Iværksætteri

"Jeg vil have frihed i et job, jeg selv skaber"

Drømmer du om friheden til at tilrettelægge dit eget arbejdsliv – og ikke være bundet til en kontorstol fra 9-17? Vejen fra den gode idé til den gode forretning, der ikke kræver din tilstedeværelse 24 timer i døgnet, er ofte lang og fuld af forhindringer, men den er ikke umulig! Det er Ida Brinck-Lund et godt eksempel på.

− Jeg vil have friheden til at gøre en forskel hver dag og have det sjovt, mens jeg gør det. Det er min livssætning, og jeg regner med nogenlunde at have opfyldt målet, når jeg en dag kommer på plejehjem, siger Ida Brinck-Lund.

Noget du hurtigt lærer i selskab med en iværksætter, er, at de er mere end almindeligt passionerede. Og det gælder i høj grad også for Ida Brinck-Lund. Selvstændig på 10. år og administrerende direktør for spilselskabet Art of Crime.

− Jeg har aldrig rigtig trives på en arbejdsplads, for jeg følte altid, jeg blev sat i bås. Jeg har brug for at folde mig ud som den, jeg er, og derfor kunne jeg ikke se, at der var andre muligheder end at blive selvstændig. I dag er det mere et valg, end da jeg startede. Men det er også et valg, hvor jeg prøver at holde igen og arbejde lidt mindre, end jeg gjorde engang, selvom der er perioder, hvor det er helt crazy. Jeg vil helst ikke ende på det omtalte plejehjem og tænke: Nu har du friheden, men nu kan du ikke gå. Så jeg skal have balance i min tid, og jeg har heldigvis lært også at trække stikket ud en gang imellem.

Vil gøre en forskel

Ida begyndte sit firma i samarbejde med en bekendt tilbage i 2002. Sammen var de kommet på idéen om at skabe et univers, hvor børn kunne løse krimigåder på alle tænkelige platforme, særligt på internettet og mobilen.

− Jeg ville bryde rammerne for, hvordan man fortæller historier. Og så startede vi Art of Crime. Det er nok en lidt mandlig side, at jeg bare kastede mig ud i det. Men hvorfor skulle vi lave den samme forretningsmodel som alle andre? Vi kunne jo lave indhold, så hvorfor ikke blot skabe indhold på alle platformene? Så kunne vi lave penge på dem alle sammen – det er da en smart model. Det er dog først i dag – næsten 10 år senere – at den forretningsmodel er ved at blive anerkendt. Så det har været mit problem såvel som styrke at være fremme i tiden, for i 2002 var der ikke mange, som mente, at internettet var interessant.

Læs også: Sådan booster du opsparingen

− Vi er et samfund, hvor det nyeste sker på digitale platforme, men dem, der har pengene, er et helt andet sted. Desværre er det dem, der fortæller dig, hvad du kan og ikke kan. Jeg har lært, at tro kan flytte bjerge, men modstanden mod forandringer er enorm. Det er uhyggeligt svært at finde nogen, som ikke synes, man er naiv, men visionær.

− Så hvorfor bliver jeg ved? Jeg tror virkelig, jeg har lyst til at modbevise den her meget danske jantelov om, at vi ikke kan noget. Jeg tager det meget alvorligt, hvad min datter skal leve af, når hun bliver stor. Jeg mener, at hvis vi alle accepterer verden, som den er, så forbedrer vi den ikke.

Hvordan friheden udnyttes

Ida går op i ikke at være fastlåst i sine metoder til at nå sine mål. Men betyder det, at hun er fri?

Hun er ikke selv helt sikker.

− Jeg er da stærkt fokuseret på at tjene penge! Men nøglen til vores succes, mener jeg bare, ligger i at skabe et produkt med de værdier, der netop er årsagen til, at folk vælger vores produkter frem for andres. Men jeg har mødt en hård verden af investorer, der er pengefokuserede og ligeglade med det etiske. Jeg er blevet mødt med sætningen: „Hvis nu det var vold, der solgte, så var det jo det, du lavede“, og der bliver jeg bange for min frihed. For jeg er afhængig af de penge – og vil jeg risikere at blive opkøbt af nogen, der har den tankegang? Så det at opnå frihed er meget svært. Men det kan betale sig at holde fast i, hvad man mener, og det har jeg heldigvis gjort. Men jeg kan godt forstå, at nogen har lyst til at stå af, siger hun.

Friheden til at styre sin egen forretning kræver desuden, at Ida arbejder meget. Og det kan være hårdt at få familielivet og forretningen til at gå hånd i hånd.

− Der er da dage, hvor jeg næsten ikke ser min datter, fordi jeg lader en forhandling for firmaet være vigtigere end hende, hvor jeg godt kan opleve, at jeg udnytter min frihed forkert. Men jeg har jo helt bevidst valgt det, og jeg bilder mig selv ind, at jeg er en bedre mor, når jeg er glad, og dét er jeg som iværksætter.

− I dag driver det mig at gøre en forskel. Tidligere var det nok mere friheden, der drev mig. Så når jeg når til plejehjemsstadiet, håber jeg, at jeg også kan nå at have det sjovt, griner hun højt.

− Nej, jeg har det rigtig sjovt. Min pointe er bare at livet som iværksætter ikke er løsningen for frihed, glæde og mening i livet. Det er et valg jeg arbejder meget bevidst med hver eneste dag. Men spiller jeg mine kort rigtigt, så har jeg nok lidt større mulighed for at nå mine mål i en iværksætterramme.

Læs også: Sådan får du mere i løn

6 facts om iværksættere

• Den gennemsnitlige kvindelige iværksætter er 39 år, er gift og har et barn.

• Kvindelige iværksættere har ofte længere uddannelser end mandlige iværksættere og har et større branchekendskab.

• For hver virksomhed, der startes af en kvinde, startes 2,5 virksomheder af mænd.

• Virksomheder startet af mænd overlever oftere end virksomheder startet af kvinder.

• Der er større spredning i mandlige iværksætteres branchevalg.

• Erhvervsservice er den branche, der tiltrækker flest kvindelige iværksættere.

 

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen