Sponsoreret indhold

Sara Bro: ”Der gik lang tid, før jeg fattede, hvad der foregik”

Sara Bro: ”Der gik lang tid, før jeg fattede, hvad der foregik”

Radiovært Sara Bro har fundet ud af, hvad der virker for hende, når det kommer til overgangsalder: ”Jeg føler mig sindssygt stærk.”

Lyt til episoden af podcasten Kære Overgang, hvor Annamette Fuhrmann taler med Sara Bro og Dorthe Snejbjerg om overgangsalderen og hormoner her:

Først tænkte hun ikke over, hvad det var, der skete i hendes krop.

”Jeg kan ikke helt huske, hvornår jeg begyndte at få hedeture, når jeg sov om natten. Og der gik faktisk lang tid, før jeg fattede, at det var det, der foregik.”

Sara Bro er ellers i tæt kontakt med sin krop; hun lærte den at kende på den hårde måde, da hun som 27-årig fik brystkræft. Men symptomerne på overgangsalder skulle tage til, før hun reagerede:

”Jeg fik nærmest hedeture hver time og efter at have haft det sådan i tre uger, ringede jeg til min læge og var sådan: Vi er nødt til at gøre et eller andet, for det her fungerer ikke.”

I første omgang var hun nervøs for at behandle symptomerne med hormoner. Hendes kræftsygdom havde været af den hormonfølsomme slags, hvilket betyder, at Sara efterfølgende ikke har taget p-piller eller brugt hormonspiral. Men så gik hun i gang med at researche.

”Jeg lyttede til podcasts, googlede og gik på Instagram, og så kunne jeg dele informationerne med min læge og spørge ham, hvad han tænkte om det. Det var også sådan, jeg gjorde, da jeg fik kræft, for dengang følte jeg ikke, at der var noget information tilgængelig om at være ung patient, og jeg kunne ikke finde nogen, der havde det ligesom mig. Jeg fik en sundhedsopmærksomhed, fordi det føltes godt at gøre noget selv. Ved at holde mig orienteret om, hvordan jeg kan gøre noget godt for min krop, føler jeg, at mit liv bliver bedre.”

I dag er hun tryg ved at smøre hormon-gel på låret, og hun mærker en tydelig positiv effekt.

”Nu har jeg kun en smule hedeture om natten nogle gange, og jeg kan mærke, at det løfter mit humør. Samtidig har det hjulpet på mine ’mini-skavanker’. Jeg har styrketrænet i mange år, og de seneste par år har jeg følt mig stiv, så jeg har skullet arbejde på at bløde mine led op. Det var som om, der var en knagen i mine knogler, mine led og mine sener. Men det er også blevet meget bedre. Generelt føler jeg mig sindssygt stærk.”

Netop styrketræning er sammen med vinterbadning blevet helt essentielt for Sara Bro her midt i livet.

”Jeg har altid trænet yoga, reformer og alt muligt andet, som også var sjovt. Men styrketræning passer mig bare rigtig godt. Når man er over 40 år, er det vigtigt at træne med vægt på, så træningen bliver muskelforøgende. Det er ikke nok at vedligeholde, for du skal bruge noget vægt for at holde fast i din styrke. Det giver mig mere livskvalitet at være stærk – forstået på den måde, at jeg føler, at jeg er mere udholdende i resten af mit liv.”

Hormoner eller ej: Få gynækolog Dorthe Snejbjergs råd

  • Søg viden
    Når du ved, hvad du går ind til, er du bedre forberedt. Det vil give dig en større tryghed.
  • Tag en snak med din læge om dine gener
    Få evt. en henvisning til en gynækolog – gynækologer har en dybere viden om hormoner. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan vi påvirkes, så hjælpen skal være skræddersyet dig og dine gener.
  • Der er ikke kun én løsning
    Man kan ikke give noget generelt svar på, om man skal eller ikke skal tage hormoner. Nogle ønsker at tage dem, andre ønsker ikke. Det er lægens/gynækologens ansvar at gøre dig klogere, så I sammen kan finde den bedste løsning.

Lyt til episoden af Kære Overgang, hvor Annamette Fuhrmann taler med Sara Bro og Dorthe Snejbjerg taler om hormoner.

Om værten Annamette Fuhrmann

Annamette Fuhrmann står bag det populære community @fuhrmannshedetur på Instagram med over 26.000 følgere, hvor hun i den grad formået at samle kvinder omkring en samtale om alt det, der rammer kvinder før, under og efter menopausen.

I fællesskab med ALT for damerne og VICHY går Annamette nu i podcasten Kære Overgang tæt på fem vigtige forandringer i overgangsalderen.

Fakta_Vichy3109.jpg

Vichy tager overgangsalderen under kærlig behandling

En kvindes hud ændres også i overgangsalderen, og derfor har VICHY udviklet hudpleje, der er skræddersyet til at give huden det, den har brug for i de forskellige faser.

Er du nysgerrig på, hvordan din hud forandres og påvirkes af overgangsalderen, finder du meget mere information her. Du kan også få lavet en hudanalyse vha. kunstig intelligens, der giver dig tips til den rette hudpleje baseret på din huds udgangspunkt. Find analyseværktøjet her.

LOGO_VICHY_NEOVADIOL_POST_JOUR.png

Kom med til ALT for damernes Salon

Den 26. september kl. 17.00-20.00.

Kom med til en inspirerende og oplysende aften om overgangsalderen. Mød skuespiller Anne Louise Hassing, der fortæller om kontroltab, sårbarhed og om at finde en ny balance i livet, og få fagfolks indsigter om de spørgsmål, de oftest møder i deres praksis. Der vil være rig mulighed for spørgsmål på aftenen, og undervejs serveres en let snack og drikke.

Billetten er inklusiv en goodiebag fuld af skønne Vichy-produkter til en værdi af over 1000 kr.

Læs mere om eventet her.

ALT-saloner-logo640.png