Derfor photoshopper unge deres selfies
En stor gruppe unge deler ikke selfies på sociale medier, før de har været en tur gennem et billedbehandlingsprogram. I forfængelighedens navn skal en bums, en skæv næse og andre uønskede indslag poleres væk, inden jagten på likes går ind, og de deler deres billeder. Er det bekymrende? Måske. Vi har set nærmere på udviklingen.
En skandinavisk skønhed toner frem på min smartphoneskærm.
Hun har langt, nærmest mælkehvidt hår, fejlfri hud og pæne, velfriserede bryn. Hun stråler dér midt i det spotlys, der er rettet direkte mod hendes ansigt. Et Instagram-filter omkranser hendes oplyste ansigt i kantede skygger. Det skaber en fed, futuristisk kontrast.
Pigen på skærmen er 22-årige Nadia Balsby. Hun er ihærdig Instagram-bruger, og hver anden uge uploader hun et selfie til Instagram, som er blevet redigeret, inden det når offentlighedens bedømmende blik.
- Jeg er nok typen, der er lidt selvkritisk. Man vil jo gerne se godt ud, derfor har jeg nogle krav til mit billede. Jeg kunne for eksempel aldrig finde på at lægge et træningsbillede op. Det er vigtigt for mig at fremstå pæn på Instagram, fordi der er så mange, der ser det, og fordi det er dét, der er ideen med Instagram, siger Nadia.
Nadia tager et jule-selfie #love #ogsåglæderjegmigtiljul
Nadia har dog aldrig photoshoppet sine fotos, men hver fjerde mellem 18 og 34 år har manipuleret med deres billeder ved enten at photoshoppe sig smukkere eller ved at smide et filter henover deres selfie, inden de har smidt det op på diverse sociale medier. Det viser en rundspørge, YouGov har lavet for Søndagsavisen.
Og det har aldrig været lettere at slette sporene fra dit ansigt efter en vild bytur natten før eller at gøre læberne mere fyldige med app-tjenester som SkinneePix, Visage Lab og Perfect365.
LÆS OGSÅ: Derfor er vores interesse for kropsekstremer så... ekstrem!
Mennesker er pyntesyge
Indbygget i fotodelingstjenesten Instagram er en række standardfiltre. Filteret ”Amaro” gør kontrasten i billedet lysere, ”X-Pro II” filtret ændrer billedets komposition til den mørkere side og skaber skarpe kanter, mens ”Earlybird” giver billedet en helt speciel retro-feeling.
Dem gør Nadia allerede brug af, men nu har den nyeste opdatering til Apples iPhone gjort det endnu lettere for hende at redigere sine selfies. Med et enkelt tryk på mobilens kamerafunktion, kan hun vælge, hvilket filter hun vil lægge henover sit billede, allerede før det er taget.
Og det er netop tilgængeligheden, der er årsag til, at det er blevet så populært at bruge filtre, mener Thomas Bigum, social medie ekspert. For hvem vil ikke fremstå smuk i den virtuelle offentlighed?
-Der lægges filtre på billeder, fordi man kan. Det er hverken mere banebrydende eller anderledes end det altid har været, at folk ønsker at se så godt ud som muligt udadtil. Kameraerne kom ad teknologiens vej til vores hænder, lommer og håndtasker. Lidt efter kom der apps til at billedbehandle, så spørgsmålet skal næsten vendes om: Er de komplet skøre, dem der ikke bruger filtre? Instinkterne i homo sapiens gør os pyntesyge, vi vil gerne tage os godt ud foran flokken, forklarer Thomas Bigum.
Nadia fester med sin gode veninde Louise og foreviger øjeblikket med en selfie.
For Nadia skal der helst være en anledning til at lægge en selfie op på Instagram. Når hun er til fest eller fødselsdag har hun allerede ”gjort noget ud af sig selv,” og så virker det oplagt at tage en selfie for at få valuta for alle de timer, hun har lagt i at komme til at se godt ud. Men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvornår billederne bliver uploadet til Instagram. I hvert fald ikke hvis man vil have likes, fortæller Nadia. Derfor planlægger hun nøje, hvornår på dagen det vil være mest fordelagtigt at poste hendes selfie på det sociale medie.
-Det er bedst at lægge billeder op, når folk har fri om eftermiddagen, eller lige inden folk går i seng om aftenen, for der ligger de og kigger på deres telefon. Man skal vide, man får likes på sit billede, for der er jo ingen, der gider lægge et billede op, der ikke får nogle likes, siger hun.
