Karriere

Tør du tage springet og skifte karriere?

Er det tid til at finde et nyt job eller ej? Det kan være svært at vide, om du skal tage springet nu eller måske genfinde passionen der, hvor du er. Her giver Daisy Løvendahl dig 5 spørgsmål, du kan reflektere over, hvis du svinger mellem ”skal” og ”skal ikke” søge nyt arbejde.

1. Hvad er du træt af?

Hvis en del af din tvivl om, hvorvidt du skal videre, handler om noget, du er godt og grundigt træt af, så bliv helt klar på, hvad det præcis er. Er det din chef? Arbejdstiderne? Manglen på fleksibilitet? En kollega? Du skal vide det, fordi du dermed kan se efter det i de job, du overvejer at skifte til. Lyt til, hvad du er træt af, og tag det alvorligt. Det er også meget nemmere at handle på konkrete ting end en generel følelse af, at det hele er meningsløst, gråt og kedeligt.

2. Hvad vil du gerne have mere af?

Ofte er der i lysten til at prøve noget nyt en følelse af at bruge tiden forkert. Af at der er noget, man ikke helt får udlevet. Genkender du det? Hvad ville du ønske fyldte mere i dit arbejdsliv? Vær meget specifik med hvad det er. Hvis det er svært at blive klar på, så spørg dig selv: Hvornår har jeg været mest passioneret omkring mit arbejde det sidste år? Stil ind på, hvad der konkret skete, hvad opgaverne var, og hvem menneskene omkring dig var i den situation, hvor du var mest engageret i dit arbejde. Måske var der også en del af dine styrker og kompetencer, som blev brugt mere der. Hvad var det? Lav en liste med de opgaver, måder at arbejde på og samarbejder, der fylder dig med god energi og lysten til at stå op en mandag morgen og begynde ugen.

3. Hvad kan ændres der, hvor du er?

Nu har du både tænkt over, hvad du er træt af, og hvad du gerne vil have mere af. Så er du parat til nøglespørgsmålet: Kan du ændre dit arbejdsliv der, hvor du er? Dreje det væk fra det, du er træt af, og få mere af det, der giver dig god energi? Det er selvfølgelig noget, du skal tænke over selv, men det kan også være en god idé at vende det med gode kollegaer, HR eller din chef. Måske er der muligheder? Og omvendt kan en mangel på muligheder også være meget afklarende. Måske er det frygtindgydende at stille spørgsmål ved dit arbejdsliv til dem, du arbejder sammen med, men det er også ærgerligt ikke at puffe lidt til rammerne, hvis det er årsag til at, at du mister din passion, og de måske mister en værdsat kollega.

4. Hvad er alternativet?

Nogle gange skal man også bare væk og prøve noget nyt. Lægge nogle år bag sig og åbne en anden dør, der fører til nye oplevelser. Hvis du kan mærke, at det trækker i den retning, men du stadig ikke er sikker på, om du måske hellere skulle blive, vil jeg anbefale dig at blive meget skarp på dit alternativ. Hvad er arbejdet? Hvem skal du arbejde sammen med? Hvad er kulturen det sted i forhold til medindflydelse, lederskab og fleksibilitet? Undersøg, spørg og bliv klogere. Hvordan ville økonomien se ud? Tænk også hele scenariet igennem i forhold til din hverdag. Forestil dig en kold og kedelig morgen, hvor du er træt – hvordan hænger det sammen med transport og den tid, du skal være hjemme på om eftermiddagen? Kend dit alternativ. Det er nemlig meget nemmere at træffe et klogt valg mellem to konkrete muligheder end mellem en kendt og en abstrakt.

5. Hvad er den modige beslutning?

Ordet ”mod” kommer fra det franske courage og er afledt af ordet coeur, der betyder ”hjerte”. Så i ordet ”mod” er der også ”hjerte”, og det er værd at huske på i denne sammenhæng. Hvad er den hjertemodigste beslutning? Den, der både får blodet til at bruse lidt hurtigere i dit bryst, fordi du satser lidt, vover og går den vej, der føles modig, OG som også kan få dit hjerte til at smelte og give dig følelsen af, at noget er sandt for dig. Der er ingen rigtige svar i livet, andre kan give dig, men jeg vil heppe på, at du vælger det, der er mest hjertemod i for dig. For ingen kan vide, om en beslutning viser sig at være god i tiden, der kommer. Vi kender nemlig ikke fremtiden, og selv ikke den mest analyserende dame kan regne alle konsekvenser af alt ud, men der er en styrke i at vælge med mod og hjerte, som du kan tage med dig i dine valg – uanset om det betyder at springe eller blive.

Slow down

Når du overvejer, om det er tid til at tage springet eller ej, så sæt tempoet ned. Nogle gange står en beslutning mere klart, når den har været med dig i noget tid. I stedet for at sende otte ansøgninger ud i morgen eller lægge alle overvejelser bag dig med en tale til dig selv om, at du jo har det fint, hvor du er, så giv dig selv lidt tid til at være i tvivl.

OM EKSPERTEN

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk