Jesper Høvring

Jesper Høvring: Manden, der vil gøre kvinder smukke

Jesper Høvring er drevet af passion for at skabe kjoler, som får kvinder til at indtage rummet. Ene mand har han banket en designvirksomhed op fra bunden og virkeliggjort den drøm, der har spøgt i ham, siden han var lille.

Den har altid været der. Interessen for tøj. Når han stod på hovedet i moderens klædeskab for at skabe et modeshow med veninderne som modeller. Når han beundrede de kjoler, som moderen ind i mellem fik syet hos den lokale skrædder. Og når han sad klistret til tv' et og så Erik Mortensens modeshows fra Paris om og om igen. Det var ham, han ville være. Danmarks til dato mest anerkendte couturedesigner, der nåede til tops i de franske modehuse Balmain og Jean-Louis Scherre, og som skabte den ene overdådige kjole efter den anden til landets kendte og kongelige. Og drømmen er gået i opfyldelse. Med is i maven, hårdt arbejde og en ukuelig passion har Jesper Høvring nået sit mål. I dag er det ham, der kreerer kjoler til prinsesser og kvinder, der drømmer om at være det. Det er ham, der fremhæves, når medierne taler om danske couturedesignere. Og det er ham, der får andre designere in spe til at drømme stort.

– Jeg har altid villet lave store kjoler. Ikke modetøj. Jeg tænder ikke på at sidde og tegne en lang række kollektioner hvert år, men på håndværket og couturen. Mine kjoler skal fremhæve alt det bedste ved kroppen. De er ikke ekstravagante, men luksuriøse på den måde, at jeg går op i gode snit og lækre materialer, der falder flot, når kvinden tager kjolen på. En kjole behøver ikke at larme med store fjer og mange farver. Den kan sagtens være underspillet, men så velsiddende, at kvinden føler, at hun indtager rummet, fordi hun føler sig selvsikker. Når man udstråler selvsikkerhed, så ser man godt ud. Det lyser indefra, og det er det vigtigste, siger Jesper Høvring.

Vi mødes på en café få hundrede meter fra hans butik, der ligger i hjertet af Frederiksberg i København. Det er den tredje og største af slagsen, siden han startede som selvstændig for 15 år siden, og der foregår for meget i butikken til, at vi kan lave interviewet der. Symaskiner, der mekanisk takker afsted, møder mellem medarbejderne og kjoleprøvning med kunder.

– Jeg elsker mine kunder, og jeg involverer mig rigtig meget. Når jeg laver brudekjoler, har jeg typisk kontakt til bruden i et halvt år, så jeg ved, hvad hendes børn hedder, hvad hendes mand laver, og hvem der er hendes veninder. Jeg synes, det er så sjovt at involvere mig i hele processen, og jeg er super nysgerrig, så jeg spørger om alt muligt, siger Jesper Høvring og griner.

LÆS OGSÅ: Jette Frölich: “Det at være kreativ - det er pokkerdansemig også et arbejde!”

Butiksstart med bijob

Han griner i det hele taget meget. Og taler hurtigt. Meget hurtigt. Jesper Høvring sitrer af passion for sit håndværk, og de ting, han laver, skulle hellere være færdige i går end i dag. Utålmodighed kalder han det. Som munder ud i et drive, der har bragt ham op i dansk modes superliga. Nok også fordi han er umådelig perfektionistisk med de kjoler, han sætter sit stempel på.

– Jeg er meget ærlig, når jeg guider kunderne, og jeg har en mening om alting, som jeg har svært ved ikke at udtrykke. Der er ikke en kjole, der forlader butikken, uden at jeg har kigget på den. Det er vigtigt for mig, fordi det er mit navn og mig som person, der er brandet. Måske skyder jeg nogle gange mig selv i foden med min ærlighed, men med en kjole, der koster så mange penge, er det vigtigt for mig, at kunderne får en oprigtig mening, og at de ser fantastiske ud. Jeg forholder mig ikke til ar og andre ting på en kvindes krop. Jeg forholder mig til det, jeg ser i spejlet. Og får hun store arme i én kjole, får hun slanke arme i en anden. Jeg kan sagtens sige nej til et snit, hvis jeg har noget andet at vise frem, som passer hende bedre, siger Jesper Høvring, der ikke ved, hvor hans blik for en kvindes bedste side kommer fra.

