Surfing i Danmark: Find din favorit
OK, vi har Klitmøller eller Cold Hawaii, som det kaldes og lidt andre populære surfspots, men ellers er det ikke fantastiske bølger, de danske kyster er kendt for. Men det skal ikke forhindre dig i at føle surfviben denne sommer.
1. WAKEBOARD
- HVOR: Copenhagen Cable Park, Kraftværksvej 24, København S.
- PRIS: En time koster 150 kroner.
- BONUS: Kan du ikke få nok af wakeboard, kan du enten købe et sæsonkort eller et 10-turskort til Copenhagen Cable Park. Sæsonkort: 5.500 kroner og 10-turskort a to timer med udstyr: 3.000 kroner.
Måske mærker du ikke dine værkende arme og ømme mavemuskler, mens du står på wakeboardet og bliver trukket af sted langs vandoverfladen i Københavns kabelpark. Det gør du til gengæld dagen derpå – især, når du er ude første gang. En til to timer er rigeligt på vandet. Din krop er nemlig godt smadret – på den fede måde, fortæller wakeboard-instrukør Karen Gøtsche. Ligesom med meget anden vandsport tager wakeboard lidt tid at lære, så du kan godt indstille dig på, at du kommer til at tumle en hel del rundt i vandet. At komme op at stå på brættet og følge banen rundt i dens sving kræver nemlig tålmodighed, og så handler det om balance og teknik. Det gælder om at tage fat om håndtaget, der forbinder dig og kablet og holde dine arme strakte. Det er de færreste, der kommer op at stå i første hug. De fleste skal altså lige ned og mærke vandet og kæmpe lidt, inden de kommer op. Men når du så står der, er det et vildt adrenalinkick og en følelse af, at et kæmpe ‘yes’ strømmer igennem din krop.
Der er to baner i Copenhagen Cable Park. Den lille bane bliver anbefalet til nybegyndere. Her er der kun to master, hvorimellem du kører frem og tilbage, og hastigheden kan indstilles efter behov. På den måde får du en føling med at stå på boardet, inden det går løs på den store bane. Her er der lidt mere drøn på, nærmere bestemt 29 km/t, 6 master og flere sving, du skal igennem for at komme hele banen rundt. På begge baner er der instruktører, der guider dig til at komme op på boardet – du er altså ikke overladt til dig selv. Og heldigvis er der plads til alle i kabelparken, garvede som begyndere, unge som gamle, rigtig mange kommer endda også bare for at se på og heppe, siger Karen Gøtsche. I køen til banerne bliver der altid udvekslet gode råd til tricks, og de rutinerede lærer gerne fra sig. Har du brug for et afbræk fra hverdagen, så prøv wakeboarding, for du kan ikke koncentrere dig om andet, mens du er i gang.
- Cardio: 3/6
- Styrke: 4/6
- Smdiighed: 3/6
Kabelparker i Danmark
- COPENHAGEN CABLE PARK, Kraftværksvej 24, København S.
- KABELPARK I HVIDE SANDE, Gytjevej 15, Hvide Sande
- AALBORG CABLE PARK, Beddingen 5, Aalborg
LÆS OGSÅ: Stor guide: Sådan kommer du i gang med at surfe
KITESURFING
- HVOR: Lars47.dk, Sydvestpynten (Kalvebodvej), Dragør.
- PRIS: Et femtimers kursus for to koster 1.250 kroner per person. Dette inkluderer kiteboard, hjelm og redningsvest. Våddragt, trapezbælte og støvler/sko skal du selv have med.
Det er nok ikke mange, der ved, at Danmark er et af de bedste steder i Europa at kitesurfe – altså dragesurfing. Vi er omgivet af hav og har de optimale vejrforhold til vandsporten. Endnu et plus er, at du ikke behøver køre tværs over landet for at finde et godt surfspot. Danmarks kyststrækninger vrimler nemlig med gode kitesurfsteder, og rammer du en vindstyrke på minimum 6-7 m/s, er du som regel garanteret et fedt ride med din kite. Især i forår- og efterårssæsonen, hvor det blæser godt, er der optimale betingelser for de rutinerede surfere. Er du ny i vandsporten, er det en god idé at tage dine første ture i sommermånederne, hvor bølgerne ikke går lige så højt – eller endnu bedre i fladt vand. Af den grund begynder de fleste introkurser også først i maj, og et kursus tager typisk fem til seks timer. Inden du kan træde op på boardet og lade dig trække afsted af den fastspændte kite, er der nemlig nogle basale ting, du skal have styr på, fortæller kitesurf-instruktør Stephan Mosko Jensen. Kitesurfing er en ekstremsport, og det er vigtigt, at du har respekt for vejret, og at du kender dit udstyr. Ud over våddragt, redningsvest og hjelm har du fastspændt et trapezbælte om lænden, der tager trækket fra kiten.
