1200 kvinder: Sådan er vores sexliv anno 2015
Er frigjortheden ved at gøre comeback inden for kvinders seksualitet? Ifølge ALT for damernes nye store kvindeundersøgelse, en sexolog og en psykolog, er der noget, der tyder på det. Vi er ved at gøre op med den negative stempling af kvinden, der følger sine lyster– og tør stå ved dem.
Det viste undersøgelsen af næsten 1200 kvinder:
36 % af kvinderne i parforhold og 4 % af kvinderne, der ikke er i parforhold, har sex mindst en gang om ugen.
42 % af de 18-29-årige og 41 % af de 30-39-årige haft sex en gang om ugen eller mere, mens det for gruppen af kvinder mellem 50 og 59 år er 23 %, der har været så aktive inden for det seneste halve år.
54 % af kvinderne, der ikke er i parforhold har ikke har haft sex inden for det sidste halve år. Det samme gør sig gældende for 10 % i parforhold.
17 % af de 18-29-årige har ikke haft sex det seneste halve år. 10 % af de 30-39-årige siger det samme, mens der er 26 % af kvinderne mellem 60 og 69 år, der ikke har haft sex det seneste hal-ve år.
35 % af de 60-69-årige og 32 % af kvinderne over 70 år ønskede ikke at svare på, hvor ofte de har haft sex det sidste halve år. Af de 18-29-årige ville 7 % ikke svare på det.
Kilde: Megafon - læs mere om undersøgelsen i slutningen af artiklen.
Kvinder gør op med "luderstigmaet"
Vi, der er midt i 30'erne eller derover, bliver mere end en anelse forlegne, hvis nogen spørger, om vi onanerer, eller hvor ofte vi har sex. Selvom mange af os er vokset op i de frigjorte 1970'ere, er vi stadig programmeret til at være pæne piger. Og pæne piger er ikke løse på tråden, onanerer ikke, og hvis vi bruger nogen form for seksuelle hjælpe-midler, bliver det oftest mellem os og vores partner (i mange tilfælde hjælpemidlet selv).
Men der er en tendens til, at kvinder er ved at gøre op med det såkaldte luderstigma – paradokset om, at vi skal være både rene og fromme og samtidig en god elskerinde – fortæller Thea Sikker Remin, der er privatpraktiserende psykolog med speciale i køn og seksualitet.
LÆS OGSÅ: 9 ting du ikke vidste om din orgasme
– Jeg oplever det særligt med mine klienter under 35 år. Allerede under første samtale taler vi om onenightstands, onani og om, hvordan de har det i seksuelle relationer. Dem over 35 kan jeg have 10 samtaler med, før vi kan tale om onani og sexlyst, og bare det at sige et ord som "liderlig" kan gøre dem utilpasse. Man kan tale om et skel mellem dem, der var unge før internettet, og dem, der er vokset op med internettet, siger Thea Sikker Remin.
Også ALT for damerne og Megafons store kvindeundersøgelse viser, at de yngre kvinder er mere åbenmundede, når det kommer til sex. I den svarer 56 procent af de 18-29-årige og 32 procent af de 30-39-årige, at de taler om sex med deres veninder mindst en gang om måneden, mens kun 15 procent af de 40-49-årige og 9 procent af de 50-59-årige gør det samme.
LÆS OGSÅ: Glem aldrig dine veninder. Heller ikke når du bliver voksen
Vi vil bare gerne have god sex
Sexolog og parterapeut Rikke Thuesen oplever også, at der er en tendens til, at kvinder er blevet mere behovsstyrede og har fået større fokus på at få opfyldt deres lyster.
– Vi har med årene fået større fokus på at have god tid til os selv, se vores veninder, dyrke motion – og dermed også en større kontakt til vores krop, vores behov, og hvad vi tænder på. Når kvinder i dag siger, de bare gerne vil have en sexpartner, bliver de ikke dømt ude, som de måske ville være blevet for 15 år siden. Det er blevet mere socialt accepteret at have lyster og skiftende sexpartnere uden at blive kaldt eller føle sig billig og skøgeagtig, men bare have en bevidsthed om, at man godt kan lide sex. Vi står i højere grad ved, at vi har behov og lyster, at vi nyder os selv og vores seksualitet og er ikke flove over det, siger Rikke Thuesen, der også peger på, at stadigt flere kvinder vælger at have sexpartnere, men ikke er på udkig efter en kæreste. Det gælder for både de unge kvinder og for kvinder, der er blevet skilt, og som er tilfredse med deres liv.
– Tidligere handlede sex i høj grad om at finde en kæreste, men flere singler er slet ikke interesserede i at få en kæreste – de vil bare gerne have god sex. Efterhånden er det blevet mere o.k. at nå ind til vores følelser, og vi kan sige, at vi har lyst til sex uden skyld og skam, siger hun.
