Postmenopause

Maria Trier har et vigtigt budskab til ALLE kvinder, der oplever disse symptomer

Popkulturen, skønhedsbranchen og medierne har ikke bare fået øjnene op for midaldrende kvinder, men også for alt det, de skal gennemleve, når overgangsalderen sætter ind. Endelig! For det har længe været et underbelyst emne, der har alvorlige konsekvenser for en stor gruppe, som har manglet vejledning, omsorg og hjælp.

Den britiske debattør og forfatter Caitlin Moran, siger det ret præcist: Hvis vi vil skabe ægte forandring, når det kommer til fordomme, stereotyper og underbelyste emner, er det popkulturen, der skal gå forrest.

For popkultur kan give stemme til tabuer, afstigmatisere og ændre normerne for, hvilke emner vi må tale om på tv, i podcasts og ikke mindst på de sociale medier.

Og netop derfor er menopausen, overgangsalderen, hormonsvingninger og hedeture ikke længere emner, der er forbeholdt rødvinstunge venindemiddage og ensomme googlesøgninger. Nu må vi omsider tale højt om alle de symptomer, der følger med at blive ældre, når du er kvinde. Hvem kan vi takke? Popkulturens kvinder – fra Gwyneth Paltrow og Reese Witherspoon til Andie MacDowell og Naomi Watts – men også det voksende antal af skønhedsiværksættere, der ikke bare vil forskønne, men også forbedre kvinders liv.

Deltag i debatten her.

En af dem er New Zealand-baserede Frances Shoemack, der står bag det naturlige duftbrand Abel. Hun er 38 år og på vej i overgangsalderen, og det fik hende til at gentænke sine dufte, og hvad de skulle signalere og bruges til.

“Det er egentligt ikke noget, der falder mig naturligt; at tale åbent om hormoner og de erfaringer, jeg selv har med perimenopause (perioden op til og efter menopausen, som også betegnes som overgangsalderen eller klimakteriet, red.),” siger Frances Shoemack, da vi møder hende i København til en snak om hendes seneste duft, Pause, som skal være med til at sætte fokus på et emne, der i hendes øjne er alt for underbelyst.

“Pause er skabt i samarbejde med den franske parfumør og biokemiker Dr. Fanny Grau for at starte en samtale mellem os kvinder på en positiv og styrkende måde – også for generationerne efter os. Den er funktionel og skaber ro, opfrisker og styrker den hormonelle harmoni, når vi bruger den.”

Frances Shoemack har egentlig en baggrund i vinproduktion og var træt af, at man ikke kunne finde naturlige dufte, der rent faktisk duftede godt.

“Jeg har altid elsket skønheden i de naturlige dufte, fordi de også har en terapeutisk værdi. Det er ikke kun afgørende, hvordan ingredienserne dufter, men også, hvordan de påvirker dig, og det har vi haft et særligt fokus på med Pause, hvor vi har fusioneret gammel visdom om duftenes effekt med den nyeste teknologi inden for parfume-fremstilling,” forklarer hun.

Hvorfor valgte du at lave en særlig menopause-duft? Normalt er det jo sex, der sælger dufte…

“Alt, hvad jeg beskæftiger mig med, har et personligt aspekt. Da jeg fik børn og ammede, udviklede jeg den duft, der hedder Nurture, og da jeg begyndte at mærke hormonelle forandringer, var det oplagt at arbejde med en duft, der kan skabe ro og balance,” forklarer hun og refererer til Pause.

“Og så er den også blevet til ud af en vis portion indignation og vrede over, at perimenopausen er blevet gemt væk så længe, når det er noget, alle kvinder skal igennem og allerede mærker effekten af mellem fem til tolv år, inden vi rammer menopausen.”

Det kan da ikke kun være mig

Vreden kender Annamette Furhmann, 49, til. Hun er journalist, freelancer, fraskilt og mor til to, og oveni at hun skulle håndtere alle de roller, satte overgangsalderen ind og tog pusten fra hende i 2018.

“Vi er mange, der har ventet på, at medierne satte det her emne på dagsordenen, så det er godt, du ringer,” siger hun med lige dele smil og alvor i stemmen.

“Jeg skabte mit eget univers på Instagram (@furhmannshedetur), efter at jeg havde været ved siden af mig selv i fire år. Jeg vidste ingenting om perimenopause, men i en alder af 44 år var jeg begyndt at svede om natten, havde hjernetåge, voldsom PMS og led af ekstrem træthed. Min mor foreslog, at det kunne være begyndende overgangsalder, men det slog jeg hen, for jeg var jo slet ikke i den alder ‘man har’, når overgangsalderen sætter ind.”

Men symptomerne blev ved, så hun gik til lægen, der bekræftede, at hun var på vej i overgangsalderen.

