50 enestående kvinder: Mode og design
Hvem kommer vi til at lytte til, læse om og vende os om efter i 2016? Og hvem får indflydelse på det, vi spiser, tænker og omgiver os med? Vi har bedt 12 eksperter på hver sit område om at udpege det nye års stjerner.
Af Louise Gade Sig
Mode - de skaber trends
Hvem kommer til at præge den danske modescene i år? Det giver ALT for damernes moderedaktør Louise Amstrup dig seks rigtig gode bud på her.
Trine Tuxen, smykkedesigner
Rene linjer og minimalistiske former. Det er mantraet hos Trine Tuxen, designeren bag det fremadstormende smykkemærke Trine Tuxen Jewelry, der blandt andet laver øreringe, ringe og halskæder. Minimalismen har længe været en dominerende trend i smykkebranchen, men Trine Tuxen designer tendensen på sin helt egen måde. Med kant og signatur. For eksempel skiller hendes smykker sig ud ved at have en lille kugle ved lukningen, og hun har også gjort sig særligt bemærket med sine vedhængte amuletter. Smykkerne sælges til overkommelige priser fra hendes nyåbnede webshop, og deres enkelhed gør dem nemme at style med andre ting, lige som de sikkert tiltaler kvinder i alle aldre. Trine Tuxen er autodidakt smykkede-signer, og så har hun netop offentliggjort et nyt samarbejde med Mads Nørgaard. De to har lavet en faglig fusion, så Tuxens amuletvedhæng er blevet dekoreret med de klassiske Nørgaard-striber. Vi sikre på, at du kommer til at se meget mere til Trine Tuxen og smykkerne.
LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Debat og bøger
Frederikke Sofie, model
Særligt én ting kendetegner Frederikke Sofie: hendes hår. Den store, lyse krøllede hårpragt får hende til at træde ud i modelmængden, og flere designere er allerede faldet for den danske pige med det meget personlige udtryk. Hun har bl.a. gået show for Ganni og Celiné, og Models.com har hende på listen over Top Newcomers i denne sæson. Vi er enige. Frederikke Sofie er lækker, skandinavisk og alfeagtig og har kun lige begyndt sin modelkarriere.
Sascha Oda, modefotograf
Få modefotografer kan som Sascha Oda få mode og menneskelighed til at gå hånd i hånd. Det viste hun blandt andet, da hun fotograferede Andrea Elisabeth Rudolph til ALT for damernes Beauty-magasin sidste år. Sascha Oda er dygtig med lyssætning, og hun kan lave highfashion-billeder, der emmer af ærlighed og minder om klassiske portrætfotografier. Hendes billeder ender altid med at træde frem på siderne som moderne, enkle, rene og skandinaviske. Selv startede hun som assistent for stjernefotografen Henrik Bülow, og nu – i en alder af 28 år – har Sascha Oda skudt billeder for både Louis Vuitton, Sophie Bille Brahe og flere af landets modemagasiner. Men vi er sikre på, at Sascha Oda har potentiale til at komme langt ud over Danmarks grænser.
Zaineb Oussaidi, modeblogger
Har du hørt om hijab-bloggere og turbanistaer? Hvis ikke, så spids ører, for det er betegnelsen for en ny bølge af muslimske kvinder, som blogger om deres liv og i særdeleshed om mode. På de sociale medier viser bloggerne såkaldt "hijabfriendly" tøj – altså tøj som tager sig godt ud sammen med et tørklæde. En af dem er Zained Oussaidi med marokkanske rødder. Hun står bag bloggen Ziziosashion og har over 100.000 følgere på sin Instagram-profil. Til daglig læser hun til farmaceut i København.
LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Politik og erhverv
Tatiana Andersen Camre, tøjdesigner
Silke, print og mønstermiks. Tatiana Andersen Camre er ikke farveforskrækket, og det er befriende med smæk på udtrykket i en tid, der er domineret af simple, rene design. Hendes silhuetter er løse, og hun markerer sig særligt med kimonoer, kåber og lag-på-lag-styles. Hun er en modig modedame, der sidste år modtog Danmarks største modepris på en halv million kroner, Dansk Design Talent – Magasin Prisen. Vi glæder os til mere mode fra Tatiana Andersen Camre.
Ninna Rahbek Schou, designer
Efter flere år i modeindustrien har designeren Ninna Rahbek Schou startet sit eget brand, Lou Lou. Her fokuserer hun på smukke, turbanlignende pandebånd med mønstre håndlavet af originale, indiske silkesarier i høj kvalitet. På den måde er hvert pandebånd helt unikt, de er supersøde, og vi er vilde med designere, som tør fokusere på én ting.
