Tarmkræft

Sådan opdager du tarmkræft

Kræft i tyk- og endetarmen hører til de hyppigste kræftformer, og antallet af personer, der får stillet diagnosen, er stigende. Med screening for sygdommen bliver flere og flere tilfælde dog opdaget i tide – og det betyder både hurtigere behandling og bedre helbredelseschancer. Læs med og bliv klogere på, hvilke symptomer, du bør være opmærksom på.

Et stigende antal danskere bliver hvert år ramt af tarmkræft. Én ud af tyve danskere får på et tidspunkt i livet konstateret sygdommen og med omtrent 5000 nye tilfælde om året, er kræft i tyk- og endetarm en af de hyppigste kræftformer i Danmark.

Faktisk overgås dødeligheden kun af lungekræft hos mænd og brystkræft hos kvinder. Årsagen til tyktarmskræft er som regel ukendt, men udover, at nogle er arveligt disponeret for sygdommen, viser undersøgelser, at bl.a. overvægt og type-2 diabetes er med til at øge risikoen. Jo mere overvægtig du er, jo større er risikoen altså for at få tarmkræft.

Mangel på motion og fedt på maven øger risikoen

Livsstil har stor betydning for at udvikle tarmkræft og særligt mangel på motion og for meget fedt på maven er de store syndere.

Flere store studier viser, at der er en klar sammenhæng mellem manglende motion og tyktarmskræft, og at de mennesker, der rører sig mest, har ca. 21 pct. lavere risiko for at udvikle tyktarmskræft.

Derudover spiller kosten også en helt afgørende rolle. Arbejdende tarme er sunde tarme, og undersøgelser har vist, at kræft i tyktarmen ses sjældnere hos mennesker, der spiser masser af fibre og fuldkorn, da kostfibrene binder sig til de skadelige stoffer og får dem til at passere hurtigere gennem tarmen.

Faktisk kan du nedsætte risikoen for at udvikle tyk- og endetarmskræft med ca. 20 pct., hvis du spiser blot 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket nogenlunde svarer til en portion havregrød og to skiver rugbrød.

Hold igen med kødet

Undersøgelser har vist, at der også er en klar sammenhæng mellem indtagelsen af kød – særligt de bearbejdede former - og risikoen for at udvikle tarmkræft.

Vil du reducere din risiko for at udvikle sygdommen, bør du holde igen med kødet – særligt røget, saltet og tørret kød som fx pølser og bacon og helst ikke spise mere end 500 gram okse-, svine- og lammekød om ugen.

Endelig er rygning og alkohol også store syndere, når det handler om udvikling af kræft i tyk- og endetarmen. For så vidt rygning angår, stiger risikoen, jo mere du ryger og jo flere år du har røget, og for alkohols vedkommende gælder det, at risikoen for at udvikle tarmkræft øges ved få genstande dagligt. 

9 symptomer på tarmkræft - det skal du holde øje med

  1. Blod - med eller uden – slim i afføringen
  2. Sort afføring
  3. Ændrede afføringsvaner, der varer mere end en måned
  4. Skiftevis forstoppelse og tynd afføring i mere end en måned
  5. Fornemmelse af, at tarmen ikke tømmes ordentligt, når du er på toilettet
  6. Smerter ved afføring
  7. Luft i tarmene eller ondt i maven igennem længere tid, dvs. mere end 3-4 uger
  8. Konstante maveproblemer
  9. Blodmangel, vægttab eller feber i lang tid uden grund

Symptomerne 

Symptomerne er ofte uklare og kan variere meget, alt efter hvor knuden sidder. Mange forveksler derfor generne med andre problemer, som man kan have med maven.

Et af de første tegn på tarmkræft kan være sort afføring, men derudover er nogle af de mest almindelige symptomer ondt i maven, tynd afføring eller forstoppelse, afføringsforstyrrelser eller blødning fra endetarmen. Oplever du nogle af disse symptomer og har dine gener og smerter varet mere 3-4 uger, er der grund til at være særligt opmærksom og kontakte lægen.

Behandling af tarmkræft

Kræft i tyk- og endetarm behandles først og fremmest ved en operation, hvor man fjerner kræftknuden og noget af tarmen på hver side af knuden. Desuden fjernes nogle af de lymfeknuder, der ligger tæt på knuden.

Da det i visse tilfælde ikke altid er muligt at få syet tarmens ender sammen, kan det sommetider være nødvendigt at anlægge en såkaldt stomi, som er en kunstig tarmåbning på maven, hvori gennem man tømmer sin afføring ud i en pose.

I de tilfælde hvor kræften har spredt sig, vil det desuden være nødvendigt med efterfølgende behandling, fx kemoterapi og/eller strålebehandling.

Læs også: Solbjørg Højfeldt vidste, det var alvor, da lægen sagde: ”Den skal væk, og det skal være NU”

Screening for tarmkræft

Kræft i ende- og tyktarmen bliver ofte opdaget for sent, fordi symptomerne først optræder sent i forløbet. På det tidspunkt er sygdommen hos mange ofte så fremskreden, at kun ca. halvdelen af patienterne kan helbredes.

Hvis man derimod kunne opdage tarmkræft, inden symptomerne er tydelige, skønnes det, at mindst 80% ville blive helbredt for sygdommen. Derfor indførte man herhjemme screening for tarmkræft i marts 2014. Undersøgelsen er et tilbud til alle danskere i alderen 50-74 år.

Tarmkræft i tal

  • I Danmark konstateres årligt ca. 4.600 nye tilfælde af kræft i tyk- eller endetarmen.
  • Hvert år dør ca. 2.000 af sygdommen.
  • Kræftformen ses sjældent hos mennesker under 40 år, og hyppigheden for at få tarmkræft stiger efter de 50 år.
  • Tyktarmskræft forekommer næste 10 gange så hyppigt i industrialiserede lande som i udviklingslande.

Der er tale om en afføringsprøve, og formålet med undersøgelsen, der foretages hvert andet år, er at kunne opdage tarmkræft eller eventuelle forstadier så tidligt som muligt og dermed undgå, at sygdommen udvikler sig og desuden nedsætte dødeligheden.

Kilder:

Cancer.dk, Kræftensbekæmpelse.dk, Sundhedsstyrelsen, Netdoktor.dk