“Jeg ville gerne vide, hvad jeg selv kunne gøre, om jeg skulle have hormoner, og hvad jeg mon havde i vente. Det var hedeturene, der var værst. Jeg kan huske, at jeg sagde til min veninde: “Når hedeturene er væk, så er det jo overstået.” Ha! Det griner jeg af nu. For man kan altså have hedeture i årevis. Og jeg blev ikke bare ramt af hedeture, men også af en voldsom opdagelse: Alt, hvad jeg hidtil havde gjort i forhold til min sundhed, virkede ikke. Jeg tog på i vægt, men det var ikke nok at spise restriktivt og træne mere. Jeg bandt væske, havde ondt i mine led, fik autoimmune reaktioner og kløende øjenlåg,” husker hun.

“Jeg var desperat og kunne ikke finde ud af, hvad jeg skulle gøre. Jeg vidste heller ikke, hvad de forskellige hormoner gjorde ved kroppen, så jeg pløjede den ene bog igennem efter den anden. Min læge gave mig østradiol, og jeg bad til, at det ville hjælpe, men det gjorde det ikke. Så jeg kontaktede en naturlig hormonterapeut, som rådede mig til at smøre mig med progesteroncreme og tage vitaminer, og det hjalp.”

Det er vigtigt for Annamette Furhmann at slå fast, at der ikke er nogen one size fits all- løsning, og netop derfor er det vigtigt, at vi taler højt om vores symptomer og beder om hjælp. Selv deler hun flittigt ud af sine egne erfaringer på sin Instagram-profil, der i dag har næsten 17.500 følgere.

“Kvinder menstruerer, føder og tager os af en postpartum-krop, og derefter skal vi også forholde os til perimenopause. Jeg har savnet ægte hjælp i Pixi-bogsformat. Alt for mange kvinder undlader f.eks. at tage hormoner, fordi de ikke oplyses nok.

Men det er så vigtig en periode i vores liv, der koster os søvn, overskud og arbejdsduelighed. Hvorfor er der ikke mere forskning i det? Vi er overladt til en endeløs googlesøgning, og mange af de svar, vi får, er tvetydige eller uklare. Mange kvinder i overgangsalderen er depressive og angstfyldte, og så nytter det altså ikke noget, at de også skal være ansvarlige for deres egen behandling,” mener hun.

“Jeg ved godt, at overgangsalder i sig selv ikke er en sygdom, men forhøjet blodtryk er bare en af symptomerne, og det kan altså gøre dig syg. Min mission er at skubbe på for bedre oplysning. Jeg hører alt for mange historier om kvinder, der ikke får nok vejledning i, hvordan de kan hjælpe sig selv.”

Den sidste hormonrejse

Den mission deler Annamette Furhmann med Maria Trier, der også er selvstændig og ophavskvinde til Menokind.

“Menokind er et fællesskab på Instagram, et debatforum på Facebook og et website, der skriver om perimenopause, menopause og postmenopause – og bare generelt set om det at stå midt i livet med alt, hvad det indebærer. Vi fokuserer på at snakke med eksperter, dele genkendelige historier med en sjat humor og kommer ikke udenom en my aktivisme,” fortæller hun.

“Vores fornemste opgave er at aftabuisere og afmystificere menopausen. At oplyse og inspirere andre. Og at gøre en forskel for kvinder over 35, der pludselig befinder sig i hormonernes vold. Alle kvinder går gennem overgangsalderen. Hver og en af os. En tredjedel sejler roligt igennem, en tredjedel har moderate gener, og så er der den sidste tredjedel, der har svære gener.

Det kan ende i sygemeldinger, fyringer og en følelse af at have mistet grund under fødderne. Alle os, der står bag Menokind, befinder os også midt i, hvad der til tider kan føles som en hormonel storm, og derfor har vi et ret godt billede af, hvad vores følgere føler, tænker og mærker.”

Maria Trier vil hverken skræmme andre kvinder eller sælge dem drømmen om, at menopausen kan fikses. Ideen er langt enklere:

“Hvis vi ved mere, bliver vi ikke så forbandet forskrækkede, når hormonerne pludselig raser så meget, at vi betvivler vores fornuft. Når led og muskler gør så ondt, at vi er ved at tude. Når vi slår øjnene op klokken tre hver evig eneste nat og ikke kan sove før fem minutter i stå op-tid, og vi slæber os gennem dagen. Når kiloene, ét efter ét, invaderer. Når slimhinderne føles som sand i Sahara. Når PMS bliver crazy. Når det virker til, at brystkasse, hals og ansigt brænder op. Når vi pludselig bliver absurd stressede. Når hukommelsen svigter. Når menstruationerne bliver til noget, der kunne ligne en massakre for så at forsvinde. Så ved vi, at det er hormonelt, og at det går over igen. At det er okay,” forklarer hun.

