Rikke Jung Larsen

21 dages sukkerdetox: Sådan modstår du alt det søde

Rikke Jung Larsen, 25, har svært ved at slippe de søde sager. Der er fristelser på arbejdet, i supermarkedet og hjemme i køkkenskuffen. Hun tester derfor 21 dages detox for at slippe ud af sukkerets kløer.

Forbrug inden sukkerdetox

“Jeg spiser sødt flere gange i løbet af dagen, og det er blevet en dårlig vane, hvor jeg spiser det, bare fordi det er der. Og jeg er desværre ikke typen, der bliver mæt af to stykker mørk chokolade. Jeg elsker lakrids og chokolade, og mit favoritslik er Tappsy-pandahoveder fra Katjes. Jeg kan også godt køre en bøtte Ben & Jerry’s-is ned på to aftener.

Jeg prøver at lade være med at købe for meget sødt, når jeg handler, men hvis jeg køber ind med tømmermænd, kan jeg nemt komme til at overkøbe, og så har jeg pludselig et fyldt skab, som jeg kan spise af i hverdagen. Mit svage punkt er om aftenen, efter jeg har spist. Så kigger jeg lige, og har jeg noget, spiser jeg det.

På mit arbejde er der også ofte slik og chips, og hvis jeg arbejder sent, kommer jeg til at spise det, fordi jeg bliver sulten. Onsdag er fast kagedag i kantinen, og selv om jeg egentlig ikke spiser kage særlig tit, kommer jeg til at tage et stykke, hvis jeg er sulten, ligesom jeg godt kan drikke en Pepsi Max, hvis jeg skal hygge mig. Jeg har et job, hvor jeg tit er ude til events, og der bliver næsten altid serveret noget sødt, og når det nu alligevel står der, tager jeg det. Det er både af høflighed, og fordi jeg ikke kan lade være.”

Mål

“Jeg har ikke ambitioner om at undvære sukker fuldstændig, jeg vil bare gerne moderere mit forbrug. Jeg tror på, at du skal spise det, du har lyst til i passende mængder, men jeg vil gerne ud af min vane med at spise sødt, bare fordi det er tilgængeligt. Efter ferier kæmper jeg altid ekstra meget med vanen, fordi ferierne typisk er fyldt med hygge.

Jeg har altid haft en sød tand, men som barn var jeg konkurrencegymnast og spillede fodbold, så da var jeg meget opmærksom på min kost, og jeg kunne i øvrigt godt spise slik uden at tage på. Når jeg spiser meget slik i dag, påvirker det min vægt, og det er faktisk det eneste, der kan få mig til at holde igen. Jeg håber, at detoxen kan resette mit forbrug, så jeg ikke spiser sødt i hverdagen, men kun lidt i weekenderne.”

Sådan modstår du det søde

  1. Fjern al slik fra dine køkkenskabe og dine skrivebordsskuffer. Det er langt nemmere at modstå fristelsen, når den ikke er lige foran dig.
  2. Tag et stykke frugt. Modsat slikposerne kommer det i passende portioner. Anret det lidt lækkert, så du føler, at du gør noget godt for dig selv, og mærk efter. Typisk vil det dække dit sukkerbehov.
  3. Find en række afledningsmanøvrer, som får dine tanker væk fra det søde. Gå en tur, læs en bog eller lyt til en podcast.
  4. Spis rigtig mad, så du får styr på dit blodsukker. Vælg fuldkorn til morgenmad, der mætter indtil frokost, og sørg for at få protein, fuldkorn og masser af grønt til frokost og aftensmad.
  5. Vælg dine kalorier med omhu, så du ikke siger ja til alt sødt, der bliver sat foran dig. Sig ja tak, når du slet ikke kan modstå det, men nej, hvis du egentlig kun har moderat lyst.
  6. Lad dit hyggebarometer måle på andet end søde sager. Mere er ikke altid hyggeligere. Du behøver ikke være slikforsager, men vælg en mindre pose, så du ikke kommer til at tømme en stor familiepose alene.

Kilde: Gitte Laub Hansen, Kræftens Bekæmpelse

Det siger eksperten

Rikke skal især mærke efter, om hun spiser af lyst eller vane, lyder rådet fra ernæringsekspert Gitte Laub Hansen. 

Hvordan kommer du bedst i gang med din detox?