– Jeg har bare altid gået op i, hvordan jeg selv har set ud, og hvordan andre har set ud.

På samme måde har han altid vidst, at han skulle være sin egen herre.

– Det er helt naturligt, at jeg blev selvstændig. Sådan har det bare altid skullet være. Den første butik, jeg havde, var så billig, at så længe den kunne løbe rundt, skulle vi nok klare det derhjemme, siger Jesper Høvring og henviser til ham selv og hustruen Lena Høvring.

Mens hun havde fast arbejde og indtægt, knoklede Jesper Høvring med at bygge sin forretning op samtidig med, at han arbejdede 20 timer om ugen i en anden butik. Efter et halvt år ansatte han en halvtidsskrædder, og derefter gik det fremad sting for sting. Flere og flere skitser blev tegnet, flere og flere kjoler blev syet, og flere og flere kunder trådte ind i butikken på anbefaling af venner og veninder. Kort efter start kunne Jesper Høvring sige sit bijob op og hellige sig drømmekarrieren på fuld tid.

Det offentlige gennembrud kom i 2008, da Andrea Elisabeth Rudolph som vært i tv-programmet "Vild med dans" iklædte sig en række kreationer af Jesper Høvring. Særligt en vissenlilla corsagekjole med skørt af enorme silkeroser vakte jubel og er siden blevet en fast bestanddel af butikkens sortiment kendt som "rosenkjolen". Tv'ets kronprinsesse ledte videre til den royale, da danseprogrammets stylist, Anja Alajdi, præsenterede Jesper Høvrings håndværk for sin mest prominente klient, Kronprinsesse Mary. I 2010 viste kronprinsessen sig for første gang i Jesper Høvrings design. En orange kjole draperet i to slags silke tilpasset ordner og kronjuveler til Kongehusets fornemmeste fest, nytårskur, og siden har hun båret utallige af hans kjoler. Jesper Høvring taler helst ikke om sin royale kunde, men han er bevidst om, at billeder af lige netop hende iklædt hans design giver en uvurderlig omtale både herhjemme og i udlandet.

– Ligesom med alle vores andre kunder bliver en kjole til kronprinsessen skabt i et samarbejde. Vi taler frem og tilbage, og så arbejder vi ud fra det. Der er ekstra eksponering på den, men den er ikke syet bedre, fordi den er til hende. Det er en kjole, der skal laves til en given lejlighed, men sådan er det også med vores andre kunder, siger Jesper Høvring, hvis rober også ses på kendisser som Cecilie Stenspil, Sara-Marie Maltha og Christiane Schaumburg-Müller. Sidstnævnte blev både forlovet og gift med L.O.C. i kjoler med Jesper Høvrings signatur i nakken.

– Vi bruger vores markedsføringsbudget på at sy en kjole, som vi låner til en kendt kvinde, vi har valgt at samarbejde med. Vi er meget selektive med, hvem vi låner kjoler til. Det skal være kvinder, som vi synes, står for noget godt og noget, vi kan stå inde for.

Sviner ikke andre til

Jesper Høvring kommer ikke ud af en tøjfamilie. Hans far var direktør i et trykkeri, og hans mor arbejdede på kontor og tog sig samtidig af familien. Selv er han uddannet skrædder fra Teknisk Skole i Ishøj og tilskærer på Danmarks Tekniske Tilskærerakademi. Han fravalgte en decideret designuddannelse, fordi drømmen ikke var at lave modekollektioner.

– Moden spiller ikke ind på mine kjoler, og jeg ser ikke mig selv som en del af modebilledet, fordi vi ikke laver faste kollektioner. Jeg ved, hvad der rører sig, men jeg følger i høj grad min mavefornemmelse, og når man vælger at få specielsyet en kjole, skal den kunne bruges mange gange og ikke være præget af en modetendens.

Kjolerne er unikakjoler, som syes til den individuelle kunde enten helt fra bunden eller ud fra de udstillingsmodeller, der hænger i butikken til inspiration. Produktionen af kjoler er fordelt på halvtreds procent brudekjoler og halvtreds procent festkjoler.

