Ny undersøgelse viser, at en lang ferie kan forlænge dit liv
Ferie er godt for hovedet, stressniveauet, humøret – og for dit liv. Det viser en ny undersøgelse, som mener at have bevist, at ferie kan få dig til at leve længere. Dansk ekspert er dog skeptisk.
Vi har længe vidst, at sund mad, motion og søvn kan forlænge vores liv med år.
Men en sund livsstil er ikke nok, hvis du samtidig skal kompensere for uafbrudt, hårdt arbejde.
Sådan lyder det i et nyt, stort opfølgningsstudie, som mener at have bevist, at en vigtig faktor for et godt, langt liv, er en god omgang ferie.
– Tro ikke, at en ellers sund livsstil vil kompensere for hårdt arbejde og ingen ferie. Ferie kan være en god måde at lindre stress på, lyder det fra professor Timo Strandberg fra Helsinki Universitet til i en pressemeddelelse.
At ferie er en nødvendighed på linje med søvn, kost og motion er imidlertid ikke en kendsgerning, som Jeanett Bonnichsen, direktør i Center for Stress og Trivsel, er uforbeholdent enig i.
Ferie er ganske vist med til at forbedre vores livskvalitet, mener hun, men at det også skulle være livsforlængende er noget mere usikkert.
– Jeg vil ikke sige, at ferie nødvendigvis er livsforlængende, men der er uden tvivl en livskvalitet i det. Ferie er et åndehul, som giver os mulighed for at lave noget andet, end vi plejer. Her er vi mere i overensstemmelse med vores naturlige rytme, fordi vi i dagligdagen forcerer en rytme, men i ferien lader vi kroppen og lysten bestemme, siger hun til ALT.dk og tilføjer:
– Jeg synes, at vi skal passe på med at gøre det sygeligt ikke at have ferie. Folk har altid klaret sig uden og gør det også den dag i dag. Det handler i stedet om, at hvis vi kører i et meget højt arbejdsgear, så har vi godt af pauserne.
Stressende livsstil
Det finske opfølgningsstudie bygger på en 40 år lang undersøgelse, som involverede over tusind midaldrende mænd, der alle var i fare for hjertesygdomme på grund af faktorer som for højt blodtryk, rygning eller overvægt. Ingen kvinder var en del af undersøgelsen.
Halvdelen af mændene fik instruktioner om at motionere mere, spise fornuftigt, opnå en sund vægt og stoppe med at ryge.
I denne gruppe kunne forskerne se, at de mænd, der tog tre uger eller mindre ferie om året, havde en 37 procent større chance for at dø tidligere end dem, der tog mere end tre ugers ferie.
Resultaterne tyder altså på, at sund kost og motion ikke kan opveje minusserne ved en stresset hverdag uden afbræk.
– I vores undersøgelse arbejdede mænd med kortere ferier mere og sov mindre end dem, der tog længere ferie. Denne stressende livsstil kan have overstyret enhver fordel ved instruktionerne. Vi tror, at selve indgrebet måske også har haft en negativ psykologisk virkning på disse mænd ved at lægge yderligere stress på deres liv, har professoren forklaret.
Men også her er der et afgørende forbehold at notere sig, mener Jeanett Bonnichsen.
– Det lyder til at være en række mænd, der i forvejen er ret udsatte, og som har brug for pauserne, siger hun og pointerer, at der er langt fra undersøgelsens testpersoner til den almene dansker.
Danskerne er dårlige til sommerferie
Ikke desto mindre er der tilsyneladende god grund til at lytte efter, hvis du er indehaver af et rødbedefarvet pas, et hårdt arbejde og en i forvejen dårlig livsstil.
En helt ny undersøgelse foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen IDA viser nemlig, at vi danskere ikke er synderligt gode til at få afholdt vores sommerferie.
Således holder fire ud af ti danskere mindre end tre ugers sammenhængende ferie i sommermånederne, ligesom fem procent slet ikke holder ferie i sommerhalvåret.
Og det er uheldigt, mener Jeanett Bonnichsen.
– Det, synes jeg, dybest set er noget skidt. Og det siger jeg, fordi jeg har at gøre med mange akademikere, som har problemer med, at de slet ikke kan se, hvordan de skal kunne undværes på arbejdspladsen i tre uger. Det er ikke godt, siger hun og fastslår, at det er umuligt at skabe en one-solution-fits-all-løsning, når det kommer til længden af ferie.
– Hvor lang en ferie, vi har brug for, afhænger af arbejdets karakter. Hvis man er meget mentalt optaget af sit arbejde – også når man har fri – så kan det være godt med en lang sammenhængende ferie, fordi vi ved, at når vi går på ferie, så tager det et par dage, før vi synker ind i feriestemningen.