Derfor får Christiane hug for sit syn på kønsroller
Kønsroller er et farligt emne. Senest har Christiane Schaumburg-Müller fået ørene i maskinen.
- Jeg har aldrig rigtig kunne forstå hele debatten, der omhandler ligestilling i Danmark anno 2014. Har vi den ikke allerede? Eller tager jeg fejl?, skrev skuespillerinde og tv-værtinde Christiane Schaumburg-Müller O’Connor i en artikel på sit eget website, Chrichri.dk, i sidste uge.
- Jeg synes, det er sexet, når mænd er mænd. Når de er maskuline, velopdragne og hårdtarbejdende. En mand, der holder døren, betaler for daten (såfremt de har råd), læser avis og kan finde ud af at køre bil. Som udgangspunkt holder manden boremaskinen, og kvinden styrer indretningen. Et udgangspunkt, men ikke en konstatering. For selvfølgelig kan kvinder også være tekniske, og jeg har da også mit eget lyserøde værktøjssæt, og det er mig, der har hængt vores fjernsyn op derhjemme (Wauw!!!), skrev hun videre om sin holdning til kønsroller.
LÆS OGSÅ: Mandens glæde er kvindens ansvar
En holdning, der snart fik artiklen til at florere på Facebook og fik sat gang i diskussionen for og imod. På Chrichri.dk’s Instagram-profil har artiklen fået mere end 1.500 likes og en lang tråd af kommentarer, og landsdækkende medier og bloggere samlede også op på artiklen.
- Kære Christiane, selvom jeg respekterer din hang til lyserøde værktøjskasser, indretning og Beyoncé og anerkender, at du synes, at mænd er sexede, når de lever op til din forestilling om, hvad en mand er, og at du er pro kønsroller, så står jeg af, når du snakker om DNA og bruger VI og MANDEN til at forklare, hvordan mennesker er. Jeg hører dig, og jeg er dybt, dybt uenig, skrev skribenten Mie Birk Jensen på det feministiske website F-frekvens blandt andet.
Hvad er det, vi diskuterer?
Christiane Schaumburg-Müller har ikke selv haft tid til at følge debatten udover at læse de kommentarer, der er tikket ind på Instagram, fortæller hun, da ALT for damerne ringer for at spørge, hvad hun tænker om den diskussion, hun har sat gang i.
- Det er jo ikke særligt banebrydende, det jeg har skrevet. Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om vi har ligestilling, fordi jeg gerne vil gøres klogere på det. Når jeg spørger folk, hvad ligestillingsdebatten handler om i Danmark, er der ikke rigtig nogen, der kan svare på det. Jeg synes, det er svært at finde ud af, hvad det er, vi diskuterer, siger hun og uddyber:
- I Danmark er det som om ligestillingsdebatten handler om, om det er diskriminerende, at der kun er puslerum på kvindetoiletter, eller om et hotel må have en kvindeetage. Er det ikke ligegyldigt? Er der ikke vigtigere ting at tage sig til? Måske kvinder er dårlige til at forhandle løn, og det skal vi blive bedre til, siger hun og tilføjer, at hun synes det er skønt, at hendes indlæg har fået folk til at debattere.
- Jeg når ud til nogen, der måske ikke har set Emma Watson snakke i UN. Det skaber måske forargelse og debat, at jeg bare snakker fra hjertet og bare siger noget, siger Schaumburg-Müller med henvisning til den tale, den engelske skuespillerinde Emma Watson for nylig holdt i om feminisme i FN.
LÆS OGSÅ: Mænd mangler det store kørekort til dating
Rigtigt eller forkert
Netop Emma Watsons navn bliver bragt på bane, da ALT for damerne spørger Kirsten Drotner, der er professor i Medievidenskab og har beskæftiget sig med køn og medier, hvorfor folk reagerer så voldsomt på Schaumburg-Müllers artikel.
- Watson talte også om kønsroller, hun talte også om køn og hun talte også ulighed, men hun havde en tilgang til det, som handlede mere om de strukturelle uligheder: Hvad kan man f.eks. gøre i forhold til uddannelse.
I stedet holder Schaumburg-Müller ifølge Drotner sig til at tale om kønsroller på det personlige plan og om at leve op til nogle krav.
- Det bliver meget ”er du på den rigtige side eller den forkerte side?”, siger medieforskeren.
Derfor bliver tv-værtinden talerør for en udbredt opfattelse af, hvad kønsroller går ud på som noget, der handler om følelser, sex og vores hjem.
- Det er ofte noget, der handler om følelser og hvordan vi organiserer vores private liv. Den måde hun italesætter det på, gør det let for folk at svare tilbage, fordi hun bekræfter den forståelse.
Kvinder er på en måde, mænd er på en anden
En lignende storm på de sociale medier tog til i vindstyrke, da ALT for damerne publicerede klummen ”Derfor er singlemænd over 35 op ad bakke” hvor skribenten Sofie Maria Brand bl.a. skriver:
- Når vi kommer i 30'erne og 40'erne, er alle de gode mænd taget. De resterende har enten commitment issues eller en ex og et par børn, der har skræmt dem fra vid og sans.
LÆS KLUMMEN HER: Derfor er singlemænd over 35 op ad bakke
Reaktionerne på Alt for damernes Facebook var markant i forhold til, hvad vi er vant til og artiklen fik sit eget liv på de sociale medier. Bl.a. delte Lasse Rimmer den på sin Facebook med ordene:
- Singlekvinden så på singlemændene og sukkede. "Hvorfor er alle de bedste taget eller har seriøse problemer?" Ikke et øjeblik overvejede hun, at singlemændene måske så på singlekvinderne og tænkte præcis det samme...
Ifølge Kirsten Drotner det ikke overraskende, at de to artikler om kvinder og mænd og forskellen på dem har bragt folk til tasterne.
- Det er det der med, at mænd er på en måde, og kvinder er på en anden. Der er i dag større forskel internt mellem, hvordan kvinder lever deres liv, og hvordan mænd lever deres liv, end der er mellem de to køn.
Ifølge hende bliver den mere nuancerede diskussion om kønsroller sjældent taget op privat og på de sociale medier, fordi den er svær at føre:
- Det er nemmere at sætte mærkater på folk, hvis du siger ”kvinder er på en måde og mænd er på en anden måde”. Det gør det meget enklere men også nogle gange forenklet at se det på den måde. Men jeg tror ikke, man skal tage fejl af, at folk er optaget af det her, og nogle gange er det svært at finde en plads, hvor man kan diskutere det på en måde, der åbner dialog. Disse indlæg har været en anledning til, at man tager det op. Men jeg kunne godt ønske mig lidt flere Emma Watson-stemmer i koret, afslutter Kirsten Drotner
SE EMMA WATSONS TALE HER: