Flemming Møldrup: "Der er nogle, der flipper helt ud og stejler, når man siger det"
Vi kvinder skal droppe “perfekthedskulturen”, støje noget mere og tage på overlevelsestur én gang om året. I hvert fald hvis det står til nogle af de kendte, som ALT.dk fangede under Folkemødet på Bornholm for at blive klogere på, hvad de oplever som nogle af de største udfordringer for danske kvinder i dag. Her kommer Flemming Møldrup med sit svar.
Flemming Møldrup: ”Kvinder skal stadig slås for at nå nogenlunde samme steder hen som mænd”
Flemming Møldrup er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur på Aarhus Universitet i 2014, har arbejdet mange år i reklamebranchen og er kendt som livsstilsekspert i DR1-programmet “Kender du typen?”. Foto: Peter Hauerbach / Her & Nu
Hvad er det største problem for kvinder i dag?
– Jeg oplever, at det største problem for kvinder i dag er, at de stadig skal slås for at nå nogenlunde samme steder hen som mænd. Jeg ved godt, at det går meget bedre (end tidligere, red.), men det tænker jeg helt umiddelbart. Det gælder i forhold til at nå samme karrieremål, samme lønramme og den samme frihed på arbejdsmarkedet. Det er jo kvinderne, der bærer børnene, kvinderne, der sætter stop på karrieren for at få børn og alt sådan noget, så strukturelt er der stadig lang vej igen for kvinderne, tænker jeg.
Har vi kvinder selv et ansvar for, at det står sådan til?
– Nej, det synes jeg ikke, I har. Jeg synes, at det er et samfundsansvar. Det er helt og holdent et samfundsansvar.
Hvad synes du, der skal gøres ved det?
– Der skal ændres noget politisk. Jeg tror, at der skal indføres nogle regler. Vi er så bange for at indføre regler omkring, hvor mange kvinder der for eksempel skal være i en bestyrelse, men jeg tror ikke, at vi skal være så bange for de regler. Jeg tror bare, at man skal indføre dem, så ordner det hele sig rundt omkring. Jeg tror ikke, at det er nok med en holdning om, at tingene nok skal ske, eller ”vi når vores mål organisk”, hvis man nu bare har rigtig lang tid.
Hvad er det for nogle regler, der skal indføres?
– Jeg synes helt klart, at kvinder skulle have samme løn som mænd for det samme udførte arbejde. Der er stadigvæk et lille løn-gap, og det skal udlignes ved lov. Og jeg synes, at der skal indføres kønskvoter i bestyrelser og andre steder. Der er nogle, der flipper helt ud og stejler, når man siger det, men jeg synes ikke, at ændringerne kommer organisk af sig selv – og hvis de gør, går det meget langsomt. Der er i hvert fald noget galt med strukturerne.
Siden sidste Folkemøde har alle talt #Metoo: Hvad har det haft af effekt?
– Jeg synes virkelig, at det har været spændende, og det er en meget relevant diskussion. Jeg tror, at det har været et undertrykt råb fra kvinder over hele verden, som har fået en stemme nu og er kommet frem i lyset – det, synes jeg, er meget, meget positivt.
– Det er nogle ting, som man jo godt havde på fornemmelsen foregik rundt omkring – jeg arbejdede i reklamebranchen i mange år, og jeg kan se mange ting fra den branche, som er dukket op i de her film- og skuespil- og kunstnermiljøer, så jeg har været vidne til det i mange år. Det kommer ikke bag på mig, og det er bare dejligt, at det er kommet frem i lyset.