Dansk sanger: ”Idet jeg siger nej tak, bliver han ved med at tage på min røv”

Sanger Emma Winther har fået nok af grænseoverskridende adfærd. Derfor har hun skrevet en sang, som hun har et helt særligt håb for. Det fortæller hun til ALT for damerne i forbindelse med video-serien ’Damernes Discman’.

Emma Winther mener, at vi – alle mennesker, uanset køn – skal blive bedre til at respektere hinandens grænser.

”Når man går i byen, er der enormt mange mennesker, der er enormt grænseoverskridende. Det er ikke okay. Det er ens personal space, og det skal folk fandeme huske,” siger hun i ALT for damernes video-serie ”Damernes Discman”.

Her fortæller hun om et af sine egne numre, ”Danser alene,” som er inspireret af en helt konkret oplevelse:

”Jeg var i byen og oplevede den grænseoverskridende adfærd på egen hånd. Idet jeg siger ”nej tak”, bliver han ved med at tage på min røv. Så jeg siger til min veninde, at jeg lige har brug for at trække stikket, og så går jeg faktisk ned og skriver omkvædet til det her nummer”.

Det er okay at sige fra

Emma Winther håber, at hun med ”Danser alene” kan være med til at sætte endnu mere fokus på grænseoverskridende adfærd og huske lytterne på, at man gerne må sige fra.

”For mig er det en utroligt vigtig sang, som skal være med til at fortælle andre mennesker, at det fandeme er okay at sige fra overfor grænseoverskridende adfærd. Vi skal blive bedre til at respektere andre menneskers personlige grænser.”

”Danser alene” stammer fra Emma Winthers seneste udgivelse, EP’en ”På godt og ondt”. EP’en var tidligere på året udvalgt som Ugens Album på P4 og er popsangerens anden af slagsen.

Du kan finde Emma Winthers sang ”Danser alene” på playlisten ’Damernes Discman’ lige her. Playlisten akkompagnerer video-serien af samme navn, som har til formål at sætte fokus på danske, kvindelige kunstnere. Du kan læse mere om serien længere nede på siden.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.