Det er kandidattesten, du ikke må springe over
JA, vi er med på, at ligestilling ikke står øverst på dagsordenen i en tid, hvor verden omkring os er præget af en historisk krise med krig, inflation og klimaforandringer.
Kan vi overhovedet forlange af politikerne, at de tager stilling til spørgsmål som ”bør der indføres kvoter i bestyrelser?”, ”skal lønniveauet i kvindefag løftes?” eller ”er Metoo-bevægelsen gået for vidt?”, når sundhedssystemet står over for et kollaps, og mange danskere ikke har råd til at betale elregningen?
JA, det kan vi godt forlange, for det er vores alle sammens opgave ikke at lade den udvikling, der blev sat i gang med Sofie Lindes tale, gå i stå og forsvinde ud af den offentlige samtale.
Derfor har ALT for damerne og Alt.dk udgivet denne valgtest, som består af 19 spørgsmål, der gør dig klogere på, hvilken kandidat du er mest enig med.
Meget at kæmpe for
Siden vi sidst stod i stemmeboksene er mindst to generationer af kvinder – og mænd – vågnet op og har fået øje på de skævheder, der stadig findes i Danmark. På mange punkter halter vi stadig bagefter på ligestilling i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, så der er stadig meget arbejde at gøre. For eksempel dette:
- Kvinders løn halter stadig efter mændene – ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik 12,7 procent efter. Fordi flere mænd er ledere. Fordi traditionelle ”mandefag” er bedre lønnet, og kvinderne i høj grad arbejder i det offentlige. Fordi kvinderne tager barsel. Fordi… de er kvinder. Selv renset for de foregående forklaringer er der en uforklarlig forskel på mellem 4 og 7 procent.
- I virksomhedernes bestyrelser er fire ud af fem medlemmer stadig mænd – og tallet rykker sig ikke rigtigt, medmindre der gøres noget.
- Dobbelt så mange kvinder bliver udsat for partnervold som mænd.
- Fem gange flere kvinder bliver udsat for uønsket fysisk beføling.
Siden sidste valg er der sket en del. Vi har f.eks. fået samtykkeloven, der er kommet skærpede regler for seksuel chikane på arbejdspladsen, der er indført 11 ugers øremærket barsel til fædrene.
Nogle mener, al den ligestillingssnak er gået for vidt; at barselsreglerne er et indgreb i familiernes frihed, og at det er blevet bøvlet at flirte.
Og at der lige nu er så mange andre problemer i verden, at ligestillingsproblemer hører til i luksuskategorien.
Men sagen er, at ligestilling og diversitet er for vores alle sammens skyld. Hvis vi skal overkomme kriserne, er det strengt nødvendigt at udnytte alle de ressourcer, der findes i samfundet. Og det gør vi bedst, hvis alle får lov til at komme til bordet.
Så giv det lige en tanke, inden du sætter dit kryds.