Japan

10 ting du ikke må gå glip af i Tokyo

Tokyo er en tilstand af ordnet kaos, af oldgamle traditioner og hip popkultur. Her er mad i verdensklasse, te som kunstart og design og mode, der får resten af kloden til at se mod øst. Og så er byen næsten umulig at guide til, fordi mulighederne er uendelige, og udbuddet af fantastiske steder at besøge hele tiden ændrer sig. Vi prøver alligevel med 10 ting, du ikke må gå glip af.

1. Verdens bedste boghandel

Tokyo er en by i evig forandring, og nye bygninger skyder hele tiden op og erstatter andre, der måske kun har et par årtier på bagen. Så guidebøger og tips fra websites bliver hurtigt forældede. Derfor er det første stop, når du lander i byen, verdens bedste boghandel: Tsutaya Books, som ligger i Daikanyama T-Site – et af byens bedste steder at shoppe. Bygningerne har vundet priser for deres arkitektur, og boghandlen er en af dem, som du kan forsvinde ind i en hel dag uden tanke for resten af byen. På de mange etager er der alt, hvad du kan ønske dig inden for litteratur, musik, film og magasiner, og små restauranter og cafeer, hvis du skulle få lyst til kaffe eller frokost undervejs. Den engelsksprogede afdeling rummer alt fra den nyeste litteratur til de bedste guider til Tokyo. Her er både digre værker om japansk skik og kutyme og den allestedsnærværende Michelin-guide, men også en serie praktiske og eksemplarisk koncise folde ud-bøger fra Yokoso Japan, der beskriver byens bedste mad lige nu opdelt i kategorier. Fx sukiyaki, teppanyaki og shabu-shabu, hvor du selv tilbereder dit kød og dine grøntsager i kogende vand, yakitori-bikse og izakayaer, små afslappede bistroer, hvor der serveres mange små retter som friturestegte grøntsager og skaldyr, sashimi, tofu med bonito-flager og pickles eller udsøgte stykker af let grillet wagyu-steak samt sushi i alle prisklasser. Med disse guider i hånden slipper du samtidig for at stå i kø med alle de andre turister, der læser Lonely Planet.

Tsutaya Books, Daikanyama T-site, 17-5 Sarugakucho

2. Åndehul

Kimonoklædte kvinder, familier på picnic og unge piger i korte skørter og neonfarver fylder det grønne græs i Yoyogi Park, der ligger som et lille åndehul mellem hektiske Shibuya, det ekstremt eksklusive Omote Sando og det inspirerende kvarter Harajuku, der med de lave huse og små kringlede gader indbyder til udforskning af cool butikker og gode spisesteder. I Yoyogi Park kan du lægge dig i græsset og læse Murakami, spise din bento-boks fra en af de nærliggende restauranter eller bare kigge på de mange unge, der spiller bold eller spiser is. Det er en af byens mest populære parker. Den nordlige del er grøn, og den sydlige har en friluftscene, hvor der bliver afholdt musikfestivaler. Lige ved siden af ligger både Kenzo Tanges modernistiske olympiske stadion fra 1964 med det imponerende hængende tag i beton og Meiji Jingu, et tempel bygget i 1920 dedikeret til Japans første moderne kejser. Det er et af landets mest populære templer, og over tre millioner plejer at dukke op til årets første bøn (hatsumode) i dagene efter nytår.

Yoyogi Park ligger ved Harajuku Station.

Kimonoer på stribe. Pak let, så der er plads til fed silke i kufferten på vej hjem

3. Japansk mode

Den japanske hovedstad er så propfuld af indbydende butikker, at du næsten bliver handlingslammet af mulighederne. Begynd med at tage til den japanske stylist Sonya Parks konceptbutik Arts & Science i det trendy område Aoyama, hvor der er alt fra tøj, sko og tasker til porcelæn, knive og en madklub. I samme område ligger Comme des Garçons' flagskibsbutik, der alene med sit særegne design, sin skrånende og buede glasfacade og sin hang til at gøre noget særligt ud af indretningen er et besøg værd. Grundlæggeren, den mediesky designer Kawakubo Rei, begyndte sit mærke i 70'erne og har siden spredt sit såkaldte antidesign til det meste af kloden. Hvis der er mere tid, så besøg Tsumori Chisatos første butik, der åbnede i 1995, med det genkendelige, ofte voluminøse og altid farverige og fantasifulde design.

Arts & Science, 6-6-20 Minami-Aoyama.

Comme des Garçons, 5-11-5 Minami-Aoyama.