– Kvinder er klar til mere glamour herhjemme. På de amerikanske medier bliver der lagt billeder op af kendisser, der dresser op til den røde løber. Det smitter af på de danske kendisser, som så igen smitter af på almindelige kvinder. Der er kommet et marked for, at folk bruger festtøj i langt højere grad end tidligere, og det ses på alle planer med H&M og Zara, der også laver festkollektioner. Vi har kunder fra hele landet og fra alle samfundslag, for der findes masser af store fester rundt om i landet, som vi ikke hører om i medierne, siger Jesper Høvring.

Hans ekspertise indenfor kjolekunst har betydet, at han er blevet fast kjolekommentator på TV2 ved store, festlige begivenheder som hofbal, statsbesøg eller Oscaruddelinger, og i 2014 var han dommer i programmet "Klar, parat, sy", der skulle finde Danmarks bedste amatørskrædder.

– Jeg siger kun ja til at lave fjernsyn, som jeg er god til. Og jeg er god til at snakke, og jeg har en holdning til kjoler. Jeg synes, det er så sjovt, og jeg ville alligevel sidde hjemme og se det. Så kan jeg lige så godt sidde inde i studiet og se det med nogle mennesker, som jeg rigtig godt kan lide, siger Jesper Høvring, der har et princip om aldrig at kommentere på sine egne kjoler.

– Det er alt for uprofessionelt. Jeg udtaler mig heller ikke negativt. Du vil aldrig høre mig sige, at noget ser grimt ud. Jeg kan sagtens sige, at noget er for nedringet eller for opslidset i forhold til festen, men det er ikke givtigt for nogen, at jeg kritiserer folk. Vi er så få designere herhjemme, at vi kender hinanden og holder af hinanden, og nok er vi konkurrenter, men vi er også kolleger, og jeg vil ikke svine mine kolleger til. Og i sidste ende er der også en kvinde, som er glad for den kjole, hun har taget på.

LÆS OGSÅ: “Jeg blev landskendt og smed hele mit liv på gulvet samtidig”

Nej tak til uopdragne børn

Som udgangspunkt har Jesper Høvring sin første prøvning med en kunde klokken 8.30, hvorefter kalenderen er fyldt, indtil han tjekker ud fra butikken klokken 18. Derefter lukker han ned for alt, der har med forretningen at gøre og tager hjem til sin familie. Efter han blev far til nu 11-årige Noah og 6-årige Wilma Rose, stoppede han med at arbejde til klokken 21, og efterhånden er også weekendarbejdet blevet faset ud.

– At få børn har betydet, at jeg arbejder mindre, men mere effektivt. Jeg gider ikke længere arbejde til sent eller stå i butikken hver lørdag. Der er nogle børn, der er vigtigere, fastslår Jesper Høvring, hvis hustru er afdelingschef hos medicinalfirmaet Ferring.

Tilsammen kalder de sig de ultimative festpapegøjer, som elsker at være sociale, både ude og hjemme, og at rejse sammen, og det har betydning for den måde, de opdrager deres børn på.

– Jeg hader uopdragne børn. Der er ikke noget værre. Vi er meget sociale, og vi er meget ude. Selvom vi har fået børn, vil vi gerne ud at spise på restaurant, og der gider jeg ikke have børn med, der sidder og råber og skriger. Ikke kun for vores egen skyld, men også for andres. Børn skal ikke være vandkæmmede, de skal have lov til at være børn, men når jeg siger noget, så er det sådan, det er. Jeg gider ikke diskutere med mine børn. Det er mig, der bestemmer. Mine børn er ikke afrettede, men de er strengt opdraget, så jeg har nogle dejlige, velopdragne børn.

Børnene er blevet Jesper Høvrings frirum fra arbejdet, og i privaten taler de sjældent om hverken medicinalindustri eller mageløse kreationer. Og selvom det kunne være nærliggende, spørger Lena Høvring stort set aldrig sin mand til råds om sit tøj. Hun er nemlig slet ikke til kjoler. Og Jesper Høvrings egne bøjlestænger er også ryddet for overflødigt lir.

– Jeg er meget klassisk klædt. Jeg har altid en hvid eller lyseblå skjorte på, så dem hænger der 15 af på stribe i skabet, og når de har mine yndlingsjeans i H&M i den rigtige vask, køber jeg fire par. Jeg gider ikke forholde mig til det om morgenen, så jeg holder min garderobe helt enkel.

