Daisy Løvendahl

6 tips: Slip dine bekymringer om, hvad andre tænker om dig

Er du bange for at blive afsløret som den egoistiske, kinky, sukkerspisende kontrolfreak, du også er? Dropper du at gå efter dine drømme af frygt for, hvad andre ville synes om dig? Der er en anden vej. Den er ikke let, men den er det hele værd. Her er Daisy Løvendahls 5 tips til at leve uden at bekymre sig om, hvad andre tænker.

1. Tænk på dig selv

Der er sikkert masser af mennesker i verden, der synes en hel masse om dig. Eller også har de alt for travlt med at tænke på, hvad du synes om dem. Pointen er: Lad være med hele tiden at se på dig selv – og dømme dig selv – udefra. Når du står på den sidste dag i dit liv, er det virkelig ligegyldigt, hvad andre synes om dig. Det eneste, der betyder noget i det perspektiv, er, om du har levet, som du gerne ville. Om du ved med dig selv, at du har elsket, givet, delt, arbejdet, manifesteret, skabt, bygget og drømt i overensstemmelse med dig selv. Hvad er egentlig mest værdifuldt: hvad andre tænker om dig, eller hvad du tænker om dig selv?

2. Accepter andres dom

Jeg ville gerne kunne sige, at du tager helt fejl, når du frygter andres hårde dom, men det kan jeg ikke. Min erfaring viser, at der altid er nogen derude, som vil dømme dig. Som vil kaste deres energi, deres ord og deres eget pis efter dig. Men den gode nyhed er, at det er få. Meget få. Så hvad med bare at acceptere det og ikke give det mere energi? Du kan spørge dig selv: Hvad er vigtigst – at leve på en måde, så du kan reducere andres dom, eller leve på en måde, du kan lide?

3. Slut fred med det ufede

Da jeg var ung, studerede jeg journalistik og dumpede en stopprøve. Jeg var flov. Grænseløst ydmyget. Fortabt. Derefter frygtede jeg, at nogen skulle finde ud af, at jeg var dumpet i det fag, fordi jeg syntes, det viste, at jeg er ubegavet, uvidende og en dårlig studerende. Mit gennembrud fra den skam kom, da jeg til et af mine første foredrag pludselig fortalte en masse mennesker om det. Da var det ligesom ude, og jeg kunne slappe af. Det føltes enormt befriende. Så en del af denne rejse med at holde op med at leve styret af frygt handler også om at slutte fred med det, du dømmer dig selv for. Tag derfor fat i en del af det, du virkelig ikke vil have, at andre ved om dig, og begynd at stå ved det. Tro mig. Det er vildt befriende.

4. Find dit heppekor

Det er nogle gange ensomt at gå sin egen vej, og selv den sejeste person har brug for nogen, som tror på dem. Så find den ene ven eller den lille gruppe, som tror på dig. Som vil sige, de andre er nogle fjolser, når du bliver såret, som vil holde din hånd, når det er svært, og som forstår dig. Som synes, du er præcis, som du skal være. Vær også nogens heppekor, og giv dem din kærlighed, en skulder og oplev glæden ved at heppe andre på vej.

5. Stil ind på dit livsformål

At have en fornemmelse af dit livsformål er noget af det stærkeste. Dels fordi det giver dig et kompas i hånden, du kan bruge til at navigere gennem de mange valg, du har, og dels fordi du med dit livsformål kan forbinde dig til, hvorfor du lever, som du gør. Så hvorfor gør du det? Er det, fordi du gerne vil være en god mor? Give kærlighed til dem, du holder af? Bekæmpe klimaforandringer? Leve i ro med dig selv? Gøre en forskel for ældre? Øge retfærdigheden i den offentlige sektor? Når du ved, hvorfor du lever, som du gør, er det også meget nemmere at trække på skuldrene af andres dom.

6. Udfordring: En uge i frihed

Et af mine yndlingsværktøjer til personlig udvikling er livsprincipper, som er en tilgang til verden, du vælger at have i en uge. Er du klar på en udfordring? Så prøv i en uge at leve efter livsprincippet: Lev, som om ingen dømmer dig! Hvad ville du gøre, hvis du ikke skulle tænke på, hvad andre tænker om dig? Hvis du ikke havde dine forældres moralisering med dig eller en frygt for at være forkert? Tænk over det, handl efter det og læg mærke til, hvor du ikke kan leve efter det. Når ugen er omme, så gør status over, hvad du lært, over en kop kaffe eller et glas vin. Det vigtige er ikke, at du handler efter det hele tiden, men at du bliver klogere på, hvad det betyder for dig, hvor du kan tage mere frihed, og hvor det er svært.

DAISY LØVENDAHL

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk