Få styr på dit forbrug

Det bruger vi penge på

Har du styr på, om du bruger dine penge på det, der betyder noget for dig – eller forsvinder de bare ud i intetheden? Få inspiration (og aha-oplevelser) fra fire kvinder, som prioriterer vidt forskelligt, når dankortet hives op af pungen.

Charlotte Baunehøj Danielsen, 40 år, billedkunstner.

Gift og har tre børn. Charlotte og hendes mand har et fælles rådighedsbeløb på lidt under 20.000 kroner om måneden. De bruger 60.000-100.000 kroner om året på rejser.

Hvorfor bruger du så mange penge på at rejse?

– I forhold til mit virke som billedkunstner er det vigtigt for mig at få ny inspiration indimellem, og det giver mig rigtig meget at komme ud og se noget andet, få nogle nye idéer og tanker. Det er næsten ligegyldigt, om det er langt væk, eller det er tæt på. Bare man kommer lidt væk. Som barn var jeg meget privilegeret. Mine forældre tog mig med på en masse rejser rundt i hele verden. Så det ligger i min natur at søge eventyr. Derudover vil jeg gerne give nogle oplevelser videre til vores børn, så de lærer om andre kulturer og ser, hvor godt de egentlig har det hjemme i Danmark. Så det er ikke, fordi jeg har en meget presset hverdag og hele tiden trænger til ferie, at vi rejser meget. At rejse er en god måde at være sammen på. Vi giver vores børn oplevelser, og det er noget af det allervigtigste, for oplevelser husker man.

Hvad kunne du aldrig finde på at bruge dine penge på?

– En græsslåmaskine. Jeg vil hellere have oplevelser. En helt klassisk badeferie, hvor det hele er købt på forhånd, og alt er bestemt gennem en brochure, vil jeg heller ikke bruge penge på. Jeg vil gerne selv have lov til at strikke programmet sammen.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste sparetip

Den seneste rejse, du har været på?

– Vi har lige boet i Thailand i fem måneder. Min mand arbejdede på et projekt i Afghanistan, så i stedet for at være derhjemme med børnene tog jeg til en sydthailandsk ø sammen med drengene. De gik i skole, og jeg havde et atelier derude, hvor jeg arbejdede og lavede et projekt med en masse billeder.

Lægger I budget?

– Nej, det er vi faktisk rigtig dårlige til. Vi har selvfølgelig en budgetkonto, så der er styr på finanserne, og regningerne bliver betalt til tiden, men det er ikke sådan, at vi er meget firkantede omkring det.

Hvad er din pengefilosofi?

– Man skal tjene pengene, før man bruger dem. Og penge er noget jeg veksler til oplevelser. Jeg tænker ikke: ”Fedt, så har vi dem stående på kontoen”.

Se Charlotte Baunehøj Danielsens værker på:

Charlottedanielsen.dk.

Læs videre på næste side.

Monica Weidemann, 36 år

Assisterende butikschef i Bolia og indehaver af bloggen livingsweetliving. Er gift og har to børn.

Monica har et rådighedsbeløb på 9.000 kroner om måneden, hvoraf de 2.000 kroner går til boligindretning.

Hvorfor bruger du så mange penge på boligindretning?

– Jeg kan godt lide at have ting omkring mig, som gør mig glad. Mit hjem er mit helle. Det er et sted, hvor jeg slapper af og lader op. Så sent som i går købte jeg nye dørhåndtag til mine vitrineskabe. Dem havde jeg længe gået og glædet mig til at skulle købe, og nu glæder jeg mig enormt meget til at sætte dem på. Og så holder lækre ting til boligen bare længere end en dyr creme. Den har ligesom en ende, hvor dørhåndtagene godt kan sidde der i mange år.

– Min bolig er min hobby, men det er ikke sådan, at jeg partout skal på loppemarkeder hver weekend. Det handler mere om design og om at få skabt nogle rammer, hvor der er plads til os alle sammen. Min mand skal også føle, at det er hans hjem.

Hvad kunne du aldrig finde på at bruge dine penge på?

– Nervøst velour! Det vil jeg ikke have ind i mit hjem. Og så store lyserøde roser – der begynder hårene at rejse sig på mig. Det er jeg ikke til. Men jeg har en datter, som er forfærdelig glad for lyserød, og så bliver jeg jo nødt til at overgive mig engang imellem. Men kun på hendes værelse.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Sådan sikrer du en god pensionsopsparing

Handler du på nettet eller i fysiske butikker?

