå vækkeuret fra, sove videre og droppe træningen. Men hvis man ved, at der står én udenfor og venter, kommer man ud af sengen og i løbetøjet. Det gode ved at have en løbemakker er også, at den ene person oftest er ovenpå i de perioder, hvor den anden er presset. På den måde kan man hjælpe og støtte hinanden igennem de hårde kilometer. Få fat i en veninde, mand eller søster, du kan løbe med, eller tilmeld dig én af de mange løbeklubber, der findes. Hvis du træner med en veninde, så husk dog at lave en aftale om, at I først træner, og bagefter snakker I! Så går det ikke op i snak under hele træningen, for I skal jo også træne effektivt!

Brug for en gulerod til at komme i gang med at løbe? Tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb

Image 2019-02-14 kl. 13.40.13.jpg

Kom i dit livs form på 10 uger med en 100% træningsplan, som består af 10 ugers træning, hvor du får at vide dag for dag, hvordan du skal træne.

Michelle Kristensen, MK Fitcamp, 160 kr.

SE OGSÅ: 45 fantastiske løbetips, der gør en forskel