Træn efter kropstype

Træn efter din kropstype

Atletisk, tynd, bred om bækkenet, hurtig eller udholdende. Din kropsbygning er bedre egnet til nogle sportsgrene fremfor andre. Og genetisk gearet til at tabe sig mere af nogle motionsformer fremfor andre. Find ud af, om du skal gå efter håndbold, løb eller svømming, hvis du vil komme først i mål og tabe dig mest.

Det kræver ikke en længeregående uddanelse at analysere sig frem til, at verdenseliten af maratonløbere ikke vejer meget mere end en 12-årig, at kuglestødere med OL-format har et korpus som den lokale slagter, og at svømmere er bredskuldrede muskelbundter med en figur, der ligner et V. Elitesportsfolks kroppe er meget karakteristiske, fordi de træner ekstremt, men som udgangspunkt skal kroppens potentiale for en given sportsgren være i orden. Kuglestøderen og svømmeren kunne f.eks. aldrig gøre sig i et maratonløb, ligesom maratonløberen næppe ville kunne støde kuglen særligt langt. Og selv om du sikkert ingen ambitioner har om at svømme, løbe eller hoppe dig frem til en medaljeskammelplads, så er det alligevel værd at finde ud af, hvilken type idrætsgren, der passer bedst til din kropsbygning. “Passer bedst” skal her forstås på to måder.

– Hvis du vil være god til en sportsgren, altså skabe resultater, så gå efter, hvad din kropstype er bygget til. Hvis målet derimod er at få en harmonisk og slank krop, skal du vælge en motionsform, som ikke ligger lige for. Det betyder, at hvis du er stor og muskuløs, så kan det godt være, at kuglestødermodellen vil give de bedste sportslige resultater, men hvis målet er at slanke dig, så er det bedst at presse dig selv til at løbe længere distancer, selv om kroppen ikke er skabt til det, fortæller idrætsfysiolog Morten Zacho.

Det vil sige, at før du vælger at kaste dig over en sportsgren, skal du stille dig selv spørgsmålet: “Vil jeg være god, eller er målet at få en mere harmonisk statur”? Og for at komplicere det hele lidt, så er du også nødt til at skele til, hvilken muskeltype du har flest af. Har du flest hvide sprinterfibre, som er optimale, hvis du vælger sportsgrene, der kræver hurtighed, eller har du flest af de røde, udholdende muskelfibre, som er gode, hvis du skal kunne klare længere fysisk aktivitet?

LÆS OGSÅ: Sådan får du flotte former

Kend din kropstype

I fysiologiske, videnskabelige kredse opereres der med tre overordnede kropstyper. Type 1. er den tynde, fotomodelagtige krop uden særligt anlæg for at udvikle muskler, men som regel med anlæg for at dyrke udholdenhedssport som langdistanceløb. Uanset hvad type 1 kaster sig over, bør træningen suppleres med styrketræning, så der er flere muskler at gøre godt med, og som giver staturen mere fylde. Type 2 er den mest privilegerede. Det er den atletiske kropsbygning, der har potentiale til at blive god til rigtig mange sportsgrene, fordi type 2 har let ved at udvikle muskler og stadig er slankt bygget, så tunghed ikke bliver en hæmsko på udfoldelsessiden. Type 3 vil typisk være god til eksplosive sportsgrene som f.eks. håndbold. Type 3 kan udvikle enorme muskler og råstyrke, men har også en risiko for at udvikle fedme. Type 3 har derfor også en større risiko for overbelastningsskader som eksempelvis slidgigt end de to andre. Og så er der selvfølgelig alle undtagelserne. 

– Der findes høje, tynde mennesker, der er superdygtige til at sprinte. Det er så fordi, de har flere hurtige muskelfibre end langsomme muskelfibre. Ligesom der findes muskuløse, tunge idrætsmænd og kvinder, der kan løbe en maraton i fin stil. Igen fordi sammensætningen i deres muskelfibre gør det muligt. Når det er sagt, så er et godt tip at kigge på verdens bedste indenfor den idrætsgren, du har tænkt dig at gå i krig med. Ligner din krop ikke deres, så led videre, hvis det er en guldmedalje, du går efter, forklarer Morten Zacho.

LÆS OGSÅ: Sådan bevarer du træningsmotivationen

Usundt at ændre kropstype

Kropsidealet har gennem tiderne ændret sig. Lige fra maleren Rubens frodige kvinder, til anoretiske Twiggy i 60’erne, til bodybuilderdyrkelsen i 80’erne, det superslankes tilbagekomst i 90’erne frem til i dag, hvor den trænede og tonede krop med kvindelige former er i høj kurs. Tidens kropsideal kan også aflæses i vores tilgang til motion. Vores træning er blevet mere systematisk sammenlignet med for bare 30 år siden. Morten Zacho mener forklaringen skal findes i, at muskler i dag er i høj kurs. Men ikke muskler, der på bodybuildervis er pumpet op. Det skal være muskler, der kan bruges. En stærk, sund krop ser ikke bare godt ud, den er også det ideelle værktøj i langt de fleste sportsgrene. Men, hvad så hvis man står der med sine lange, tynde lemmer og slider løs i fitnesscenterets maskiner uden at kunne opbygge synlige muskler. Eller hvis man løber og løber, uden at fedtet på numse og knæ ryger af?

– Ja, der er grænser for, hvor meget du kan skubbe til din kropsbygning. Hvis du forsøger at gå fra at være en type 3 til en type 1, så kræver det en decideret sundhedsskadelig livsstil. Det kræver, at du presser kroppen til noget, som ikke er naturligt for den. Mit råd er, at du accepterer din kropsbygning og så toner den bedst muligt. Alt andet vil blive et liv op ad bakke. Og er du ligeglad med at gøre en god sportslig figur, så gå efter motionsformer, du synes, er sjove. Flere og flere sportsklubber laver hold til voksne nybegyndere, så det er aldrig for sent at prøve kræfter med Volleyball eller badminton. Det er lysten, der skal drive værket. I øvrigt findes der sportsgrene, som alle kropstyper er disponeret for at blive gode til. Det gælder f.eks. havkajak og mountainbiking, slutter Morten Zacho.

Find ud af hvilken af de tre kropstyper, du hører under, på næste side.

Type 1 – Den langlemmede tynde

Fotomodelkroppen med smalle skuldre, slanke arme, slanke lår, smalle hofter. Type 1 har svært ved at opbygge muskelmasse, har svært ved at tage på og ser oftest høj og tynd ud.

Alle elitehøjdespringere har meget lange ben, da tyngdepunktet skal ligge højt, inden kroppen slipper jorden. Der skal heller ikke være meget vægt at kaste op i luften, så højdespring er for kropstype 1 og 2, mens type 3 bare skal hoppe hen over den sportsgren.

Type 2 – Den atletiske

Har brede skuldre, mere muskelmasse på arme og lår end type 1, markeret ansigtsform, forholdsvist let ved at opbygge muskler, og form som et V.

Type 3 - Den kortlemmede kraftige

Muskuløs, har let ved at opbygge muskelmasse, har svært ved at tabe sig og let ved at få en høj fedtprocent, har brede hofter og oftest veludviklede lår og overarme. Type 3-idrætskvinden ser du som regel med et spyd, en kugle eller en håndbold i hånden.

Kilde: Morten Zacho, idrætsfysiolog, ekstern lektor, Syddansk Universitet.