I skrivende stund har Nadia 221 følgere på Instagram, hun følger selv 169, og gennem sin tid på Instagram har hun slået 163 billeder op i alt. Cirka en tredjedel af opslagene portrætterer hende selv – enten close up og alene eller med et slæng af venner, der er stimlet sammen foran kameraet og giver deres bedst indstuderede pose.
LÆS OGSÅ: Er der nogen, der har set den danske speltmor?
Hvor lækkert er dit foto? Få svaret her
En gruppe forskere fra det amerikanske universitet MIT, Massachusetts Institute of Technology, står bag hjemmesiden popularity.csail.mit.edu, hvor du, inden du har lagt dit billede op på de sociale medier, kan få en vurdering af, hvor populært det vil blive. Tjenesten rater dine billeder ud fra en række variable, som fx billedets motiv, social kontekst, farve, antal venner og antal opslag. Især rater billeder i skarpe farver og kvinder i bikini højt, har forskerne fundet ud af ved at nærstudere mere end to millioner billeder fra foto-tjenesten Flickr, skriver metroxpress, der i samarbejde med in2media har bragt en artikel om sitet.
For eksperimentets skyld har jeg med Nadias tilladelse fået lov til at sætte en af hendes selfies ind i generatoren. Men sitet er blevet så populært, at det konstant crasher og umuliggør forsøget. Det siger noget om, hvor meget trafik der er på siden og måske også, hvor forfængelige vi er blevet.
" Det er der en million piger, der synes er for cute og nice. "
Peter Svarre, der er direktør for brugeroplevelse i social medie rådgivningsvirksomheden in2media, medgiver, at det især er billeder af letpåklædte kvinder, der bliver populære på foto-tjenester. Men det er svært ligefrem at sætte på formel, hvad der bliver populært, for det er meget subjektivt, hvad vi liker på Instagram. På YouTube er danske ”Benjamin” blevet uhyre populær blandt teenagere, angiveligt fordi han ligner Justin Bieber.
Han lægger fuldstændig banale billeder op, hvor han sidder og spiser morgenmad, og det er der en million piger, der synes er for cute og nice, det er dét, de tænder på, forklarer Peter Svarre.
På den internationale scene er blandt andet R&B sangerinden Beyoncé en ivrig instagrammer. Hun deler billeder af sig selv iført smukke pallietkjoler, mørke shades og ghetto streetwear. Det er både den offentlige og private Queen Bee, som hun kaldes af sine fans, vi får et sjældent kig ind bag facaden på. På hendes Instagram-profil finder du billeder fra ekstravagante VIP-events og fra en tur på golfbanen med hendes mand Jay Z. Og det er bestemt ikke ualmindeligt, at hun får omkring 700.000 likes på den slags billeder.
Beyoncé i guld, pallietkjole. Billedet har indtil videre fået 533.160 likes på Instagram.
Superstjerner bruger professionelle fotografer
Men for mange kendte mennesker, er det ikke nok bare at lægge et filter henover deres billeder for at komme til at se smukkere ud. De får professionel hjælp til at tage og redigere billeder, fortæller Peter Svarre.
- Det, vi ser, er, at dem, der er pro Instagram-brugere, som for eksempel skuespillere og modeller, altså folk der virkelig brander sig selv hardcore på Instagram, de får taget professionelle billeder af fotografer, der photoshopper og styler dem. Selvom Instagrams filosofi jo hele tiden har været, at man bare lige skyder et hurtigt snapshot.
Det påvirker Nadia, at mange af billederne i hendes Instagramfeed ser så professionelle ud. Det hele skal være så perfekt, og det kan også være udmattende, erkender hun.
I USA er en ny anti-retouching bevægelse opstået som modtræk til det redigerede ideal. I februar i år bragte New York Times en kronik, der introducerede læserne for det nye #uglyselfie fænomen, hvor amerikanske unge viser deres dobbelthage frem og laver fjollede grimmasser, som de så poster på Instagram eller snapper til en ven på SnapChat.
Nadia poster også fjollebilleder engang i mellem, når hun bliver træt af at skulle være så perfekt hele tiden.
Nogenlunde samtidigt postede den 17-årige sangerinde og sangskriver Lorde et billede af sig selv fra et hotelværelse i Paris med bumsefjerneren Clearasil smurt ud i hele ansigtet. Et par dage efter protesterede hun offentligt over, at hendes koncertbilleder var blevet retouceret, så det så ud som om, hun havde fejlfri hud, skriver det amerikanske Vogue på deres hjemmeside.
LÆS OGSÅ: Derfor er det blevet eftertragtet at have rynker
En redigeret virkelighed?