Design - de skaber rammerne
Uanset om du shopper i Ikea eller Paustian, vil disse kvinder få
indflydelse på, hvad du synes er fed stil på boligfronten i 2016.
Spottet af Nicola Kragh Riis, boligredaktør på ALT for damerne.
Herle Jarlgaard Hansen, stifter af FindersKeepers
Som stifter af det populære designmarked FindersKeepers er Herle Jarlgaard Hansen med til at sende nyt og spændende design og kunsthåndværk ud i verden, før det kvæles af forretningsplaner og bundlinjekrav. På designskolen gik det nemlig op for hende, at der manglede en platform, hvor de unge designeres ideer kunne afprøves i virkeligheden. Så hun sprang ud af skolen og ind i FindersKeepers, og herfra har Herle Jarlgaard Hansen allerede bevist, at hun har et eminent blik for at opdage nye kunsthåndværkere, iværksættere og kunstnere, som får en unik mulighed for at prøve deres koncepter af på et publikum, uden at de skal gældsætte sig for at få afprøvet deres drøm. Finderskeepers-markederne findes både i Århus, Odense og København, de har støt stigende besøgstal og har også lanceret madmarkedet Finders Eaters. Herle Jarlgaard Hansen blev i 2015 nomineret for Ivækst-prisen som årets kvindelige iværksætter, og du kan roligt holde øje med mere fra den kreative kvinde med et godt blik for dansk design, kunst og kunsthåndværk.
LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Sundhed og skønhed
Kathrine Gran Hartvigsen, designer
Kvinden bag den Århus-baserede boligbiks Gran Living lancerede sidste år den første og meget overbevisende kollektion fra interiørbrandet Aytm (udtales som det engelske ord item). Som designer og kreativ direktør har Kathrine Gran Hartvigsen drevet Gran Living siden 2004 sammen med sin mand, Per Gran Hartvigsen, og står for en international stil i gedigne materialer og med smukke former. Aytms første kollektion bestod blandt andet af vaser, puder og bakker i nordisk design – alt sammen i afbalancerede, bløde farver. Du kan roligt holde øje med Aytm, hvis du går op i design og indretning.
Signe Emdal, strikdesigner
Det kræver sin kvinde at bringe en business baseret på en jysk strikkemaskine helt frem i boligbussen, og det hele begyndte på en studietur, da Signe Emdal var studerende på Designskolen i Kolding. På en jysk strikkefabrik fik hun og de andre studerende indblik i, hvordan en industristrikkemaskine fungerer. Det var et enormt apparat fra 80'erne, som larmede, og den tilhørende computer var også lidt klodset og af ældre dato. Men i dag står selvsamme maskine i Signe Emdals studie på Amager og er fundamentet i hendes virksomhed Emdal Colorknit. Industrimaskinen laver maskinstrikkede metervarer, som Signe Emdal syr sammen til bløde produkter som sjaler, tæpper og gobeliner. Det kræver et specielt mindset at forstå og sætte sig ind i maskinstrik, som må anses for at være noget af en niche i Danmark. Signe Emdal gør det på en måde, så farverne træder frem i strikken, og så mønstrene ikke ser maskinelle ud. Det er noget af en præstation. Kvaliteten er høj, og Signe Emdal har formået at sparke sine produktioner ind i en moderne kontekst. Den store, larmende maskine står i finurlig kontrast til Signe Emdals spinkle statur og poetiske sind, der blandt andet finder inspiration fra historiske stilperioder. I det kommende år kan du opleve hende på Statens Museum for Kunst og i bogen "Kunsthåndværkerhjem", der udkommer i løbet af foråret. Hun har et kunstnerisk sind, som falder uden for den typiske tekstildesigner, så Signe Emdal kommer du sikkert til at se i flere sammenhænge fremover.
Cathrine Rudolph, kreativ direktør
Har du et blødt punkt for sofaer, skal du holde øje med Cathrine Rudolph, designer, kreativ direktør og stifter af Sofakompagniet. Firmaet, der holder til i Korsør, har nemlig specialiseret sig i sofaer og lænestole i retrostil, men er ved at få et bredere sortiment, så du kan få sofaer i mange afskygninger til meget rimelige priser. Sofakompagniet er begyndt at samarbejde med tv-personligheder som Emil Thorup og Christiane Schaumburg Müller, der designer sofaer for dem, men det bedste er, at du kan designe din egen sofa. I slutningen af 2015 åbnede de et pop-up-showroom i København, hvor der var kø flere 100 meter ned ad gaden, men det virker ikke, som om successen stiger firmaet til hovedet – tværtimod.
LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt var ikke en krukke og en dukke
LÆS OGSÅ: To kvindelige topchefer: Her er de største udfordringer som kvinde i bestyrelseslokalet