Fokus fra ham til dig
Men betyder det så, at kvinder er begyndt at have en tilgang til sex, som vi traditionelt forbinder med den mandlige tilgang?
– Forskellen på mænds og kvinders seksualitet er, at mænd er vokset op med at føle sig bedre tilpas i deres krop, og deres seksualitet er mere accepteret end kvinders. Kvinder er ikke opdraget med den samme accept af og ejerskab til egen krop som mænd er, siger Thea Sikker Remin.
Og hvad angår opfattelsen af, at sex og store følelser, omsorg og intimitet hænger sammen, mener hun, at man kan opfylde sine behov fra andre mennesker på alle mulige måder.
– Mange opnår intimitet, omsorg og nærhed med venner, så de ikke nødvendigvis søger det i en seksuel relation. Sex i et dødt parforhold, hvor lysten ikke er til stede, kan være langt mere ensomt, fordi man i parforholdet har en forventning om, at ens behov bliver opfyldt, og det er et svigt, når de ikke bliver det. Med et onenightstand er der frihed og ingen forventning – det er to ensomme, lystfulde kroppe, der søger hinanden og får det ud af det, de har brug for lige der, siger Thea Sikker Remin, der mener, at kvinder over 35 år ikke har tilladt sig selv at se engangsrelationer for, hvad de er. De har i stedet følt, de var forkerte, hvis de ikke var forelskede i den, de havde sex med.
– Der har været et kæmpe fokus på hans behov: "Hvordan ser han mig lige nu? Hvordan tager jeg mig ud?". Det har lukket ned for intimiteten, at vi har været så meget ovre i den anden – hvad han tænker, føler, synes. Den yngre generation har forstået, at man godt må være ovre hos sig selv og sine egne behov, også selv- om man har lidt fedt på lårene eller ens bryster ikke er lige store. Jeg oplever, at der er en bekymring for, at ens sexliv burde være vildere, men samtidig oplever jeg, at det er for kvindernes egen skyld, ikke for mandens, forklarer Thea Sikker Remin.
Præstationspres
Også i faste parforhold – både hos dem over og under 35 år – oplever Rikke Thuesen, at kvinder er blevet mere behovsstyrede og eksperimenterende.
– Der er blevet bygget flere hylder på den seksuelle Montana-reol. Vi er blevet mere frisindede og indstillede på at styrke liderligheden, også i etablerede parforhold. Med den øgede åbenhed om sex i medierne og i samfundet generelt, er flere par begyndt at tale åbent om sex, lyster, behov og fantasier, fortæller Rikke Thuesen, der dog peger på, at nogle par kan opleve et vist præstationspres, hvis de ser en film som "50 Shades of Grey". Særligt, hvis de ikke er gode til at tale ordentligt om seksualitet.
– Det kan være, han synes, det kunne være sjovt at prøve, men hun tør måske ikke overgive sig, hvis hun ikke føler, at han vil passe godt på hende. At udvikle sig sammen seksuelt kræver tryghed. Parret skal gå ind i det sammen og vide, at hvis de bliver flove eller nervøse, finder de ud af det sammen. Sex bliver tit så performanceagtigt, men hvis man kan tage samhørighed og humor med ind i eksperimenter, er det nemmere at se forbi en fuser og sige: "Ej, den dildo er ikke så sjov, som jeg troede", siger Rikke Thuesen.
Hun peger også på, at manden kan føle sig intimideret, når han ser Mr. Grey, der er mystisk, manipulerende og dyb, mens han selv sidder der og er stabil, bygger carporte, hedder Peter og har været gift med sin kone i 18 år.
– Man skal selvfølgelig gøre sig klart, at den spænding og elektricitet kun opstår i vanvid, og det er der ikke efter 18 års stabilt ægteskab. Men man kan lege med rollerne, og man kan udvikle sig sammen, hvis man tør at åbne sig og fortælle om sine lyster, siger Rikke Thuesen.
Sådan lavede vi undersøgelsen
Analysefirmaet Megafon har sammen med ALT for damerne og partnere gennemført den store undersøgelse om kvinder og krop. Undersøgelsen blev gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danske kvinder over 18 år. 1176 kvinder indgik i undersøgelsen. De følgende virksomheder er partnere i undersøgelsen (i alfabetisk rækkefølge): Danpo, Imedeen, Little Miracles, L'Oréal, Matas, Memira.
LÆS OGSÅ: 6 tips til at få din sexlyst til at blomstre
LÆS OGSÅ: Sådan kan du styrke dit parforhold på 20 minutter hver dag
LÆS OGSÅ: Eksperter: Sådan tackler du 3 "håbløse" mandetyper