Mød Danmarks ukronede gin-dronning: "I begyndelsen skulle jeg bevise mit værd"
Gin og tonic er ikke længere bare gin og tonic – der findes utallige smagsvarianter og sammensætninger, og Iben Diamant er en af dem, der ved mest om, hvordan du laver den lækreste G&T. ALT for damernes Marie-Louise Truelsen er ny på gin-tonic-scenen og har sat sig for at lære Danmarks ukronede gin-dronning bedre at kende og ikke mindst nyde godt af hendes ekspertise.
I 2014 var Iben Diamant på sommerferie på Mallorca med sin kæreste, Thomas. En aften fik de lyst til en gin og tonic, og da de sagde det til tjeneren, kom han tilbage med et stort drinkskort og spurgte, hvilken gin og hvilken tonic de kunne tænke sig. Det overraskede parret, der ikke før havde været ude for opfølgende spørgsmål til en G&T-bestilling.
– Det var en helt ny verden, der åbnede sig, fortæller Iben her fire år efter, hvor gin og tonic i høj grad er blevet noget, folk går op i. Blandt andet på grund af Iben, som tog en rask beslutning den aften på Mallorca.
– Dengang læste jeg rigtig mange blogs om mode, mad, rejser og den slags, men jeg havde aldrig
nogensinde drømt om, at jeg selv skulle være blogger. Jeg syntes, det var hyggeligt at læse om rejser med et eller andet fokus, så lige der på baren sagde jeg til Thomas: ”Jeg tror, jeg begynder at blogge om gin, når der er så meget at vælge imellem”. Han grinede og spurgte: ”Og hvad vil du så skrive i indlæg nummer tre, når du har skrevet om de gin, der findes?”. Hvortil jeg svarede, at det skulle jeg nok finde ud af. Resten af aftenen sad vi og snakkede om, hvad bloggen skulle hedde, og på et tidspunkt nåede vi frem til: ”Hvorfor ikke gin”. Det lød bedre på engelsk, så samme aften købte jeg domænet ”Why Not Gin”.
Iben har inviteret mig hjem i sin og Thomas’ dejlige lejlighed i Københavns moderne sydvestkvarter. Klokken er 11 om formiddagen, men som det første laver hun en velvoksen G&T til mig. Fem centiliter danskproduceret Opal Gin, Fever-Tree Indian Tonic, masser af is og et par skiver dehydrede grønne æbler. En opskrift, man også kan finde i hendes nye bog ”Gin – Tonic & tilbehør – masser af nye opskrifter”. Jeg nipper – eller okay, jeg tager en god stor mundfuld, og wauw det er godt. Hvilket ikke er nogen selvfølge for mig, for indtil sidste sommer kunne jeg slet ikke lide G&T. Jeg syntes dog efterhånden, at det var ved at være lidt irriterende, fordi G&T ofte serveres som velkomstdrink, så jeg besluttede mig for at lære at drikke det. Efter benhård træning en hel sommerferie på Fanø lykkedes det mig faktisk at vænne mig til smagen, og i dag – ja, der er jeg vild med det. Iben synes, det er en sjov historie, og hun glæder sig over, at jeg er kommet med i ”klubben”. For hendes entusiasme omkring gin er enorm, og hun er næsten ikke til at stoppe, når hun først kommer i gang med at tale om det, der i dag er hendes levevej. Gin.
Iben er vokset op i en kernefamilie syd for Køge. Forældrene var begge selvstændige, faren købmand og moren revisor, og Iben og hendes bror nød godt af, at moren ofte arbejdede hjemmefra. Fra Iben var 10 til 17 år, var hun aktiv i den lokale svømmeklub. Hun var landsholdssvømmer igennem adskillige år, svømmede store mesterskaber og havde flere rekorder. Livet handlede om træning, om at spise det rigtige og om at sove godt og nok. Iben havde sine bedste venner i svømmeklubben, og alkohol var på ingen måde en del af livet som elitesportsudøver. Da Iben begyndte på Køge Handelsskole, og hendes træner samtidig stoppede, valgte hun at tage en pause fra svømningen, og lige pludselig var der en masse andet, der var mere spændende end de mange timer i vandet, så hun kom aldrig i gang igen.
– Efter min studentereksamen tog jeg et sabbatår, og så flyttede jeg til København og begyndte på CBS. Her var nogle gode torsdagsbarer, hvor man kunne lære de andre unge at kende, og når jeg bestilte en drink, var det altid en G&T. Måske fordi det var det, jeg havde set mine forældre
bestille, når de en sjælden gang imellem fik en drink. Det var altid en gin og tonic.