– Begge steder. Og egentlig også på loppemarkeder. Jeg køber en del via mit arbejde i Bolia, men vil lige så gerne finde ting andre steder. Man kan hurtigt blive miljøskadet og få et rent Bolia-hjem, når man arbejder der. Og det er jeg ikke interesseret i. Jeg vil jo gerne have den personlige stil frem og fremhæve vores familie i vores hjem. Så vi har en skøn blanding af Ikea, Bolia, Hay, arvestykker og andre ting.

Hvad er det bedste køb, du har gjort til din bolig?

– Jeg har svært ved at fremhæve den bedste ting, fordi jeg bruger lang tid på at overveje detaljerne. Boligkøb skal holde i mange år og gøre os glade i lang tid. Det er ikke sådan, at jeg impulsshopper en masse ting til hjemmet. Jeg kan godt vente et års tid eller to på, at det helt rigtige møbel dukker op.

Lægger I budget?

– I et vist omfang. De faste udgifter, dem er der styr på, men alt det sjove har vi ikke et budget på. Der er et rådighedsbeløb, og vi har en meget god fornemmelse af, hvornår vi har nået vores grænse.

Hvad er din pengefilosofi?

– Man skal ikke bruge mere, end man har, og der skal spares op til dårlige tider. Det er simpelthen galimatias at tage kviklån, for har man ikke råd, må man vente eller finde et billigere alternativ. Der findes så mange steder at købe billige møbler, og man kan sagtens få en fed reol i Jysk for et par hundrede kroner. Man kan faktisk godt få flotte ting til billige penge.

Læs videre på næste side.

Carina Holm Olsen, 26 år

Arbejder med salg og marketing, men er i øjeblikket på barsel. Bor sammen med sin kæreste og deres datter.

Carina har et rådighedsbeløb på 8.000 kroner om måneden, hvoraf 2.750 kroner går til tøj og sko.

Hvorfor bruger du dine penge på at shoppe?

– Fordi det er min hobby. Når min kæreste tager på skiferie og spiller golf, så bruger han penge på det, fordi det er hans hobby.

– Jeg glæder mig altid til at tage det tøj på, som jeg lige har købt, for tøj er min måde at udtrykke mig på. Jeg kan også sagtens finde på at sætte nitter eller sløjfer på en gammel bluse – gøre det lidt mere personligt og humoristisk. Jeg klæder mig ikke ud som Lady Gaga. Jeg kan bare godt lide at mikse og prøve at sætte nye ting sammen. Gøre noget, så man er glad, når man går ud af døren, har et smil på læben og synes, at man ser godt ud.

Hvad kunne du aldrig finde på at bruge dine penge på?

– Jeg kunne ikke finde på at bruge penge på at lave om på mig selv. For eksempel plastikkirurgi. Jeg bruger heller ikke mine penge på frimærker eller en masse fodformede sko – men jeg vil gerne bruge dem på stiletter!

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du ved at prutte om planen

Hvad er det største beløb, du har spenderet på et par sko eller et stykke tøj?

– 3.400 kroner. Det kostede mine sorte Christian Louboutin-sko. De er virkelig, virkelig flotte. Selv om det bare er en sort stilet, så kan man tydeligt mærke og se forskel på den og en billig stillet.

Handler du i fysiske butikker eller på nettet?

– Jeg handler aldrig på nettet, for jeg synes, det er hyggeligere at gå ind i forretningerne, og jeg elsker have tøjet i hænderne og lige mærke kvaliteten. Og så er jeg super utålmodig, jeg kan ikke vente på, at tøjet kommer med posten. Jeg vil have det med hjem med det samme, så jeg kan gå og prøve det foran spejlet og sætte det sammen til noget forskelligt.

Lægger I budget?

– Ja, men jeg har ikke budget for hvor mange penge, jeg må bruge på tøjkøb. Slet ikke. Vi har hver vores rådighedsbeløb, så det vi har tilbage til os selv, det er vores helt eget.

Har du en pengefilosofi?

– Hvis du spørger mig i dag, så vil jeg sige, at man ikke skal bruge penge, man ikke har. Men havde du spurgt mig for bare to år siden, så havde jeg ikke svaret sådan. For der brugte jeg penge, jeg ikke havde på kontoen. Men nu er vi blevet voksne, ansvarsfulde og fået et barn. Det er også gået op for mig, hvor lang tid det tager at betale af på et lån. Så jeg har lært af mine fejl.

Læs videre på næste side.

Karin Tønner Hansen, 44 år

Uddannet kok og driver firmaet Kostkonsulatet.dk. Er gift og har to papbørn, som ikke bor hos parret.