“Det første, du skal gøre, er at mærke efter, hvad der tricker din sukkertrang. Det er typisk, fordi du keder dig, og hvis det handler om det, skal du finde en anden aktivitet end at proppe i hovedet. Det kan også skyldes, at du ikke har fået et ordentligt måltid mad, og det er et problem, fordi de lette kuldrater påvirker blodsukkeret, så det rutsjer op og ned og blot kalder på mere sukker.

Hver gang blodsukkeret dykker, skal kroppen have fyldt på, så det gælder om at få noget stabilisering i løbet af dagen. En tredje mulighed er, at du synes, det er synd for dig, og derfor trøster dig med slik. Sød kost stimulerer udskillelsen af serotonin, som er et lykkehormon, der gør, at du bliver gladere.”

Hvordan håndterer du de søde sager på arbejdet og til sociale arrangementer?

“Spørg de nære kollegaer, om de kan finde på noget andet at spise end slik og kage. Hvis det er vigtigt for dem at fylde på i løbet af dagen, så kan du foreslå vindruer eller udskåret frugt. Vi har vænnet hinanden til, at der skal være servering til møder, og at vi skal hygge os sammen hele tiden for at demonstrere en samhørighed, men det behøver vi ikke.

Vi er på arbejde for at arbejde, ikke for at spise kage. Hvis du og kollegaerne bliver sukkertrængende, kan I også gå en tur sammen rundt om blokken. Det stabiliserer blodsukkeret og virker som en afledningsmanøvre. Inden du tager ud til arrangementer, skal du træffe en beslutning. Vil du spise søde sager i dag, eller vil du ikke?

Hvis du vælger at gøre det, kan du gå all in uden dårlig samvittighed. Vælger du ikke at spise, så nøjes med et par druer eller andet frugt, og tag vand i glasset bare for at signalere, at du godt kan lide stedet og menneskerne. Det bliver en symbolsk spisning, der bekræfter, at du er med.”

Hvordan undgår du slikskabet hjemme?

“Ved ikke at have et slikskab. Et slikskab frister alt for meget, hvis der for eksempel er noget kedeligt i tv, eller du skal arbejde hele aftenen. Bliver du sulten i løbet af aftenen, kan det være et spørgsmål om, at du ikke har fået ordentlig aftensmad, og så må du rette op på det. 

Hvad er dit bedste råd, når du er på indkøb?

“Når du står med en pose slik i hånden, skal du spørge dig selv, hvordan du havde det sidste gang, du spiste netop de vingummier. Var det spændende, eller var du lidt skuffet? Er svaret det sidste, så lad posen ligge. Og kan du slet ikke lade være, så vælg en mindre pose. Ofte bliver hygge målt i mængden af slik, men hyggen bliver ikke mindre, fordi du vælger en mindre pose. Og så kan du give dig selv en bevidsthedsvaccination, så du kun vælger at spise de virkelig gode ting. En lækker hjemmebagt kage eller Grand Cru-chokolade. Livet er for kort til dårlig kage og dårlig slik.”

Hvad er dit bedste råd til Rikke?

“På grund af sit job har Rikke meget fart på, og hun har det med at hænge længe over arbejdet. Hun skal derfor blive bedre til at planlægge sin sundhed og have noget gnavegrønt med, for eksempel gulerødder, agurk eller selleri, som hun kan gnaske i, hvis hun skal arbejde over. Det kan også være en banan eller en klapsammen med rugbrød. Jeg tror godt, at Rikke kan rette op på sit slikforbrug, hun skal blot finde de ting, der passer ind i hendes hverdag.”

Derfor skal du passe på sukkeret

Der er mange årsager til at holde igen med sukkeret. Her får du tre af de vigtigste grunde:

  1. Sukker i kosten giver et ustabilt blodsukker.
  2. Der er stort set ikke nogen vitaminer, mineraler eller næringsstoffer i slik og kage, så jo mere, du spiser af det, jo mere fortynder du næringsstofferne i din kost, fordi det søde optager plads fra anden kost.
  3. Et højt indtag af sukker øger også overvægt, som er den næstværste sundhedsrisiko efter rygning. Overvægt kan blandt andet lede til hjertekarsygdomme og Type 2-diabetes.

