Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen om kvindekamp anno 2018: 'Der er blevet renset ud i dét, som vi godt vidste foregik'

Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen om kvindekamp anno 2018: "Der er blevet renset ud i dét, som vi godt vidste foregik"

Vi kvinder skal droppe “perfekthedskulturen”, støje noget mere og tage på overlevelsestur én gang om året. I hvert fald hvis det står til nogle af de kendte, som ALT.dk fangede under Folkemødet på Bornholm for at blive klogere på, hvad de oplever som nogle af de største udfordringer for danske kvinder i dag. Her kommer Louise "Twerk Queen" Kjølsen med sit svar.

Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen: En 17-årig pige fik mig til at dele min egen historie om voldtægt

Louise 'Twerk Queen' Kjølsen, uddannet psykolog og tidligere en tredjedel af den feministiske gruppe Girl Squad, der står bag bogen 'Ludermanifestet' og har haft et radioprogram på P1 af samme navn. Foto: Susanne Baden Jensen

Hvad er det største problem for kvinder i dag?

Statistisk set er det en mand. Kvinder bliver voldtaget af mænd, slået ihjel af mænd, og vold mod kvinder begås primært af mænd. Men det er maskulinitetsidealet, der er fjenden. Det er, når vi siger ”boys will be boys”. Og det er også skadeligt for mænd. De dør tidligere og så videre. Så hvis du spørger mig, er det største problem for kvinder den måde, som vi forsøger at få mænd til at være ”mænd” på.

Siden sidste Folkemøde har alle talt #Metoo: Hvad har det haft af effekt?

– Det har haft en enorm effekt og er en af de største påvirkninger af ligestillingsdebatten i nyere tid. Nu taler vi jo om det, der foregår ude i krogene og skyggerne. Der er blevet renset ud i dét, som vi godt vidste foregik. Hvor disse overgreb førhen blev set som skamfulde og fortiet, taler vi nu om dem, og det er så vigtigt.

– Det næste er, at vi taler om grænser og samtykke, og hvad der sker, når de overskrides mænd og kvinder imellem. Jeg håber, at der kommer en fælles bevidsthed, så samtykke bliver en helt naturlig integreret del af vores samvær med andre, og at vi ikke først taler om grænser og samtykke ved voldsomme overgreb som voldtægt. Vi skal have samtalerne naturligt, inden grænserne overskrides.

Har du selv gjort noget anderledes?

– Jeg har delt min egen voldtægtshistorie. Det havde jeg ikke troet, at jeg ville gøre før alt det her med ”Me Too” skete – for selv for mig som feminist og åben og udadvendt var det forbundet med skyld og skam. Men jeg læste om en ung 17-årig pige, der delte sin voldtægtshistorie, og det var så stærkt og inspirerende for mig, at jeg valgte at dele min ”gråzone”-voldtægt. Det ville ikke være sket, hvis det ikke var for #metoo.

ALT.dk's voxpop: Hvad er kvinders største udfordringer i dag?

Læs resten af ALT.dk's voxpop, hvor vi har talt med en række kendte om den danske kvindekamp anno 2018. Her kan du læse svar fra:

Flemming Møldrup

Rane Willerslev

Lucia Odoom

Ida Auken

Louise Kjølsen har delt sin personlige historie i et langt dagbogsnotat på hendes blog i et indlæg, hun kaldte: #MeToo – Til ham som forgreb sig på min krop.