Tsumori Chisato, 4-21-25 Minami-Aoyama.

Monocle har åbnet butik i Tomygaya-kvarteret, hvor der er mange cool designbutikker

LÆS OGSÅ: 6 grunde til at holde vinterferie i Kenya

4. Izakaya

Mellem Shibuya og Yoyogi Park ligger det rolige kvarter Tomygaya, og her er der de seneste år åbnet boghandlere, designbutikker og virkelig gode restauranter. Det er her, det britiske magasin Monocle, der bl.a. har indgået designsamarbejder med Comme des Garçons, har valgt at åbne butik, men det er restauranterne, der er den primære grund til, at du skal lægge vejen forbi. I Ahiru Store, en lille charmerende japansk-fransk izakaya med et kortfattet madkort og naturvin, er der altid stopfyldt med mennesker, og det er nærmest umuligt at få en siddeplads. Lidt længere nede ad gaden ligger Pignon, hvor kokken Rimpei Yoshikawa har stået i lære på både japanske og franske toprestauranter, og som nu laver japansk-fransk-inspireret mad i et charmerende lille lokale fyldt med liflig røg fra trækullene. Gæsterne sidder tæt og deler deres begejstring for stedets lam og svinekød, der mildt sagt smager fantastisk. Lidt længere nede ad gaden finder du også shabu-shabu-restauranten Shiabuzen, der har forputtet sig i et underspillet kælderlokale. Her sidder du i behageligt intime båse med egen varmeplade og tilbereder med pinde dit eget måltid bestående af delikat fintskåret og næsten grafisk fedtmarmoreret wagyu-oksekød, tofu, klaser af enoki-svampe og champignoner, forårsløg og risnudler – alt sammen dyppet i den klassiske sesamdip og skyllet ned med lokal fadøl.

Ahiru Store, 1-19-4 Tomigaya, Shibuya-ku.

Pignon, 16-3 Kamiyama-cho, Shibuya-ku.

Shiabuzen, 10-8 Kamiyamacho, Shibuya Creston Hotel B1, Shibuya.

5. Skår til glæde

Der ligger mere end 25 store butikker med japansk keramik på hovedgaden i Kappabashi-distriktet, og det er nemt at lade sig rive med, når klassisk japansk design fremstillet på fabrikker rundt omkring i Japan falbydes i bunkevis. Her er alt fra rakuskåle og rustikke lerkrus i wabi-sabi-stil til traditionelle stel i fine mønstre og diskrete farver i alle former og størrelser. Til priser fra 10 kr. for en lille kop og op til flere tusind kroner for store unikafade. Hvis du køber for mere end 600 kr., tilbyder de fleste butikker at pakke og sende varerne direkte hjem med Japan Post (mod betaling, forstås), så du undgår overvægt på flyet.

Tag metroen til Tawaramachi Station, og følg menneskestrømmene mod Kappabashi DÕgugai.

6. Sushimorgenmad på fiskemarkedet

Når tidsforskel og jetlag alligevel får dig til at vågne alt for tidligt, kan du lige så godt tage til Tsukiji (udtales Skidji), verdens største fiskemarked. Det ligger inde i byen, men skulle efter planen flytte for at gøre plads til en del af den olympiske landsby forud for OL i Tokyo i 2020. Her er et virvar af finner, skæl og gæller og skaller, der dufter friskt og ferskt. På havnen er der morgenmadsbikse med den nok friskeste sushi på jorden – prøv fx Okame eller Iwasa Sushi.

Tsukiji fiskemarked, 5-2 Tsukiji, Chuo-ku.

Okame, 4-8-7 Tsukiji.

Iwasa Sushi, beskrivelse af beliggenhed på Iwasasushi.com

7. Kimonoer, nips og vifter

Oriental Bazaar ligger på den dyre hovedgade Omote Sando i Harajuku blandt de europæiske luksusmærkers butikker, og den er altid fyldt med turister. Hvis du leder efter fx kimonoer, er der nye i kælderen og på anden etage vintage-eksemplarer i smuk patineret silke, som butikken køber i større partier på auktioner. Her er også fine vifter, postkort, tørklæder, spisepinde, små japanske figurer, notesbøger og børnekimonoer.

Oriental Bazaar, 9-13 5-chome Jingumae, Shibuya-ku.