“Fortællingen om den kvindelige reproduktive rejse skal styrkes, så kvinder kan tale åbent og trygt om overgangsalderen. Menokind er selvfølgelig skabt for kvinder, der lige nu er i aktiv overgangsalder. Og for kvinder i slutnigen af 30’erne eller starten af 40’erne, som ikke forstår, hvad der sker.

Men profilen er faktisk også lavet til kommende generationer, der forhåbentlig kan gå ind i den her fase af livet langt mere oplyste, end vi har været. Kvinder – selv her i 2023 – ved alt for lidt om, hvad der egentlig sker, fysisk og psykisk, når hormonelle forandringer sætter ind. Spørger vi kvinder i 20’erne og 30’erne, aner de ikke, hvad overgangsalderen er… ud over at det er noget med hedeture og nul menstruation. Det bør være anderledes. Vi bør være lige så oplyste om den sidste hormonelle overgang, som vi var om den første.”

Da Maria Trier i en alder af 41 fik de første, voldsomme symptomer, var hun ikke bare overrumplet – hun var også alene. Hun sov dårligt, svedte om natten, vågnede klokken fire hver nat til kortisolrush og hjertebanken, svimmelhed og kvalme. Hun følte, at hun befandt sig i en tåge, græd let, var opfarende, tog 22 kilo på, og alt gjorde ondt.

“Da jeg fuldkommen intetanende kom i hormonernes vild, vidste jeg ikke ret meget om overgangsalderen, og jeg anede ikke, at der fandtes noget, som hedder perimenopause. Det gjorde min læge, psykiater, psykolog eller gynækolog øjensynligt heller ikke, da jeg delte mine symptomer. I det hele taget havde jeg det, som om jeg var blevet bedt om at finde vej fra Aalborg til København. Med bind for øjnene. På gåben. Uden at tale med nogen og uden at få hjælp.

Det var en meget, meget ensom gåtur, skal jeg hilse og sige. Og selv om vi hos Menokind ikke kan træde andre kvinders sti, så håber jeg, at vi med oplysning, søstersind og humor kan gøre deres vej bare lidt mere farbar.”

Hvad er dine vigtigste budskaber til Eurowomans læsere?

“Jeg synes, en af de vigtigste ting at få ud til kvinder er information om perimenopause: Hvad er det, hvornår kan det ramme, og hvilke symptomer kan det give? Det er her, hormonerne går bersærk, og krop og sind er på seriøst overarbejde. Og når hormonerne raser på den der ufede måde, og man søger hjælp hos lægen, er det simpelthen så beskæmmende at få at vide, at det, du føler og oplever, er indbildning, fordi du stadig har menstruation,” siger hun.

“Selvfølgelig findes der dygtige, fornuftige og vidende læger. Men der findes, mig bekendt, ingen rigtig drejebog for læger, der sidder med en menopausal kvinde foran sig. Så rådene går i øst og vest, og nogle får god hjælp, mens andre får elendig eller ingen hjælp.

Man må forvente, at lægen har en almen viden om overgangsalder og holder sig opdateret om de nyeste behandlinger. Vi skal ikke kæmpe for behandling eller for at blive hørt. Og vi skal gudhjælpemig ikke skamme os over noget, som halvdelen af verdens befolkning går igennem.”

En duft af åbenhed

Frances Shoemack fra Abel er fortrøstningsfuld.

“Vi skal ikke mange generationer tilbage for at se, hvor stort et tabu, der var omkring menstruation. Kvinder, der blødte, troede, at de skulle dø. Det er ikke længere pinligt at tale om pubertet og PMS. Nu er det på tide, at alle får at vide, at hvis de kæmper med søvnløshed, depressive tanker, sveder vildt, tager på i vægt og kæmper med mindreværd, så er det altså alt sammen symptomer på perimenopause,” mener hun.

“Det er en følelsesladet samtale at starte, men dufte er et godt medium. Nøgleingrediensen i Pause-parfumen er mimosen, fordi den stabiliserer humøret og har en pudret, næsten jordagtig duft. Den grounder dig. Og narcis-blomsten hjælper på søvnen, som mange kvinder kæmper med i overgangsalderen.

I stedet for at gemme den aldrende krop og kvinde væk, vil jeg gerne hylde hende. For menopausen bringer jo også en masse vidunderlige ting med sig. For hvert år, der går, finder jeg mere ro i mig selv og slutter fred med min krop, mine relationer til andre bliver dybere, og jeg bliver klogere på livet. Visdom er et godt bytte for ungdom.”