Løbetræner i fritiden

Noget af det vigtigste i skabet, er Jesper Høvrings træningstøj. Det ryger i vaskemaskinen hver aften og retur i sportstasken hver morgen. Funktionel udendørstræning og løb på Charlottenlund Fort i Hellerup er blevet et must i hans travle hverdag. For at være sikker på at have tiden til det, booker han det ind i kalenderen seks ud af ugens syv dage.

– Træning er mit frirum. Jeg er aldrig den sidste, der går ud af døren derhjemme, og når jeg møder ind i butikken, er der altid nogen andre, så jeg har hele tiden mennesker omkring mig og skal tage stilling til en masse ting. Den time, hvor jeg træner eller løber, kan jeg ikke gøre andet end at være i nuet. Jeg synes, det er helt fantastisk, og jeg slutter altid min træning af med at hoppe en tur i havet, fortæller Jesper Høvring, der nyder, at han iført løbetights og sko med kilometer i sålerne bare er Jesper. Ikke ham med kjolerne, ham fra festerne med de røde løbere eller ham fra fjernsynet.

– Når vi træner, er vi alle sammen ens. Der er en supergod stemning, men vi kender ikke hinanden privat, og selvom jeg løber sammen med topdirektører fra det ene eller andet firma, er det ikke det, det handler om, og det kan jeg virkelig godt lide.

Jesper Høvrings kone træner også på fortet, så når hans hold slutter og hendes går i gang, udveksler de børn på parkeringspladsen. Perfekt timing, lige indtil for et stykke tid siden, hvor Jesper Høvrings løbehold blev nedlagt, så træningen ikke længere passede ind i familiekalenderen. Løsning? Jesper Høvring overtog holdet og står nu i spidsen for øvelser og ruteplanlægningen på ugens to dage med løbetræning.

– Det er fedt at få lov til at bestemme. Jeg er jo ikke selvstændig for ingenting, griner Jesper Høvring.

– Det kan virke overskudsagtigt at springe til som træner, men det er jo præcis derfra, jeg får mit overskud. Og så er jeg meget handlingsorienteret. Hvis der er noget, der ikke kan lade sig gøre, så finder jeg en anden måde at få tingene til at lykkes, og her var løsningen, at jeg overtog tjansen som træner. Uanset om det er arbejde eller andet, så gør jeg alt for at få tingene til at ske. Da Coldplay spillede i Parken i juli, bestemte vi os om formiddagen for, at vi ville derind, men vi havde ikke nogen billetter. Efter fem opkald og køb af falske billetter, lykkedes det til sidst. "Det er så typisk dig," sagde min veninde, og det har hun nok ret i.

Jesper Høvring nævner også ordet stress eller mangel på samme i forbindelse med sin træning, men trækker det hurtigt tilbage.

– Jeg hader egentlig ordet stress, for det er så nemt at sige, at man har stress. Jeg har truffet et valg om at være positiv, og jeg har valgt ikke at få stress. Jeg har et meget positivt sind, så mit glas er altid halvt fyldt og ikke halvt tomt. Jeg kan være presset, men ikke stresset, slår han fast.

LÆS OGSÅ: Kristian Leth: “Jeg har brugt mange år på ikke nogensinde at benytte mig af min fars navn”

Nye tider

Og for tiden er der pres på Jesper Høvring. Ved siden af produktionen af kjoler i eget navn er han designer for pelsmærket Great Greenland, som hyrede kjolemageren i begyndelsen af 2015 for at give sælskind et mere populært image. Selvom designeren fra første færd ikke drømte om at lave et regulært tøjmærke med faste kollektioner, er han nu alligevel hoppet ud i udfordringen, og i det nye år kommer en helt ny kollektion designet af Jesper Høvring i butikkerne. Den første kollektion hører til i festuniverset med 18 til 20 forskellige styles, der spænder over kjoler, toppe, jakkesæt og bukser.

