Spis chili og 9 andre tips til at undgå forkølelse
Regn og kulde, sne og sjap. Velkommen til højsæson for forkølelser. Har du hverken tid eller lyst til at være syg? Følg rådene her – så er der fine chancer for, at du slipper.
1. Dyrk livsglæden
Glæde, fornøjelige oplevelser, optimisme og et positivt livssyn er fire effektive midler mod forkølelse. Livsglæde virker nemlig som en vitaminindsprøjtning på dit immunforsvar, hvorimod pessimisme, bekymringer og negative forventninger virker direkte afvæbnende på kroppens biologiske forsvarstropper.
Så få også styr på eventuel stress. Mens en kortere periode med travlhed kan få immunforsvaret op på mærkerne, virker følelsesmæssigt pres over længere perioder nedbrydende. F.eks. har undersøgelser vist, at når to mennesker indånder den samme mængde forkølelsesvirus, er det den mest stressede, der løber den største risiko for at blive syg.
50 % af din kropsvarme forsvinder ud via hovedet, og kolde fødder er en almindelig kilde til forkølelse, så på med huen og de varme sokker.
2. Sov nok - og sov godt
En god nats søvn har stor betydning for immunforsvaret. Får du ikke tilstrækkeligt med sund søvn, frigør kroppen simpelthen ikke tilstrækkeligt med infektionsbekæmpende stoffer til at holde forkølelser fra døren. Forsøg med rotter har vist, at berøver man dyrene deres søvn, vil de efter to uger udvikle en række forskellige infektioner og dø.
3. Hyg dig
Et godt socialt netværk og samvær med familie, kolleger og venner styrker ikke bare din psykiske modstandskraft, men også kroppens evne til at forsvare sig mod bakterier og vira. Jo større, din omgangskreds er, og jo tættere et netværk, du har, jo bedre beskyttet er du tilsyneladende. Men kredsen kan selvfølgelig også blive FOR stor. En overbooket kalender kan virke stressende – så benyt vinteren til at prioritere de hyggelige indendørsarrangementer, hvor antallet af (muligvis forkølede) deltagere er overskueligt.
4. Kvit smøgerne
Rygning fordobler din risiko for at blive forkølet. De skadelige stoffer i tobaksrøg svækker ikke alene immunforsvaret og dermed kroppens evne til at bekæmpe infektioner, røgen skader også slimhinderne i dine luftveje og lunger, så forkølelsesvirus får lettere ved at trænge ind og sætte sig fast.
5. Spis dig stærk
Vær rundhåndet med mad, som er rig på immunstyrkende og betændelseshæmmende sto er som f.eks. alliin/allicin, vitaminerne C, D og betakarotin og mineralet zink. I praksis vil det sige frugt og især grønt, hvidløg – og persille, som både er rig på C-vitamin og betakarotin og på lugthæmmende klorofyl – ingefær, chilier og røde peberfrugter, citrusfrugter og kiwier, fede fisk, fuldkorn, kylling, lam, skaldyr og æg.
6. Hold øje med vejrudsigten
Melder meteorologerne om lavtryk og skyet, stille vejr med høj luftfugtighed, så hold dig mest muligt indendørs. Forkølelsesvirus lever nemlig længst i perioder med fugtigt vejr. De kan hægte sig på damp og vanddråber i luften – og der er sjældent ret meget vind til at blæse dem væk.
7. Kom op af sofaen
Motion styrker immunforsvaret, giver dig mere energi og virker opløftende på et lidt vintertungt humør – ting, som hver for sig og ikke mindst tilsammen minimerer din risiko for at blive forkølet. Undersøgelser har vist, at moderat fysisk aktivitet i mindst tre kvarter om dagen ligefrem kan halvere din risiko. Du kan i øvrigt sagtens træne, selv om det er lidt koldt! Kølig luft virker (i modsætning til iskold luft) stimulerende på slimhinderne i næse og svælg.
8. Hold kroppen og næsen varm
Ja, vi er mere udsatte for at blive forkølede, når det er koldt. Ikke på grund af kulden i sig selv, men fordi den får os til at fryse. Når vi fryser, trækker blodkarrene – ikke bare i kroppen, men også i slimhinderne i næse og mund – sig sammen, så blodgennemstrømningen mindskes, og så bliver forsyningen af de immunceller og antistoer, som skal forhindre forkølelsesvirus i at trænge ind og sætte sig fast, også mindre. Så på med halstørklædet – og træk det op over mund og næse, hvis kulden bider.
9. Tag en toddy
Er du vant til at få et glas rødvin til maden? Bliv ved med det – eller tilsæt de dejlige dråber lidt sukker og citron til en opkvikkende toddy. Forskning tyder på, at to glas rødvin om dagen kan nedsætte din risiko for at blive forkølet med 40 procent. Men ifølge Sundhedsstyrelsen bør kvinder højst drikke én genstand pr. dag. For meget alkohol virker nemlig nedbrydende på bl.a. immunforsvaret.
10. Hold bakterier på aftsand
Forkølelsesvirus findes ikke kun i luften, de lever også fint i f.eks. spyt, slim og på dine hænder. Så vask hænder både tit og grundigt – for jo færre bakterier og forkølelsesvirus bringer du op til dine øjne og næse og videre ud i verden. Skift evt. håndsæben ud med Nova TTO Sæbefri vask, som indeholder bakteriedræbende tea tree oil. Hold så vidt muligt fingrene fra dørhåndtag, gelændere og andre steder, hvor mange har rørt før dig. Og brug dine engangslommetørklæder, som de er tænkt: til at pudse næse i én enkelt gang! Hold vejret, hvis nogen tæt på dig nyser! Sidst, men ikke mindst: Skal forebyggelse virke, skal hensyn gå begge veje. Så hold dig hjemme, hvis du selv er forkølet, så du ikke smitter andre.
LÆS OGSÅ: Tips til at leve i nuet og blive gladere
LÆS OGSÅ: Antiinflammatorisk kost - hvad gør det egentlig ved kroppen?
LÆS OGSÅ: 5 genveje til mere overskud