Sarah Bro ignorerede i flere år vigtige beskeder i sin e-Boks – nu forstår hun alvoren

Sarah Bro ignorerede i flere år vigtige beskeder i sin e-Boks – nu forstår hun alvoren

Sidste år opdagede tidligere svømmer Sarah Bro, at hun har celleforandringer på sin livmoderhals. I flere år ignorerede hun indkaldelsen til at få foretaget et celleskrab, og dermed indgår hun i statistikken om, at 48 procent af unge mellem 23 og 29 år udskyder deres konsultation.

Danske kvinder mellem 23 og 64 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje eller femte år. Screeningen skal hjælpe med at opfange celleforandringer på livmoderhalsen, inden det potentielt udvikler sig til kræft.

Dog er det kun 52 procent af kvinder mellem 23 og 29 år, der tager imod tilbuddet.

Tidligere elitesvømmer Sarah Bro er en af de kvinder, der har udskudt sin konsultation. I flere år boede hun i Los Angeles, og derfor ignorerede hun de beskeder, hun fik i sin e-Boks, om, at det snart var tid til en screening.

”Jeg havde aldrig rigtigt hørt om undersøgelsen før, og derfor tænkte jeg, at det var meget omstændigt at tage helt til Danmark for at få det foretaget. Jeg var godt gammeldags doven omkring det. Desuden havde jeg fået HPV-vaccinen, og derfor tænkte jeg ikke, at celleforandringer ville ramme mig,” fortæller hun til alt.dk

Når Sarah Bro tænker tilbage, er hun en smule flov over, at hun ikke tog undersøgelsen mere seriøst.

Opdagede celleforandringer ved et tilfælde

Den i dag 26-årige Sarah Bro er ikke den eneste unge kvinde, der har taget let på det at få et celleskrab. I 2015 lavede Kræftens Bekæmpelse en undersøgelse om, hvorfor så mange kvinder fravælger at blive undersøgt, og undersøgelsen konkluderede, at det bl.a. skyldes manglende tid i hverdagen, ubehag ved tanken om den gynækologiske undersøgelse og opfattelsen af, at screeningen ikke er relevant.

Sarah Bro kan genkende det sidste udsagn.

”Jeg havde aldrig hørt om at få foretaget et celleskrab før, så jeg tænkte ikke, at det var særlig vigtigt. Sådan tror jeg, at der er mange, der har det,” forklarer hun.

Efter nogle år i udlandet vendte Sarah Bro hjem til Danmark igen, og da hun sidste år havde et ærinde ved en gynækolog, gik den ikke længere. Da gynækologen så i sine papirer, at Sarah i en alder af 26 år aldrig havde fået foretaget et celleskrab, blev hun chokeret.

”Da jeg så min gynækologs reaktion, følte jeg mig en lille smule skyldig. Det var ret vildt at se, at hun var så investeret i, at jeg skulle have det foretaget, når jeg aldrig selv havde tænkt over det. Jeg har en meget laissez faire tilgang til tingene, så jeg tænkte ikke videre over det, efter hun havde taget prøven. Det var først, da jeg nogle uger senere så de mange ubesvarede opkald fra min læge, at jeg blev virkelig nervøs.”

Sarah Bro blev indkaldt til en samtale hos lægen, hvor hun fik at vide, at hun havde celleforandringer. Derfor skulle der tages flere prøver, så de kunne afklare, om celleforandringerne var godartede eller ej.

”Der går jo noget tid, før man får svar på sine prøver, og i den periode kom jeg helt klart til at tænke på de værst tænkelige udfald. Jeg tænkte også på, om det kunne være undgået, hvis jeg havde taget til en screening noget før. På en eller anden måde, følte jeg lidt, at jeg havde begået en kriminalitet mod min egen krop ved at vente så længe på at få det tjekket,” lyder det i dag fra den tidligere topatlet.

Efter flere undersøgelser fandt Sarah Bro heldigvis ud af, at hendes celleforandringer var under kontrol. Der var hverken behov for at få foretaget et keglesnit, og livmoderhalskræft var ikke i sigte. Dog satte oplevelsen alligevel nogle tanker i gang hos hende.

Et manglende sprog

En af de afgørende grunde til, at Sarah Bro ikke tog imod tilbuddet om en screening noget før, var, at hun aldrig havde snakket med nogen om det. Hun forstod ikke alvoren i det.

Efter sin egen forskrækkelse har hun nu snakket med kvinder i sin omgangskreds om det, så de ikke udskyder det ligesom hende selv. Blandt andet har hun talt med mange af sine kvindelige medstuderende på kommunikation og sociale medier-studiet, fordi mange af dem er omkring de 23 år. Alderen, hvor man begynder at blive indkaldt til konsultationer.

”Det er ekstremt vigtigt at få foretaget sit celleskrab fra man modtager den første indkaldelse, og det lægger jeg virkelig vægt på overfor dem. Nogle snakker om, at det gør ondt eller er ubehageligt, men sådan oplevede jeg det slet ikke. Man må ikke blive skræmt væk af det på grund af nogle negative historier, når det ikke er alle, der oplever det sådan,” forklarer Sarah Bro.

Hvert år er der cirka 340 kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft i Danmark. Undersøgelser viser, at cirka halvdelen af dem, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt.

Dét tal håber den tidligere svømmer vil falde, jo mere fokus vi får på at tale om vigtigheden af undersøgelsen.

”Vi lever i et land, hvor vi er så privilegerede, at sundhedsvæsnet stiller screening til rådighed for os. Derfor er det også så vigtigt, at vi gør brug af det, så eventuelle celleforandringer ikke kan nå at udvikle sig til kræft. Den mulighed må vi ikke tage for givet,” understreger hun.

Hvornår er det tid igen?

Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst blev undersøgt eller er i tvivl, om du har fået en invitation til en screening, så kan du kontakte din læge.