Sådan kommer du til at elske dit job
Vi bruger rigtig mange af vores vågne timerpå jobbet– hvorfor ikke få det bedste ud af det? Her er tre eksperters bedste råd til, hvordan du får større arbejdsglæde.
Det er få ting, du skal gøre for at forbedre din arbejdsdag, mindske stress og komme glad hjem med ordene "Ja, jeg har haft en dejlig dag på arbejdet!" Få det bedste ud af dit arbejde med hjælp fra eksperternes råd.
1. Læg frygten på hylden
− Mød på arbejdet med tillid til dig selv. Frygt - og især ubegrundet frygt - er en af de stærkeste kilder til stress i dag og stammer helt tilbage fra dengang, vi levede i naturen. Nu er der ikke noget reelt at frygte, fordi vi ikke står over for en stor bjørn og er bange for at miste livet. Men vi har taget frygten med os på arbejdet, selvom det mest er i tankerne, den foregår. Prøv at skrive det, du frygter, ned på et stykke papir søndag aften, og vurder mandag aften, hvad der i virkeligheden skete, siger Thomas Flindt til ALTfordamerne.dk.
2. Husk, der er andre end dig selv
− Husk at give glæde til andre og sig godmorgen, når du kommer på arbejde. Vi bliver gladere af at give end af at modtage, og hjernen får en belønning hver gang, vi giver noget godt til en anden, og det aktiverer trivselshormonet oxytocin. Giv dig tid til at være i dialog med kollegaen på det personlige plan, og prioriter at spise frokost sammen med andre i stedet for bare din computer, siger Birgitte Jepsen.
3. Tag initiativ for fællesskabet
− Noget af det allervigtigste er at gøre noget for fællesskabet på arbejdspladsen. Vær initiativrig og kom med forslag, men det er vigtigt ikke at stå alene med det. Hvis du foreslår folk at gå ud og få en fredagsøl, risikerer du slet ikke at få nogen reaktion, fordi folk er for tilbageholdende med at være den første til at tilmelde sig. Lav derfor en aftale med et par stykker først, og når de melder sig i mængden, vil de andre lettere komme på banen, siger Jon Kjær Nielsen.
4. Leg i dine pauser
− Husk at holde pauser og lav noget sjovt i dine pauser. Hav et bordfodboldbord stående på arbejdspladsen, så I kan samles om det i pauserne - finalen kan spilles lige op til julefrokosten. Når vi spiller, går vi ud af de vante roller, vi har på arbejdspladsen. Vi ser hinanden i nogle helt nye roller, når vi leger, og latter er det stærkeste fællesskabsudtryk, vi har. Du er nødt til at bruge din pause til at lade op og lave noget, der giver dig energi til resten af dagen. Det kan også være udendørsaktiviteter som at hoppe på havetrampolin. På arbejdspladsen har man generelt en tendens til at sidde meget ned, og når vi er fysisk aktive, producerer vi glædeshormonet dopamin til hjernen, siger Thomas Flindt.
5. Hold stress nede
− Fokuser på de opgaver, du kan nå og parker resten. Stressfaktoren tager enormt meget af arbejdsglæden, og det er vigtigt, at du ikke tænker over de ting, du alligevel ikke når, siger Birgitte Jepsen.
6. Positive tanker
− Hav fokus på, hvad der fungerede efter en endt arbejdsdag. Der er lavet studier, der viser, at man bliver meget gladere, hvis man tænker på de ting, der gik godt, for så er den begrænsede opmærksomhed rettet mod noget positivt. Hvis man gør det, inden man kommer hjem, har man en langt større tendens til at svare ja, når familien spørger, om man har haft en god dag, siger Jon Kjær Nielsen.
7. Hold fokus
− Vi kan påvirke vores hjerne til at blive gladere og til at holde bedre fokus. Hold fokus på de opgaver, du kan overskue frem for dem, du ikke kan. Hold fokus på de sjove opgaver frem for de sure. Så træner du venstre frontallap i hjernen, så du bliver god til at holde fokus på det, der er godt og sjovt og generelt bliver gladere i din hverdag, siger Birgitte Jepsen.
8. Husk at fejre succeserne
− Hold fokus på det positive. Hvis et pludseligt problem skulle opstå, kan vi dvæle ved det, der gik godt. Det gør man blandt andet ved at huske at markere fremskridtene. Vi behøver ikke spise kage, som vi altid gør, det kan bare være et klap på skulderen eller at lave "bølgen" sammen, siger Jon Kjær Nielsen.
9. Sæt grænser
− Vær autentisk over for det, der foregår på arbejdspladsen, og sig tingene, som de er. Hvis en kollega træder dig over tæerne, så sig det. Du er nødt til at have et naturligt forhold til dine egne grænser og samtidig turde sætte dem, så følelser ikke hober sig op. Hvis du siger, hvad der er i vejen, ved dine kolleger også, hvor de har dig, siger Thomas Flindt.
LÆS OGSÅ: Sådan styrker du din arbejdsglæde
LÆS OGSÅ: Overvejer du også at skifte karriere? Læs disse 9 råd først
LÆS OGSÅ: 11 råd mod stress - og de virker