Skuespiller i opråb: Hvorfor er det stadig okay at diskriminere og udskamme kvinders alder?
Skuespiller Ann Eleonora Jørgensen er træt af at være vedhæng til mænds og børns historier. Hun mener, vi skal vænne os til, at det er okay at se nyhedsværter og skuespillere med ”kalkunhals og masser af rynker” i front. Det fortæller hun til ALT for damerne.
Skuespiller Ann Eleonora Jørgensen kan godt se sin alder, når hun kigger sig selv i spejlet.
Men hun kan ikke mærke den – og den interesserer hende egentlig heller ikke. Kun når den bliver spejlet af verdenen omkring hende – for det gør den ofte. Og ikke på en god måde.
Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.
”Det eneste sted, det stadig er okay at diskriminere – og udskamme – er kvinders alder. Og det er i mediebilledet all over the place,” fortæller hun.
”Det mest latterlige, man kan være i denne tid, er en kvinde over 50. Vi må gerne udskammes hæmningsløst. Mænd bliver bare sejere med alderen, mens studieværtinder skal VÆK fra skærmen, når de begynder at få en lille smule karakter i ansigtet.”
Ja tak til kalkunhals og rynker
Ann Eleonora Jørgensen mener ikke, at aldersdiskriminationen bliver mindre, hvis ikke der ændres radikalt på måden, beslutninger bliver taget på – og det er ikke kun tv-studierne, der skal kigges efter i sømmene, pointerer hun.
”I min branche er der heller ikke mange historier om kvinder over 50, der skal fortælles. De kan få lov til at være vedhæng til mændenes – også gerne ældre mænds – historier. Eller mødre til nogle børn, som historien så handler om. Og jeg er så sindssygt træt af det. Både at se på det og være en del af det spil. Men det er et ansvar, vi alle sammen har. Og jeg synes, vi skal tale højt om det,” fortæller hun.
”Vi skal vænne os til, at nyhedsværtinden sagtens kan have kalkunhals og masser af rynker. Hele vejen rundt er der nogen, der har et ansvar. Det er HELE vejen rundt, når vi har med medier at gøre. Det er der, vi skal spejle os, og som det er nu, skal vi for guds skyld ikke spejle os i et levet liv. I hvert fald ikke en kvindes. Gerne en mands.”
Hun ser dog håb for fremtiden.
”Jeg tror, at den generation af unge, der kommer nu, kommer til at gøre verden bedre. De er så seje, og den måde, de er opdraget til at embrace forskelligheder både i køn og politisk, er outstanding.”
Læs hele interviewet med Ann Eleonora Jørgensen her, hvor hun også fortæller om sin nordjyske opvækst med en lidt rodet familiestruktur, at blive skilt, have delebørn og finde en ny mand, samt at skulle rejse sig igen efter en kræftsygdom.