Nyt arbejdsliv
Og så er vi fremme ved 2014, hvor tanken om gin-bloggen lå og gærede hos Iben et par måneder, inden hun kastede sig ud i sit første indlæg. Inden da havde hun googlet, læst og nørdet sig til en masse viden om gin, og hun havde opdaget, at det faktisk var svært at finde. Hun var nervøs, inden hun satte fingrene til tasterne, for hvad ville folk ikke tænke? Hvad hvis hun fik skrevet noget fjollet?
– Jeg tænkte, at jeg jo bare kunne gøre det for min egen skyld, fordi jeg syntes, det var lidt sjovt, men det viste sig hurtigt, at der var rigtig mange andre, der syntes, det var hyggeligt at læse med. Til at starte med talte jeg i 100 læsere, så talte jeg i 1.000 læsere, og i dag følger mere end 20.000 mine indlæg på ”Why Not Gin”. Det blev et hyggeligt frikvarter for mig, for det var en måde, hvorpå jeg kunne nørde og blive klogere, og så var det en anledning for mig til at nyde en virkelig god G&T. Fra begyndelsen har det været vigtigt for mig at signalere kvalitet frem for kvantitet. Bloggen var ikke en undskyldning for, at Thomas og jeg kunne drikke en masse, ha ha.
Foto: Peter Nørby.
Iben blev færdig med sit studie og fik job på et mediebureau. Samtidig begyndte hun at afholde ginsmagninger, bl.a. til et 40-års-jubilæum for en forlagsredaktør. Redaktøren var begejstret for hele gin-konceptet, og mandagen efter smagningen fik Iben en bogkontrakt på sin første gin-bog.
– Jeg tænkte: ”Det er jo for vanvittigt, at jeg skal skrive en bog om gin!”. Jeg vidste efterhånden meget om gin og havde besøgt flere destillerier, men jeg havde ikke tænkt den tanke i min vildeste fantasi.
Ret hurtigt gik det op for Iben, at hun ikke kunne skrive bog, lave blogindlæg og afholde ginsmagninger ved siden af sit fuldtidsarbejde, så hun sagde op og kastede sig i april 2016 ud i at blive selvstændig.
Hvorfor tror du, at du lykkedes med at blive Danmarks første gin-ekspert?
– Der skal altid hårdt arbejde, held og timing til, hvis man skal lykkes med noget. Og timingen for mit vedkommende var super. Gin var ikke noget som helst, da jeg startede med at skrive om det. Folk drak rom, og de, der havde flere penge, drak whisky, hvis det skulle være spiritus, der skulle nørdes med.
Hvad skete der, hvorfor blev gin pludselig ”en ting”?
– Gin blev ”en ting”, fordi gin er sjovt, og så er det let at lykkes med derhjemme. Du kan let give det dit eget særpræg. Og så er gin til at betale. Der er så mange måder at smagssammensætte gin på, og der er mange måder at servere det på, og du kan – uden at det ruinerer dig fuldstændigt – lave en lille samling af forskellige gin derhjemme. Gin er noget, man nyder at drikke, det er ikke noget, man gemmer og mediterer over. Og det er noget, man deler med gode venner. Gin er også blevet stort i Spanien, England og Tyskland inden for de seneste fem år. Det, der er så sjovt ved gin, er, at det i princippet er en vodka, der har en dominerende smag af enebær og andre gin-botanicals. Meget simpelt sagt. De andre gin-botanicals er, set fra et klassisk perspektiv, bl.a. citron, appelsin, kanel, peber, kardemomme, kvanrod og lakridsrod. De nye gintyper har alle mulige andre spændende smagsnuancer som f.eks. den Opal Gin, du drikker nu, hvor det er skovmærke, fennikel, agurk og hyben. I andre typer kan der f.eks. være havtorn, rosmarin, oliven eller vanilje. Det er hurtigt at producere gin – det tager ca. 8 timer i en kogeproces – og det gør det nemt og sjovt at lege med for producenterne.
Hold igen med agurkerne
I dag afholder Iben og hendes team jævnligt gin-smagninger og gin-workshops, både åbne, hvor man kan købe billet, og lukkede for f.eks. virksomheder. Hun har også lavet konceptet ”Ginkassen”, hvor man kan få tilsendt en kasse med gin, tonic, garniture og en overraskelse.