Styreteknikken skal sidde i skabet, så du øver først på land med en trainerkite, der er meget mindre end de normale drager, der måler mellem 7-12 kvadratmeter. Dragen styrer du med et håndtag – også kaldet en bom. Forestil dig bommen som en styrpind: Skal du til venstre trækker du venstre arm ind mod dig selv og strækker højre arm ud, og det samme gælder modsat side. Efter en time eller to til lands er det tid til at komme til vands. Når du er et godt stykke ude i havet, spænder du dine fødder i fodstropperne på boardet.
Du giver kraft til kiten ved at lave selvsamme 8-taller, som du øvede på land: Træk ind med venstre arm, ud med højre og skift. På den måde kommer du op at stå, men det kræver god balance. Omkring halvdelen kommer op at stå på deres første træning. Når du så til gengæld kommer op, er det det vildeste kick. Gennemsnitsfarten er omkring 30 km/t, og det føles som om du bliver revet af sted, når du med vinden i ryggen mærker trækket fra kiten og blæsten, der bider i kinderne og hiver i håret.
- Cardio: 3/6
- Styrke: 5/6
- Smidighed 3/6
Surfspots i Danmark
Kitesurf-sæsonen går fra april til november. Her kommer et lille udbud blandt mange af gode kitesurf-steder i Danmark.
- SJÆLLAND: Sydvestpynten på Amager, Lysnæs i Hundested
- FYN: Assens, Svendborg
- JYLLAND: Bork Havn, Thy (Vig)
SUPyoga
- HVOR: Kajakhotellet, Havkajakvej 8, København S
- PRIS: Kursus, 2 timer, 300 kroner.
- BONUS: Selv om du aldrig har prøvet yoga før, kan du sagtens deltage i SUPyoga. Underviseren sørger for, at alle, uanset niveau, kan følge med.
Måske kender du allerede til SUPsurf, stand up paddle surf, hvor du paddler på et større surfbræt med en pagaj på stille vand eller lette bølger. Men har du overvejet at rykke dine yogarutiner ud på havet? Det kan du nemlig med SUPyoga. Test din balance, styrke og koncentration ved et af Kajakhotellets to-timers kurser på Amager Strand. Det kan godt være, du har styr på yogaen, men der er mange, som aldrig har prøvet at “suppe”, så instruktør Maiken Toft Christiansen giver lige en briefing, inden det går løs på havet.
Du og kursets andre deltagere padler ud til surfspottet, hvor der skal dyrkes yoga – ligesom med en båd, bliver der lagt anker, så ingen driver væk på boardet, og så kan yogaen gå i gang. Du begynder siddende, men efterhånden som roen og balancen er fundet, løfter du dig langsomt op til en stående stilling. Benene ryster måske – det kan nemlig føles lidt vildt at stå på et flydende underlag for første gang. Men du kan faktisk bevæge dig temmelig meget på det store, stabile board. Det kan selvfølgelig ske, du falder i, men det er sjældent, siger Maiken Toft Christiansen. Selv om du nok kender flowet og stillingerne, solhilsenen, krigerne og så videre, er yoga på vandet helt anderledes end dine sædvanlige timer i et studie eller træningscenter, for du kan aldrig vide, hvordan det gyngende underlag arter sig. SUPyoga øger din kropsbevidsthed og koncentrationsevne. Ikke mindst styrker det din balance og kropslige fysik, men også din mentale træning, når du udfordrer dig selv – gør noget, du måske ikke har prøvet før.
Jo flere gange du stikker til søs med dit SUPboard, jo bedre bliver du. Hurtigt vil du mærke en forskel fra en lidt usikker, skælvende ubalance til, at du kan gå dybere ind i stillingerne, og det er fedt at mærke en udvikling. Endnu federe er det, at du befinder dig i den frie natur med skinnende sol over hovedet, duften af havet og vind i håret. I kursets sidste del er det tid til shavasana, den dybe hvile, hvor du ligger på boardet, slipper tankerne og lukker øjnene. På lettere gyngende grund hører du lyden af ægte bølgebrus – og ikke fra en optagelse, der strømmer gennem fitnesscenterets skrantende anlæg. Namaste!
- Cardio: 1/6
- Styrke: 3/6
- Smidighed: 5/6
SUPyoga i hele landet
- SJÆLLAND: Kajakhotellet, Havkajakvej 8, København S
- JYLLAND: Surf Agency, Fiskerivej 2, Aarhus C
- FYN: Surf’n Fun, Fasanvej 3, Middelfart SUPyoga