– Det er supersvært at finde balancen mellem at lave eksklusive kjoler og en fast kollektion. Vi skal ikke devaluere vores brand, men samtidig vil vi gerne udnytte det til mere. Jeg elsker nye projekter, og det her er virkelig sjovt, men samtidig er det også angstprovokerende, fordi andre skal ud og sælge noget, som jeg har lavet. Når der kommer kunder ind i butikken for at få syet en kjole, er det, fordi de bevidst har valgt mig, og så er jeg på hjemmebane. Det er noget helt andet, når jeg skal have noget ud at hænge i butikkerne, hvor jeg ikke er der til at fortælle om det. Det skal simpelthen se så flot ud på bøjlen, at man har lyst til at tage det ned, siger Jesper Høvring, der beskriver kollektionen som enkel og ren i snittene, men lidt mere flamboyant og farvestrålende end kjolerne i hans butik.

Så hvad er der tilbage for Jesper Høvring?

– Jeg drømmer meget sjældent langt ud i fremtiden. Lige nu handler det om at få den nye kollektion ud i verden, og så må vi se, hvad der sker. Adspurgt, om jeg er stolt over, hvad jeg har opnået, er svaret ja, men det er ikke noget, jeg går og tænker over. Jeg havde ikke åbnet butik, hvis jeg ikke troede, det ville gå, men jeg havde ingen idé om, hvor det ville tage mig hen, og derfor har jeg heller ikke nogle særlige drømme for, hvad der videre skal ske. 

Jesper Høvrings fem favoritkjoler 

Andrea Elisabeth Rudolph, "Vild med dans", 2008

– Andrea så forrygende ud i "rosenkjolen", som er blevet ikonisk for os. Vi er meget glade for den og har den hængende i forskellige udgaver i butikken. I en årrække var den meget populær både som fest- og brudekjole, men vi laver den meget sjældent mere.

Christiane Schaumburg-Müller, Dansk Fashion Awards, 2009

– Da Christiane blev forlovet med L.O.C., var det iført en perlebroderet kjole med vandfaldsudskæring. Den model syr vi op igen og igen. Der er nogle kjoler, der simpelthen skal være en del af vores kollektion altid, og den her er en af dem.

Kronprinsesse Mary, Nytårskur, 2010

– Vi er generelt meget glade for alle Kronprinsessens kjoler, men den orange fra nytårskuren i 2010 er virkelig smuk. Både snittet, farven og materialerne er helt rigtige.

Kronprinsesse Mary, Bambi Awards, 2014 

– Kronprinsessens blå kjole er fuldstændig fantastisk. Den er fra mit show i januar 2014, og vi har i gennemsnit fået en forespørgsel om ugen på den. Vi har ikke kunnet få mere hjem af samme stof, men hvis vi havde, kunne vi have solgt rigtig mange af den type kjoler.

Christiane Schaumburg-Müller, ELLE Style Awards, 2016

– Christianes kjole er så smuk. Den blev lavet i samarbejde med smykkedesigner Julie Wettergren, hvor jeg designede kjolen, og hun designede blomstermønstret, som hun efterfølgende håndmalede på stoffet.

LÆS OGSÅ: Powerparret Christian Stadil og Alice Brunsø: ”Man kan undgå meget terapi, hvis sexlivet fungerer”

LÆS OGSÅ: Ane Cortzen møder Uffe Elbæk

LÆS OGSÅ: Signe Molde: Kontrolfreak med trætte bryster

Jesper Høvring, 42

Uddannet skrædder fra Teknisk skole i Ishøj og tilskærer på Danmarks Tekniske tilskærerakademi.

Skabte i 2001 modevirksomheden Jesper Høvring, der leverer håndsyede fest- og brudekjoler fra butikken af samme navn på Frederiksberg i Købehavn. Har netop indgået partnerskab i sin virksomhed med Camilla Liedner, der tidligere stod bag børnetøjsmærket Norlie.

Designer kjoler til kendte kvinder som Kronprinsesse Mary, Cecilie Stenspil og Christiane Schaumburg-Müller.

Er designer for pelsmærket Great Greenland og barsler i det nye år med en prêt-à-porter kollektion, der endnu ikke har fået et officielt navn.

Kommentator for TV2 på blandt andet royale begivenheder samt tidligere dommer i tv-programmet "Klar, parat, sy".

Forfatter til bogen "Bryllupsbogen", der udkom i 2015 med gode råd til alt fra kjolevalg til borddækning.

Gift med Lena Høvring og far til børnene Noah på 11 år og Wilma Rose på 6 år.