Chief1 skrev denne sang i sit livs mørkeste timer
Da Lars Pedersen, bedre kendt som Chief1, blev ramt af en depression i efteråret 2015 gik alt i sort. Indtil han begyndte at skrive musik til sig selv.
Af Anne Nørkjær Bang
Det er måske ikke til at høre det, hvis man ikke på forhånd ved det, men Chief1s nye single "Sommernætter", der netop er udkommet, er faktisk skrevet på en kold, mørk novemberdag midt i en dyb depression. Men lytter man godt efter, lytter man til ordene, kan man godt høre, at den håbefulde sommersang har små sprækker, som afslører at personen bag nummeret har meget mere end hvidvin i aftensolen på hjertet:
– Sommernætter er for mig en metafor for, at intet varer evigt. Sådan er det med kærlighed og glæde, men sådan er det heldigvis også med smerten, sorgen og den der tilstand, hvor du bare har lyst til at opgive alt. Det er en sang, der handler om håb, siger Lars Pedersen, den 46-årige producer og sangskriver bag kunstnernavnet Chief1, om sangen, som er anden single fra hans første soloalbum.
LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at tale pænt til dig selv i spejlet
Sangskrivning som terapi
I telefonen forklarer Lars Pedersen, at han lige nu er i Trondheim, hvor han er inviteret til en stor sangskrivningskonference. Han fortæller begejstret om udsigten fra hotelværelset med det enorme hav og den overvældende norske natur. Det er svært at forestille sig, at han bare for et halvt år siden slet ikke var i stand til at føle begejstring:
LÆS OGSÅ: "Jeg blev ekspert i at skjule tegnene på min pinlige mentale lidelse"
– Depression er virkelig en underlig tilstand at være i. Du er fuldstændigt handlingslammet, og du kan ikke føle noget. Alt er farveløst. Du har så meget brug for hjælp, men samtidig er det eneste, du kan overskue, bare at være alene, siger Lars Pedersen.
For Lars Pedersen var det først, da han begyndte at skrive musik til sig selv, at han begyndte at kunne se en ende på mørket.
– Jeg har jo haft en psykolog. Det er virkelig vigtigt, at man har nogle mennesker, som er neutrale, professionelle og dygtige at tale med. Men det, der har hjulpet mig allermest, var at lave musik til mig selv. De første fem år af min karriere var jeg jo i Rockers By Choice, jeg var ude og spille konstant og var det, man nok ville kalde et "teenageidol" dengang. Og så har jeg brugt tyve år på at trække mig tilbage og være ham, der er mentor, finder nye bands og skaber noget for dem. Det her var første gang, jeg lavede noget til mig selv. Og det var en kæmpe befrielse, siger han og tilføjer:
– Det er noget, jeg generelt vil råde folk til: Husk at være egoistiske. Gør noget, der gør jer selv glade. Om det så er at være i haven, være sammen med familien eller skrive sange. Først da kan man begynde at prøve at gøre andre glade.
En af de sange, som Lars Pedersen skrev, mens han stadig stod med det ene ben i depressionen er "Sommernætter", som er et nummer indspillet i "one take" hjemme hos ham selv.
– Det er en opfordring til mig selv om at huske, at det går over. Det er skrevet i nogle af de mørkeste timer i mit liv, i en periode, hvor jeg var så langt ude, at jeg var tæt på at begynde at tvivle på, om jeg overhovedet skulle være her mere. Jeg kunne mærke, at det var ligesom at tømme sjælen at indspille numrene på pladen. Så det var af samme grund ikke noget, jeg kunne gøre mange gange i træk – det ville være at pine sjælen. Så mange af numrene er bare indspillet en eller to gange, og det var det.
Men hvis sangskrivningen først og fremmest har været terapi for dig selv, hvorfor så udgive det?
– Jeg har også skulle bryde min indre jantelov for at kunne se mig selv som artist igen. Det har været vildt angstprovokerende. Men hvis der er en ting, jeg har lært, så er det, at man er nødt til at hoppe i ilden og tage konfrontationen. Da jeg begyndte at give interviews om depression, kunne jeg mærke, at det flyttede noget hos nogle folk. Jeg har fået så mange virkelig rørende reaktioner, og der har været mange, som har udtrykt taknemmelighed over, at jeg talte åbent om det. Så hvis jeg kan hjælpe folk på den måde, vil jeg gerne det.
Der er en gave i alle livskriser
I dag står Lars Pedersen "ved udgangen", som han selv udtrykker det. Han kan tænke fremad og glæde sig over ting, som i depressionen forekom ham farveløse.
– Jeg prøver at se det som en velsignelse, at jeg skulle igennem det her. Der ligger en gave i alle livskriser, man skal bare turde åbne den. Og det synes jeg, at jeg er i gang med at gøre.
LÆS OGSÅ: 11 ting du skal vide, hvis du er ensom
Han håber, at sangen kan få sine lyttere til at sætte pris på livet og få øjnene op for de gode øjeblikke:
– Vi er nogle, der har tendens til at opsøge dramaet, selvom vi egentlig har det godt. Sådan er jeg også selv. Det er vigtigt at lægge mærke til de gode øjeblikke og ikke bare dem, hvor tingene går dårligt. Det håber jeg, at sangen, for de mennesker der kan tage den til sig, kan være med til, siger han.
– De få gange, hvor man kan lave popmusik, der giver folk en blanding af melankoli og lykkefølelse på samme tid, har man opnået noget af det smukkeste, man kan opnå. Sådan har jeg det i hvert fald. Hvor du er lykkelig og rørt over det. Hvor du kunne græde, fordi du er så glad. Jeg håber, at folk vil kunne fornemme håbet i sangen og bruge det, både når alting er totalt fucked, og når alt er fantastisk.
LÆS OGSÅ: Sådan genopdager du de sider, du ubevidst har pakket væk, siden du var barn
LÆS OGSÅ: Hvornår bliver angst unormalt?
LÆS OGSÅ: Godt nyt: Du bliver lykkeligere med alderen