Kilde: Gitte Laub Hansen

Om eksperten:

Gitte Laub Hansen er ph.d i human ernæring og epidemiologi. Hun arbejder som projektchef for fysisk aktivitet og kost hos Kræftens Bekæmpelse med særligt fokus på forebyggelse og oplysning.

Læs også: 9 vaner du skal kvitte for at få et gladere og sundere liv

Rikke efter sin detox

De 21 dage uden sukker har givet Rikke en ny bevidsthed om, hvornår hun egentlig har lyst til søde sager.

Sådan gjorde jeg

“De første dage går det godt med at undvære søde sager, men så bliver det fredag. Der får jeg for første gang virkelig meget lyst til sukker, og det forsætter både lørdag og søndag. Det er en hård weekend. Generelt er weekenderne og de dage, hvor jeg føler mig ekstra træt, svære. Min krop craver sukker, og det tager ikke trangen at spise salt.

I stedet spiser jeg nødder eller drikker en Pepsi Max, men det har ikke samme effekt. Kroppen kan godt mærke, når den får ægte sukker. Anden uge lander juleskummet i butikkerne, og jeg er presset. Jeg elsker, elsker juleskum, men jeg køber det ikke. Og jeg modstår også de mange søde ting til de pressearrangementer, jeg er ude til med mit arbejde.

I stedet spiser jeg nødder og drikker vand. Den tredje uge er nemmest for mig. Selvom jeg både er på pressetur og til pressedage, mærker jeg efter, om jeg egentlig har lyst til det, der bliver serveret. Jeg har fået en anden opmærksomhed på mine valg. Jeg spiser slet ikke slik i de tre uger. Når jeg har noget for øje, kan jeg godt stå imod, men det har været en challenge ikke at falde i.”

Det bedste

“Oplevelsen af at jeg har taget mig tid til at tænke over, om jeg egentlig har lyst til at spise noget sødt. Det har virkelig været en øjenåbner, hvor meget det bare var blevet en vane for mig. Det var blevet en form for pligtspisning, hvor jeg tog noget for at være høflig i stedet for at mærke efter, og det er rart at have fået den bevidsthed.”

Det sværeste

“Fredag aften, hvor jeg plejer at spise slik, og så en weekend, hvor jeg både skal til fødselsdag og barnedåb. Til barnedåben springer jeg kagen over, og til fødselsdagen er der både kage, slik og drinks, som jeg skal modstå. I stedet for drinks med sukker, drikker jeg vodka med danskvand og shots. Dagen efter er jeg på loppemarked, og jeg er så træt, at det havde været helt naturligt at spise noget hyggeligt, men jeg gør det ikke. Jeg skal også tænke over, at jeg ikke får et overforbrug af nødder. Den første uge spiste jeg nødder hver dag, men så blev det mere moderat.” 

Det overraskede mig mest

“Hvor nemt det egentlig har været at undvære det søde, når bare jeg satte fokus på det. Jeg vidste godt, at jeg var i stand til at gennemføre, men jeg havde regnet med, at det var hårdere. Gitte rådede mig til at tømme mit slikskab, men det behøvede jeg faktisk ikke, og det er en god fornemmelse, at jeg godt kan have slik i huset uden, at det nødvendigvis skal spises.

Før plejede jeg altid at kigge i skabet efter aftensmaden, bare lige for at se, hvad der var derinde. Jeg har endda en liter is fra Social Foodies i fryseren, som jeg ikke har rørt, og jeg går i biografen uden at spise bland selv-slik – uden at savne det.”

Fremover

“Jeg spiser først noget sødt om torsdagen i ugen efter, detoxen er slut. Det er to skumfiduser med karamel og chokolade, og jeg spiser dem kun, fordi jeg virkelig har lyst. Jeg håber, at jeg fremover kun spiser det, jeg har lyst til i stedet for, at jeg spiser af vane. Det er ikke fordi, at jeg vil undgå søde sager fuldstændig, jeg vil bare finde en balance.

Fordi jeg tidligere har været meget kontrolleret med min mad, da jeg dyrkede gymnastik på konkurrenceplan, ved jeg, at jeg får endnu mere lyst, hvis der er noget, jeg ikke må. Jeg har tabt mig 1,2 kilo, og jeg har følt mig mere sund, fordi jeg ikke har fået alle de tilsætningsstoffer, der er i slik. Til gengæld har jeg nok spist for mange nødder, men det føles sundere.”