Unge mænd kan ikke præstere i sengen: Salget af potensmidler er fordoblet på seks år
Unge mænd får i stigende grad udskrevet potensmidler for at kunne præstere under sex. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Og det peger på en skidt præstationskultur, mener Sex og Samfund.
12-talspiger, kalder vi dem. Unge kvinder, som vil præstere så godt, at de indimellem knækker. Men faktisk er det ikke kun pigerne, der er ramt af høje forventninger, og for de unge mænd, følger presset tilsyneladende med helt dertil, hvor lysten ellers burde tage over.
Sidste år blev der således solgt intet mindre end 55.000 receptpligtige potensmidler til mænd i alderen 18-24 år, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som ALT.dk har set. Det er en fordobling på bare seks år.
Selvom det stadig er en relativt lille andel af aldersgruppen, som får hjælp fra f.eks. Viagra, når de skal gennemføre et samleje, er det alligevel en betydelig stigning. Og det bekymrer Sex & Samfund.
”Jeg synes, det er et problem, at flere mennesker, som er raske og velfungerende, føler, at de har behov for at tage medicin for at præstere,” siger projektleder i Sex & Samfund Jeppe Hald til DR.dk i forbindelse med et interview med en mand, der oplever præstationsproblemer.
”Det tyder på, at vi har nogle unge mennesker, som er pressede for at levere.”
En nødløsning
Alle mænd kan af og til opleve problemer med impotens. Det kan ske nogle få gange eller være et gentagende problem. Måske sker det kun under samleje med en anden person, mens problemerne forsvinder, når manden stimulerer sig selv.
Ligegyldigt hvad, er der ingen grund til bekymring, medmindre rejsningsproblemerne sker, hver gang manden forsøger at have sex.
Selvom det kan være fristende at købe sig til en nem rejsning fra apotekets hylder i stedet for at gå til lægen, er det imidlertid en fattig trøst. Det mener Jeppe Hald, som anbefaler, at de unge mænd i stedet tager tyren ved hornene.
LÆS OGSÅ: Den store penis-prøve: Hvor meget ved du om mandens bedste ven?
Gælder også gifte mænd og homoseksuelle
Jo ældre du bliver, des større bliver rejsningsproblemerne. Det er helt normalt, og derfor er det også bemærkelsesværdigt, at så mange mænd i deres mest virile alder tilsyneladende har brug for hjælp til at få en rejsning.
Noget tyder dog på, at mænd i alderen 45-64 år har mest brug for hjælp i sengen. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen blev der solgt 5.685 doser til mænd i den aldersgruppe sidste år.
En rapport fra SEXUS viser også, at det ikke er helt lige meget, hvilken seksuel orientering, du identificerer dig med. Hvor 34,9 procent af mændene i undersøgelsen definerer sig som homoseksuelle, kalder 26,4 procent sig selv for heteroseksuelle.
Samtidig fremgår det, at gifte mænd har større problemer med rejsningen end de separerede.
I alle statistikker ligger de unge endnu lavest, når det kommer til rejsningsproblemer. Men vi kommer ikke udenom, at præstationsangst er et stigende problem hos unge mænd. Hos Sex og Samfund er præstationsangst i forhold til sex også et af de mest hyppige emner i rådgivningssamtaler. Det har rådgiver Andreas Djurhuus tidligere fortalt til Nordjyske.
”Vi arbejder hellere på at give unge gode redskaber til at skabe et rum mellem to mennesker, hvor det er okay at være nervøs, og det også er okay, at det ikke går godt i begyndelsen,” siger han til mediet.