Kan du lære dig selv bedre at kende gennem din menstruationscyklus? Det testede jeg
Skifter du ugentligt mellem at være træt og trist eller glad og opstemt? Så er det måske slet ikke så underligt. Din cyklus kan påvirke dig mere, end du tror.
Er du i vinter, forår, sommer eller efterår?
Ved du ikke, hvad jeg taler om, så fortvivl ej. Du er ikke alene.
Min viden om de fire forskellige menstruationsfaser var også yderst begrænset, før jeg gik i gang med at undersøge – og afprøve – det, som vinder indpas flere og flere steder: cyklus tracking.
Både herhjemme og i udlandet har der over de seneste år været en øget interesse for den kvindelige cyklus, og hvordan de hormonelle udsving, der følger med et kvindeliv, er styret af, hvor vi er i vores cyklus.
I England bliver kvinder uddannet som såkaldte menstrual health facilitators, verden over afholdes der kvindecirkler, hvor kvinder deler viden og erfaringer om menstruation, og på Instagram ser menstruationsaktivister menstruationen som en del af ligestillingsdebatten. Blandt andet har den danske menstruationsaktivist Emma Libner med stor succes brugt sin Instagramprofil- og blog Kærlig hilsen Underlivet til at gøre op med den ”skam”, som hun mener, at mange kvinder oplever ved menstruationen.
Men også kostvejleder, yogalærer og underviser i den kvindelige cyklus, Laura Grubb, har gjort det til sin levevej at vejlede kvinder i at forstå, hvordan den månedlige cyklus påvirker både vores mentale og fysiske velvære.
Hun mener, det er vigtigt, at vi kvinder er bevidste om, at den hormonudskillelse, der forekommer under hver cyklus, har en reel betydning for vores velbefindende. At den øgede mængde østrogen og testosteron, der udskilles i forbindelse med ægløsningen, f.eks. kan gøre os mere opstemte, glade og udadvendte. Og omvendt, at vi under menstruationen kan føles os mere trætte og uoplagte og have brug for ro.
”Det er med til at skabe en bedre forståelse af det at være kvinde. Om du vil det eller ej, så vil din cyklus påvirke dig i mindre eller mere grad. Det burde vi lære i folkeskolen. Vi burde lære det fra den første dag, vi får menstruation,” siger hun til ALT.dk.
Cykluskalenderen
Laura Grubb mener, at vi ved at omfavne ”den tid på måneden” kan agere og leve efter kroppens behov, så vi f.eks. undgår at booke kalenderen op, når vi er allermest drænet under menstruationen, men i stedet venter til ugen efter.
”Jeg har selv fået et meget bedre forhold til min krop, fordi jeg forstår min cyklus. Nu tænker jeg: Nå ja, i efteråret ser jeg mig selv lidt anderledes i spejlet, og det er ok, for om to uger har jeg ægløsning, og så ser jeg mig selv på en ny måde. Det har været en lettelse,” fortæller Laura Grubb.
Sammen med andre cyklusundervisere bruger Laura Grubb den såkaldte årscyklus til at illustrere de forandringer og signaler kroppen sender i løbet af en 21-35 dages cyklus. Det virker ”intuitivt” at inddele det sådan, siger hun.
Og netop det at lære sig selv bedre at kende gennem sin cyklus, skal jeg nu prøve. Også selvom jeg føler mig rimelig overbevist om, at der nok ikke vil være de store overraskelser.
Men nu får vi se.
Ved hjælp fra Laura Grubbs cykluskalender, som hun og hendes klienter dagligt bruger, skal jeg i en måned nedfælde, hvordan det ser ud med humøret, søvnen, sexlysten, energiniveauet og så videre og så videre.
Jeg skal bruge kalenderen til at tune ind på, hvordan det står til. Både i krop og sind.
”Og så kan du også få et bedre billede af, hvordan din cyklus ser ud. Vi tror ofte, vi kan huske det, men det er noget andet at se det på skrift,” siger hun.
Vinter:
Jeg starter min cyklus tracking under vinteren, altså på menstruationens første dag. Min appetit er større end normalt, og jeg får tiltagende smerter i underlivet under menstruationen. Værst er det på dag 3-5, hvor jeg spiser smertestillende for at tage toppen af smerterne. Mit generelle velvære er fint, men jeg kan mærke, at mit energiniveau daler.
