kvinde kroppe

Her er 7 superkræfter, som DIN kvindekrop har

Kvindekroppen har superkræfter, siger læge Stine Fürst og naturopath Caroline Fibæk i deres nye bog Cyklus. Her fortæller de om syv af de ting, som er helt særlige for kvindekroppen.

Kvindekroppen er intet mindre end et genialt design. Vores krop kan producere liv. Ikke engang de mest geniale videnskabsfolk, højtudviklede algoritmer, biokemiske formler eller kunstig intelligens kan efterligne den magi, der sker naturligt i en kvindes krop: skabelsen af liv.

Vores krop flyder endda over med saft og kraft, hvis formål er at nære livet. Se bare her, hvilke superkræfter din kvindekrop har:

1. Immunsystemet

Kvinder udvikler gennem livet et stærkere immunforsvar end mænd, højst sandsynligt fordi kvindekroppen er designet til at skabe liv og beskytte det. Mandens større mængder af testosteron ser ud til at have en hæmmende effekt på immunforsvaret.

Det er jo velkendt, at kvinder lever længere end mænd, og det kunne sagtens være et resultat af, at kvindekroppen bekæmper infektioner bedre, end mænd gør. Det ser ud til, at kvinders højere niveauer af østrogen kan være én af årsagerne, fordi østrogen hæmmer ekspressionen af et enzym, der nedsætter kroppens evne til at bekæmpe vira og infektioner. Så udtrykket "man-flu" får pludselig en helt ny validitet.

En anden årsag til kvinders højere levealder skal måske findes i vores kønskromosomer. Kromosomerne er de små strukturer, som indeholder vores DNA, altså vores arvemasse. Vi har alle 46 kromosomer fordelt på 23 par. De første 22 kromosompar er ens hos mænd og kvinder, men det sidste par adskiller os. Det er nemlig kønskromosomerne – dem, som afgør, om vi bliver en dreng eller en pige.

Her har kvinder to X-kromosomer, mens manden et X- og et Y-kromosom. På Xkromosomer findes der en hel del mikroRNA, som er en slags ‘støttehjul’ eller ‘smøremiddel’ for vores DNA, der gør, at celledelingen og den måde, vores gener kommer til udtrykpå, forbedres.

Man ved nemlig i dag, at en del mikroRNA fra X-kromosomet spiller en vigtig rolle for vores immunforsvar og udviklingen af cancer. Og da størstedelen af vores mikroRNA findes på X-kromosomer, som kvinder har et ekstra af, så har vi altså også mere af dette DNA-smøremiddel. Lige netop denne genetiske prægning, mener nogle forskere, giver kvinder en immunologisk fordel og dermed en længere levealder.

2. Hjernen

Kvinder har en bedre hukommelse end mænd. Kvinder har særligt en øget evne til at huske og genkende ansigter – højest sandsynligt, fordi kvinder ubevidst bruger mere tid på at nærstudere nye ansigters udtryk.

Kvinders hjerner er også lidt mere kompliceret "kablet". Kvinders hjerner er simpelthen bedre sammenkoblet end mænds, og det betyder, at kvinder er meget hurtigere til at socialisere og hurtigere tilpasser sig nye rutiner.

3. Overlevelse

Kvinder har en meget højere chance for at overleve ulykker, skader og traumer. Kvinder i alderen 13-64, som ankommer til skadestuen med alvorlige skader, har en signifikant højere sandsynlighed for at overleve end jævnaldrende mænd. Man tilskriver vores højere overlevelseschancer til vores meget højere niveauer af østrogen, som øger immunforsvaret.

Man skal desuden huske, at vores krop er designet til de vilde ændringer, der sker under en graviditet. Og måske derfor er det vigtigt, at vores krop er ekstra godt rustet til både at gro og nære et nyt menneske, men også til bedre at kunne modstå det traume, der potentielt kan ske før og efter en fødsel.

Tænk, når en fødende kvinde presser under en ve, så svarer den kraft, som livmoderen udøver, til op mod 18-23 kilo! Og når man tager livmoderens størrelse i betragtning, så gør det faktisk livmoderen til kroppens stærkeste muskel.

4. Fleksibilitet

Kvinders muskulatur er mere elastisk end mænds, hvilket desværre også gør os mere modtagelige over for nakkesmerter end mænd. Men når det kommer til ud strækning og fleksibilitet, så har vi kvinder klart en fordel. Vores muskler og sener indeholder mere elastin end mænds. Elastin er det protein, som giver vores organer og hud evnen til at strække sig, og som helhed gør vores krop mere fleksibel.

Nederste del af vores rygrad er også strukturelt anderledes end mænds. Vores lænd er mere fleksibel end mandens, for vores krop har med evolutionen tilpasset sig og forfinet evnen til at bære og nære et barn i 9 måneder.

Krumningen af vores nederste del af rygraden forløber over tre ryghvirvler i kvindekroppen, men hos mænd kun over to, hvilket giver os større fleksibilitet i dette område. Vi kvinder har også større fleksibilitet og bevægelsesfrihed i bækkenet.

5. Muskeludholdenhed

Godt nok har mænd generelt oftest større muskelmasse end kvinder, så det kan måske godt overraske, at kvinder faktisk ser ud til at have større muskeludholdenhed end mænd.

Forskning viser, at ved udholdenhedsøvelser kunne kvinder træne 75 procent længere tid end mændene i et forsøg. Muligvis fordi tilstedeværelsen af østrogen gør kvinders muskler mere resistente over for udmattelse, og at kvinder har en mere effektiv energiomsætning i muskelcellerne sammenlignet med mænd.

6. Menstruationsblod

Forskere har opdaget, at stamceller fundet i menstruationssekret muligvis kan bruges i behandlingen af hjertestop, diabetes, sygdomme i æggestokkene, leverskader, Alzheimers, akut lungeskade, endometriose, neurodegenerative sygdomme og andre kritiske tilstande.

7. Modermælk

Nyere forskning tyder på, at brystvorten absorberer den ammende babys spyt, hvilket muligvis programmerer brystkirtlen til at sammensætte brystmælken, således at den indeholder præcis den antibakterielle sammensætning, som babyen har behov for.

Et studie fra 2013 viste, at sammensætningen af immunologiske substanser i modermælk hurtigt ændrer sig som respons på en eventuel infektion hos babyen.

En guide til kvindekroppens sprog

Bogen Cyklus - Guide til kvindekroppens sprog kombinerer den traditionelle og den alternative medicin, når den guider til, hvordan man kan tolke kroppens sprog.

Den er skrevet af Stine Fürst og Caroline Fibæk. Stine Fürst er uddannet speciallæge i gynækologi og obstetrik fra Københavns Universitet og har arbejdet som læge i over 20 år. De seneste 15 år intensivt med kvindesygdomme. Caroline Fibæk er uddannet naturopath med speciale i kvindens hormonsystem, infertilitet og reproduktion. Hun har derudover også uddannet sig ved The Institute for Functional Medicine i USA og tager løbende efteruddannelse.

Ifølge forfatterne kan svarene på, hvorfor vi lider af alt fra PMS til migræne, træthed, depression og smertefulde problemer findes i en cyklus i ubalance. Bogen beskriver, hvilke hormoner der har indvirkning på hvilke symptomer, og den kommer med gode forslag til, hvad man selv kan gøre for at få det bedre.

Cyklus - Guide til kvindekroppens sprog af Stine Fürst og Caroline Fibæk, Muusmann Forlag, 249,95 kr.