Ekspert: Ingen forskel på alkoholikere og Facebook-afhængige
Hvor mange danskere, der har et decideret afhængighedsforhold til de sociale medier, ved man ikke, fordi det er så nyt et fænomen. Men Einar Baldursson, medansvarlig for Stressklinikken og lektor i social- og arbejdspsykologi på Aalborg Universitet, ser stadig flere mennesker, som er afhængige af smartphones, Facebook, mail og sms'er.
Det skyldes, at sociale medier som Facebook udløser "velbehag" hos os, fortæller han i ALT for damerne, som har gennemført en stor Facebookundersøgelse blandt sine læsere.
– Vi er bygget sådan i vores psyke, at vi belønner os selv for følelsen af succes og social interaktion. Noget så banalt som at telefonen ringer, og der er én, du kender, i den anden ende, giver os en positiv følelse. Det sørger et bestemt system for i hjernen, som udløser endorfiner og dopamin – det giver en følelse af velbehag på en måde, du ikke kan snyde dig til. Den er fuldstændig autentisk. Det giver altså en indre gevinst at være social aktiv – nærmest uanset om det er online eller ansigt til ansigt, og det er ikke faldet evolutionen ind at have en bremse på denne udvikling.
Kreative og udadvendte er i farezonen
Særligt kreative, udadvendte og yngre mennesker er i farezonen for at udvikle et afhængighedsforhold til sociale medier, som ikke adskiller sig fra mere kendte typer afhængighed, ifølge Einar Baldursson.
– Det er utroligt banalt, og der er grundlæggende ingen forskel på alkoholikere og en Facebook-afhængig. De udvikler strategier for at skjule deres afhængighed. De vil ofte gå på Facebook i situationer, vi andre betragter som upassende, og har de ikke mulighed for det, mister de koncentrationsevnen. For nogle mennesker er det forbundet med visse tics. De kæmper med frygten om, hvad der sker, hvis de ikke plejer de virtuelle venskaber, siger Einar Baldursson.
Vi er angste for at gå glip af noget
Facebook har for nylig rundet en milliard brugere på verdensplan og de nyeste tal viser, at vi snart er 2,9 mio. danskere på Facebook. Det sociale medie aktiverer nemlig også vores angst for at gå glip af noget, ifølge Thomas Bigum, ekspert i sociale medier og medstifter af virksomheden Social Academy.
– Det kan være den sjove YouTube film, som alle taler om, eller et brudt forhold, som bliver annonceret på Facebook. Igen og igen vender vi tilbage efter de der små historier. Derudover er der selve værdien i form af den viden og indsigt, der bliver delt på Facebook og mange andre sociale medier. Det er en smagssag, om det er bedst at ligge på dødslejet og sige: "Jeg var aldrig online, sørgede for at gå lange ture i naturen, møde rigtige venner og kramme dem," eller "Hold kæft, hvor jeg grinede og græd over videoer med frierier til Bruno Mars og søde pandaunger, og hvor læste jeg mange fede blogindlæg. Dejligt!"
Test din Facebook-afhængighed på næste side...
Læs ALT for damernes store Facebook-undersøgelse blandt 881 læsere, hvor I blandt andet afslører, hvorfor I er på Facebook, hvor mange venner I har i gennemsnit og hvad I bruger Facebook til...Test : Er du afhængig af Facebook?
Testen består af seks påstande, som du enten skal besvare med (1) Meget sjældent, (2) Sjældent, (3) Nogle gange, (4) Ofte eller (5) Meget ofte.
De seks påstande er:
• Du bruger meget tid på at tænke på Facebook eller planlægge brug af Facebook.
• Du føler en trang til at bruge Facebook mere og mere.
• Du kan bruge Facebook til at glemme alt om personlige problemer.
• Du har forsøgt at skære ned på brugen af Facebook uden held.
• Du bliver rastløs eller urolig, hvis du ikke må bruge Facebook.
• Du bruger Facebook så meget, at det har haft en negativ indvirkning på dit job/dine studier.
Har du svaret (4) Ofte eller (5) Meget ofte til minimum fire af de seks påstande, indikerer det, at du er afhængig af Facebook.
Kilde: "Bergen Facebook Addiction Scale", som er udviklet af et hold forskere på Universitetet i Bergen