Ifølge Laura Grubb er det helt normalt at føle sig udmattet.
Hun forklarer, at vi under menstruationen udskiller livmoderslimhinden, der er blevet opbygget over den seneste cyklus. Det er en intens proces, siger hun, som kan gøre en træt. Kroppen går i en slags dvaletilstand.
”Jeg kalder det en form for nulstilling. På det her tidspunkt er de tre hormoner, der ellers påvirker dig i din cyklus, progesteron, østrogen og testosteron, på sit laveste. Det gør det nemmere at mærke, hvad du har brug for, da de her tre hormoner ikke er ude at danse,” siger hun.
Forår:
Jeg ligger syg med halsbetændelse, lige inden jeg går ind i foråret. På grund af den stærke penicillin, jeg har været på, er min appetit nærmest ikkeeksisterende i starten af forårsfasen. Jeg føler mig på ingen måder fyldt med energi og glæde, men som dagene går, får jeg det bedre, og min sexlyst begynder at stige. Sommeren er på vej, kan jeg mærke.
Laura Grubb forklarer, at østrogenniveauet stiger i løbet af foråret. Det har til opgave at modne folliklen, som ægget ligger i, og bygge vores livmoderslimhinde op.
”Forskning viser, at vores hjerne forandrer sig i løbet af en menstruationscyklus. Østrogen påvirker vores humør, gør os mere glade og opstemte, og vi tager ikke tingene lige så tungt i forårs- og sommerfasen,” fortæller hun.
Sommer:
The summer has arrived. Eller.
Jeg oplever ikke den der totale beruselse, som jeg normalt oplever om sommeren (altså den rigtige sommer). Godt nok stiger min sexlyst, men jeg får ikke mere energi. Mit stressniveau daler en smule, men ellers er det meste status quo.
Sommerfasen er ellers karakteriseret ved, at testosteron og østrogen ”peaker”. Mange oplever at have et højt energiniveau, siger Laura Grubb, og forklarer, at det næsten kan virke overvældende med al den energi.
”Forskning viser, at vi spiser mindre, er mere sociale, har pænere hud, får lysere stemmer og dufter anderledes. Vi er kort sagt i brunst.”
Efterår:
Efteråret er den sidste fase, jeg går ind, inden menstruationen. Jeg mærker tiltagende smerter i underlivet, og min appetit stiger. Mit humør er ikke helt oppe at ringe, men jeg føler heller ikke et behov for at bure mig inde med Netflix og bland-selv-slik. Jeg har det mere på den der neutrale jeg-er-ligeglad-måden.
Laura Grubb kalder efteråret for den ”tunge fase” – eller måske med en mere populær betegnelse, PMS-perioden.
”Vi vender blikket indad. Østrogen, som gør os mere pleasende og omsorgsfulde, erstattes af progesteron, som gør os mere trætte. Vi spiser også lidt mere, men samtidig stiger vores forbrænding også,” forklarer Laura Grubb og refererer til forskere på Aarhus Universitet, der har fundet ud af, at vi forbrænder svarende til en banan mere om dagen.
”Men det sker, fordi kroppen forbereder en graviditet og putter mere sul på kroppen, da den endnu ikke ved, om den er gravid eller ej.”
Og hvad har jeg så lært…
Javel, i mit tilfælde er der i hvert fald ingen grund til ekstra sul. Jeg træder – endnu engang – ind i vinterfasen og er egentlig godt tilfreds med det…
I samme ombæring må jeg konstatere, at jeg ikke er så overrasket over resultatet. Jeg har nemlig altid været bevidst om min cyklus, måske særligt på grund af mine til tider slemme menstruationssmerter. Og så er jeg nok heller ikke en af dem, der i høj grad bliver påvirket af de hormonelle udsving, der følger med cyklussen.
Alligevel synes jeg, at det giver god mening at bruge sin cyklus som rettesnor i hverdagen, så jeg ikke lægger venindeaftaler og lange løbeture under vinteren, men skubber det til foråret. Eller som Laura Grubb siger det:
”Hvis vi vender det til vores fordel og begynder at bruge det aktivt, kan det ændre vores perspektiv på menstruation og også vores oplevelse af det. Hvis vi lægger en masse aftaler under menstruation, mens kroppen bare craver at slappe af, så modarbejder vi os selv. Vi prøver at skubbe os selv ned i en firkantet kasse, mens vi i virkeligheden er formet som en cirkel.”