Karin har et rådighedsbeløb på 3.000 kroner om måneden, hvoraf de 1.250 kroner går til mad. Karins mand betaler ligeledes 1.250 kroner om måneden til maden, og parret bruger derfor 2.500 kroner på mad om måneden.

Hvorfor bruger helst dine penge på mad?

– Fordi det føles godt at bruge penge på god mad. Jeg går efter økologiske, danske grøntsager, for de smager simpelthen bedst. Jeg prioriterer også dyrevelfærd højt, og tror, man kan smage, om kyllingen har haft det godt eller ej. Du kan jo se forskel på kyllingekøds farve og struktur. Ikke-økologisk kyllingekød er sådan noget vådt, sjasket noget. Og de der saltmarinerede kyllinger, dem kan du jo smide ind i ovnen og glemme i en time, og så er de stadig saftige, når du tager dem ud. Jeg elsker smør, men jeg fatter ikke, hvad I skal alle sammen med det der Kærgården. Det smager jo ikke godt. Mit smør er altid økologisk, så jeg ved, at køerne har haft det godt. 70 procent af de danske malkekøer kommer aldrig på græs. De kommer aldrig ud af stalden. Det er sørgeligt, og det gider jeg ikke være med til.

Kan du virkelig købe økologisk for så lavt et beløb?

– Ja. Men det er også hårdt arbejde, for det er ikke for sjov det her. Det er en livsstil og en holdning. Det hjælper på det, at vi kun er to voksne, og at vores kødforbrug for eksempel ikke er ret stort. Selvfølgelig kræver det planlægning, men det kan godt lade sig gøre. Vi har en dag, hvor vi laver et opsamlings resteheat, hvor vi bruger de ting, vi har i køleskabet. Og ved Gud, det er da ikke sjovt hele tiden, for det der restemad kan være noget underligt noget. Min mand har nogle gange taget billeder af det, fordi det så så mærkeligt ud. Men det er i hvert fald ikke os, der smider fire kilo mad i skraldespanden om året.

LÆS OGSÅ: Vi tester: Dagligvareindkøb på nettet

Hvad kunne du aldrig finde på at bruge dine penge på?

– Jeg står her med en Nokia-telefon. Den bedste model, der nogensinde er lavet, og den er i hvert fald fem år gammel. Det er ikke sådan en smartphone, og mange begynder at grine, når jeg tager den frem. Men hvorfor skulle jeg kassere den og så købe en ny? Den virker jo, og den kan alt det, som den skal. Jeg køber heller aldrig færdigvarer.

Så du har aldrig stået ved køledisken og er blevet fristet af en frysepizza?

– Nej! Men altså, jeg spiser meget lørdagsslik. Jeg kan godt finde på at starte min bil lørdag aften og så køre ud på tanken, der har længe åbent, blande et halvt kilo vingummi og spise det hele på en aften. Jeg er fuldstændig uden moral! Det gør min mand og jeg måske en gang om måneden. Jeg elsker vingummi.

Hvordan adskiller dine indkøbsvaner sig fra den almindelige forbrugers?

– Jeg bruger meget lang tid på at handle ind. Jeg læser varedeklarationer, og hvis der er noget, jeg ikke kan finde ud af, så spørger jeg personalet. Og de bliver fuldstændig rundt på gulvet, for når jeg ikke kan finde ud af det, der står på pakken, så kan de heller ikke. Mange gange sætter jeg simpelthen varerne tilbage, fordi jeg synes, der er misvisende forklaringer på pakkerne. Jeg får heller ingen reklamer, og jeg synes, det er forfærdeligt så meget tid, folk bruger på at læse dem. Når du kigger i reklamerne, så er det FUN-saftevand, der er på tilbud, det er færdiglavede hindbærsnitter, det er marsbarer, det er ketchup og det er røde pølser til grillen. Det er næsten aldrig noget sundt.

Lægger du og din mand budget?

– Ja, det gør vi for at have overblikket og for at følge med. Jeg måler også fjernvarme og strømforbrug af hver gang det er den 1. Jeg går også ud i haven og letter låget på mit vandur for at skrive op, hvor mange kubikmeter vand vi har brugt. For så kan jeg følge med i, om forbruget stiger, og hvad det skyldes. Mit privatbudget er barberet helt ind til benet.

Hvad er din pengefilosofi?

– Du bestemmer selv, hvad du får ud af dine penge. Det er der ingen andre, der har indflydelse på. Det er dit ansvar. Jeg ved godt, det er svært, men du er nødt til at være kritisk overfor, hvad det er, du bruger dine penge på.

Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.

Rådighedsbeløb

I denne artikel er rådighedsbeløbet det beløb, man har tilbage, når alle faste udgifter er betalt.