LÆS OGSÅ: Tag på kulinarisk eventyr i bountyparadiset

8. Spa i den syvende himmel

Selv om du ikke har råd til at bo på luksushotellet Mandarin Oriental, kan du sagtens smutte op til spaen, der er en oplevelse i sig selv – dog er reservation nødvendig. På 37. etage er der udsigt over den vidtspændende metropol med Mount Fuji knejsede i baggrunden som et tåget bagtæppe. Her kan du få alskens massager og aromaterapier, sidde i de afslappende bade med kæmpe panoramavinduer eller nyde varmen i saunaen. Hvis du har tre timer til rådighed, så prøv The Sakura Ritual, hvor japanske traditioner som rituel fodvask og gamle teknikker fra skønhedsbehandling bliver blandet med japansk shiatsu-massage, og til sidst, selvfølgelig, er der te.

2-1-1 Nihonbashi Muromachi, Chuo-ku.

9. Den perfekte matcha

Roen indfinder sig omgående, når du går fra stueetagens tebutik til førstesalens tesalon. For her er ingen borde, og stemmerne fra de tedrikkende kunder er dæmpede. Bænkene danner et U, inspireret af de saloner, som omrejsende japanere for mange hundrede år siden benyttede til at hvile og drikke te. I dag koster det ca. 40 kr. at smage en kop matcha og et par små kager eller Cha Ginzas sencha, husets bedste te. Brygningen foregår med en særlig ærbødighed over for teen, der smitter af på smagen, og sjældent har te smagt så godt.

Cha Ginza, 5-5-6 Ginza. Uogashi-meicha.co.jp

10. Japansk design

Shibuya er et chok for sanserne, og det tager nogle dage at vænne sig til bydelen, der på alle måder slår benene væk under dig med det mest ordnede og sirligt koreograferede kaos, du kan forestille dig. Som fx Shibuya Scamble Crossing, et gadekryds på størrelse med Rådhuspladsen, hvor fodgængerne går over vejen i alle retninger på samme tid. Find et roligt sted at betragte menneskehavet, der fra det ene sekund til det næste pludselig sætter i gang og skyller over gaderne. Det røde lys sætter en brat stopper for strømmen, der dæmmes op, indtil sluserne åbnes næste gang. Det kan godt betale sig at vide, hvor du vil hen, når du kæmper dig igennem de enorme menneskestrømme, og stormagasinet Loft er et godt bud. Loft er et overdådigt interiørmekka, der har alt, hvad du kan ønske dig til hjemmet. Fra fyldepenne, kompakte rejsekufferter og pæne og stilfuldt designede notesbøger til lokale skønhedsprodukter, puder og plaider i traditionelle asanoha-mønstre, designerlamper i rispapir, wabi-sabi-keramik og meget, meget andet. Tokyu Hands ligger få minutter væk, og butikken – der gør en dyd ud af at være umulig at beskrive – rummer en overflod af sager til både de kreative og de nysgerrige, der gerne vil se, hvad typiske japanske produkter egentlig er. Uanset om der er tale om ansigtsmaling, 3D-headsets, plejerobotter, specialværktøj, spisepinde, keramiske køkkenknive eller bento-bokse med indbyggede køleelementer, kan man finde det i Tokyu Hands' virvar af halve etager.

Loft.co.jp

Tokyu-hands.co.jp

LÆS OGSÅ: 25 hot spots i New York

Etikette i Tokyo

• Man giver ikke drikkepenge i Japan.

• Der er venstrekørsel, så hold til venstre – også på rulletrappen.

• Lær at sige konnichiwa (goddag), sumimazen (please/s'il vous-plaît) og aligato gozaimas (mange tak).

• Hæv aldrig stemmen.

• Puds næsen på toilettet (folk går med ansigtsmasker for ikke at smitte hinanden med lette forkølelser).

• Læg kreditkortet eller helst kontanterne i den lille bakke, når du skal betale for noget.

• Slik aldrig på spisepindene, og lad dem aldrig stå i risskålen, da det bringer uheld (ligner røgelsespinde til begravelse).

• Brug det dampende varme minihåndklæde, du får udleveret før et måltid, til at

tørre hænderne i.

• Tokyo har stort set ingen skraldespande, fordi folk selv tager deres affald med sig. Både politibetjente, taxichauffører og metrokontrollører bærer hvide handsker.

• Stil skoene foran prøverummet, før du går ind for at prøve tøj.

LÆS OGSÅ: 5 spots med udsigt i Tokyo

LÆS OGSÅ: Kom med til eksotiske Bali

LÆS OGSÅ: Familieferie til Sri Lanka: Bountystrande, frodig natur og fornyet energi