Kameraerne i telefonerne i dag er endnu ikke gode nok, mener Nadia. Lyset bliver ofte dårligt, og så bliver fotoet ikke særlig pænt i farverne. Hvis hun har fået taget et billede, hvor hun synes, hun ser bleg ud, ”så er det mega nemt at lægge et filter over, så man kommer til at se brunere ud,” som hun selv siger.
Og det er mega nemt. Et hurtigt snapshot, et klik og et filter-tema senere ligner man én, der snildt kunne spankulere ned ad den røde løber i narcissismens højborg, the big H, Hollywood. Eller næsten i hvert fald. Filtrene ændrer fotografiets karakter på en sådan måde, at de ellers synlige skønhedsfejl bliver udvisket. I virkeligheden bliver fotoet blot mere utydeligt i kontrast, farve og skarphed. Til gengæld fremhæves andre elementer i billedet, man hellere vil have fokus på. For eksempel er Nadia glad for at bruge de filtre, der får det til at ligne, hun har meget makeup på. Det gør, den bliver tydeligere og flottere, synes hun.
Nadia i sollys med flot, fejlfri make-up.
Det kan synes som en kunstig, redigeret virkelighed, vi præsenteres for, når vi lader tommelfingeren scrolle ned gennem vores Instagram feed. Og det er det også, for den virkelighed billederne fremviser er jo ikke virkelig, men er det et skråplan? Ikke ifølge Thomas Bigum.
-Vi må da ikke undervurdere menneskers hjerne til at kunne regne ud, når noget er sendt gennem et filter. Det er vi da hammerdygtige til. Jeg tror helt og holdent på, at de fleste, som ser et andet menneske an på sociale medier, ved, at vedkommende er 10, 20 eller 50 procent grimmere i virkeligheden. Sådan er det bare. Lad være med at blive overrasket over det i 2014.Ved man ikke, at det er sådan, det forholder sig, skal man bare prøve at mødes med en fra dating-appen Tinder, siger han.
På sin vis er filtre en let udvej til at få noget, der ikke ser særlig godt ud til at se godt ud, forklarer Joachim Adrian Mikkelsen, der er pressefotograf for Politiken og blev kåret som Årets Pressefotograf 2013.
Sådan tager du en super lækker selfie
Dét, mange foto-amatører ikke bruger nok tid på, er indholdet. Selve motivet. Det gode billede ligger i det udefinerbare, i karaktertrækket og ikke i det perfekte, retoucerede look, mener Joachim Adrian Mikkelsen.
- Man er meget, meget dårlig til at se objektivt på et billede af sig selv. Hvis jeg viser billederne til dem, jeg har fotograferet, så vil det altid være de forkerte billeder, de vælger. Forstået på den måde at de fleste har nogle skønhedsfejl, de selv fokuserer på, og så ser de ikke helheden. Dét, der i virkeligheden er ens personlige karaktertræk, går tabt, når man vælger de billeder, hvor man har sorte rander under øjnene eller markante smilerynker fra. Der er ikke noget mere kedeligt og ofte også grimt, end når folk lægger billeder op, hvor de selv synes, de ser godt ud, siger han.
Selv kunne Joachim Adrian Mikkelsen ikke finde på at bruge filtre på sine egne portrætter. I hvert fald ikke i dag, hvor det er så brugt. Filtrene har lidt ”udspillet deres rolle,” fordi de har mistet deres ”wow-effekt,” mener han. Men hvis du skal have et godt billede i kassen, er der nogle rent tekniske huskeregler, du skal have in mente:
"Man vil jo gerne lige sikre sig, man ser pæn ud."
- Et godt portræt tages altid i naturligt lys. Det vil sige, at du ikke skal stå indenfor. Kunstigt lys fra lamper giver grimme, gule farver. Du kan godt tage billederne indenfor, men så skal du slukke dit lys og stille dig mod dit vindue, så kommer lyset blødt ind fra én side. Når lyset kun kommer ét sted fra, skaber det skygger, og det er mellem lys og skygger, du får karakter og dybde. Hvis du tager fotoet udenfor, så stil dig i skyggen, direkte sollys er meget hårdt, fortæller Joachim Adrian Mikkelsen.
Når Nadia tager selfies gør hun sig umage med at få taget billedet fra den rigtige vinkel og i det rigtige lys, og hun kan da heller ikke helt lægge kontrollen fra sig, når hendes veninder gerne vil tage snapshots af hende og smide på Instagram. De skal lige gennemgå et kvalitetstjek, før de får lov til at ryge på sitet til skue for hendes følgere. ”Man vil jo gerne lige sikre sig, man ser pæn ud,” siger hun.
Fødselsdags-selfie