Sofie Maria Brand

De uskrevne sms-regler

Sofie Maria Brand om, hvorvidt det er okay at sende en sms klokken 6.30.

Jeg vågner ved, at der tikker en sms ind fra en kollega klokken 6.30. Bip biip, lyder det helt højt. Ikke den fedeste måde at starte dagen på, hvis man, som mig, ikke er morgenmenneske og også har et lidt anstrengt forhold til den konstante tilgængelighed. Morgenvækningen får mig til at tænke nærmere over de uskrevne sms-regler nu om stunder. For er det okay at skrive til hinanden på alle tænkelige tider af døgnet Har afsenderen et ansvar for at tage hensyn - eller er det én selv, der bare må sørge for at slukke telefonen? Og er der egentlig forskel på "reglerne" for sms og mail?

Jeg skæver selv til uret, inden jeg sender en sms, men det gør jeg ikke med mails eller beskeder på Facebook. Jeg er en ogginok til at sætte telefonen på lydløs eller flytilstand om natten, også fordi jeg foretrækker, at folk kan få fat i mig i nødstilfælde, og det gør nok, at jeg automatisk tager et hensyn til andres bip i soveværelset. Godt nok har mange telefoner også "forstyr ikke"-funktionen, hvor opkald fra udvalgte personer stadigvæk går igennem, men det er også lidt langt ude at være nødt til at tage så mange forholdsregler, fordi bombardementet er så massivt. Så er noget gået for vidt.

Jeg har dog et mere afslappet forhold til at fyre mails af sted på alle mulige ukristelige tidspunkter, for de invaderer ikke andres fritid i samme grad som sms'erne, der er en langt mere insisterende kommunikationsform. Sms'er fremgår på mobilskærmen, uanset lydløs eller lignende tilstand, og man føler sig ofte mere forpligtet til at svare på dem – hvorimod både mails og sociale medier nemt kan forhindres i at lyse på skærmen eller kan fjernes helt fra telefonen. Det måtte jeg selv gøre for bedre at styre, hvornår jeg er tilgængelig og på.

Men "reglerne" afhænger også af relationen. Hvor jeg i forhold til kollegaer, bekendte og andre forældre typisk ikke sms'er før klokken otte om morgenen eller efter klokken otte om aftenen, med- mindre det er ultravigtigt, så kan jeg sagtens finde på at sms'e til venner på mere skæve tidspunkter. Ved nærmere eftertanke er jeg tilhænger af den høflighed og omtanke, vi også havde med fastnettelefonen: Det vil sige sms'er og opkald i tidsrummet 8-22, og så mails og lignende når som helst.

Senere på dagen, hvor jeg oven på den ufede morgenvækning går og overvejer nutidens sms-regler eller mangel på samme, spørger jeg selvfølgelig også lige venneflokken på Facebook. Det er tydeligt, at holdningerne varierer en del. Nogle mener, det er respektløst at sende sms'er mellem klokken 23 og 07, andre mener, det alene er modtagerens ansvar at tage sine forholdsregler. Nogle skelner klart mellem sms'er og andre digitale kommunikationsmidler, andre gør slet ikke. En anbefaler at have en arbejdsmobil, og en anden arbejder freelance internationalt, hvor bip midt om natten er uundgåeligt.

Jeg har hørt om arbejdspladser og chefer, der har udstukket retningslinjer for at kontakte hinanden uden for arbejdstid for at undgå udbrændte medarbejdere. Nogle vil kalde dem reaktionære og ude af trit med udviklingen, jeg vil kalde dem progressive og i sync med virkeligheden. Hvorvidt det er realistisk afhænger selvfølgelig af branche og jobtitel, men med de vanvittige stresstal og den trættende tendens til at gøre alting til den enkeltes problem, så er det på tide, at vi også tager et fælles ansvar og ganske almindeligt hensyn til hinanden. For hvad kan være så vigtigt, at det ikke lige kan vente til, vi har spist morgenmad? 

LÆS OGSÅ: Vi lever i en kultur, der tillader voldtægt

LÆS OGSÅ: Roter din bordherre

LÆS OGSÅ: Der er én god grund til at jeg har droppet Facebook én gang for alle