– Gin er noget, man drikker sammen, det er ikke noget, man gemmer sig med alene i en mørk sofa. Ginkassen, smagningerne og vores workshops en god måde at komme i gang på. Til en workshop smager man først på ginnen, så på tonicen, og så smager man en G&T med masser af is. Og derefter kan man eksperimentere. Hvad sker der, hvis man slår vanilje ud over glasset eller tvister en appelsinskal hen over glasset?
Er der en garniture, du er særligt vild med?
– Jeg vælger altid min garniture nøje ud fra ginnen. Man skal virkelig lade være med at putte agurk i alle sine G&T’s. Det var noget, Hendricks Gin opfandt, og det er helt vidunderligt i Hendricks Gin, fordi den har en naturlig agurkenote. Men agurk passer ikke til andre gintyper. En Gin Mare er lavet med rosmarin, og derfor er det oplagt at putte rosmarin i den. Et andet eksempel er den danske ELG Gin, som er destilleret med enebær, korianderfrø og gulerødder. Her smager det helt vidunderligt, hvis man skræller en gulerod og laver en lang, flad, tynd strimmel og putter i sammen med en stang kanel.
Foto: Peter Nørby.
Kvalitet frem for kvantitet
Hvornår smager en drink med gin allerbedst?
– Det gør den, når den er vellavet, og man har gjort sig umage. Når man har fundet et pænt glas, puttet masser af isterninger i og har noteret sig ginnens alkoholprocent og passet den til med tonic. Og når man har tænkt sig om i forhold til det, man har pyntet drinken af med. Og hvis det skal blive endnu bedre, så skal den nydes sammen med gode venner.
Der er ikke tid til så meget andet end familie, venner og gin i Ibens liv, men det gør ikke noget, for ginnen er også en passion og en hobby. Til januar kommer dog et nyt aspekt ind i den travle hverdag, for Iben og Thomas venter deres første barn.
– Det er klart, at jeg er nødt til at smage meget på gin i mit arbejde, men under graviditeten har jeg spyttet ud i stedet for at drikke det. Det gjorde jeg faktisk i stort omfang i forvejen, for gin er jo ikke vitaminer, så man skal tænke sig om. Men jeg ville da lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke hen over den varme sommer har savnet at nyde en god G&T med Thomas og gode venner.
– Jeg har også har tænkt meget over, hvad det er for et signal, man sender, når man har en lille baby – eller når man er gravid – og taler om alkohol, men fra starten har det været meget vigtigt for mig, at jeg talte om kvalitet og ikke kvantitet, som jeg sagde før. Jeg håber da virkelig meget, at jeg kan fortsætte med at kunne afvikle nogle smagninger og workshops, for jeg føler mig lidt som en cirkushest, der dufter savsmuld, når vi skal til den del af det. Jeg holder virkelig meget af at dele mit gin-eventyr med andre. Men jeg tænker da også, at der skal lidt mere familietid til, det vil der nok blive brug for, og så skal jeg sørge for, at arbejdet ikke bare flyder over i fritiden.
I hvilket omfang har du som ung kvinde skullet kæmpe lidt ekstra i en branche, der er domineret af modne mænd?
– …og så oven i købet med lyst hår, ha ha. Jo, der er ingen tvivl om, at jeg i begyndelsen skulle bevise mit værd, og at jeg nok også skulle det i lidt højere grad, end hvis jeg havde været en ældre mand. Men i dag er jeg så taknemmelig for, at jeg gjorde det. At jeg gav mig selv lov til at gå efter drømmen. Også selvom det var i en mandsdomineret verden, hvor de ikke var vant til at arbejde sammen med unge kvinder. Men det viste sig, at når jeg var velforberedt og havde styr på mine ting, lukkede de mig alligevel ind.
Jeg har haft lyst til at drikke hele den store G&T undervejs i interviewet, men jeg ER jo på arbejde og skal køre tilbage, så jeg lader halvdelen stå og spørger i sjov, om Iben har en doggybag, så jeg kan tage resten med hjem.
– Ha ha nej, men i sommer, da vi igen var på ferie på Mallorca, måtte man ikke have glas med på stranden, så der serverede de drinks i ret flotte poser, der blev lukket i toppen og så lige med et sugerør i. Jeg havde aldrig set det før, men det var ret genialt.
Og ja, hvem ved, måske bliver sådan en drinkspose næste kapitel i Ibens gin-eventyr.