Hvad stiller man op, når det er ens leder, som udsætter dig for seksuel chikane?

Hvad stiller man op, når det er ens leder, som udsætter dig for seksuel chikane?

Klummeskribent Eva Lund Dixen har fået overskredet sine grænser flere gange af forskellige chefer. Her fortæller hun sin oplevelse af, hvordan det føles at være et "nemt bytte" - og hvilke konsekvenser det har haft for hendes velvære og familieliv.

Det var, da jeg aflyste vores møde, at det gik op for mig, at det ikke længere var min arbejdsglæde, der hang i en tynd tråd, men mit arbejde.

Det var ikke, fordi jeg ikke havde løst mine opgaver, at jeg bad om mere tid. Men det var det, jeg fortalte ham. For sandheden var, at jeg ikke længere kunne holde ud at være alene med ham. Jeg kunne ikke engang se i hans retning, af frygt for at vores øjne skulle mødes. For bare det at skulle fremtvinge et smil, var som at bestige et bjerg.

Det var ikke længere tilstrækkeligt at låse mig ude på toilettet og skrige lydløst i arrigskab. Det var ikke længere nok at konkludere, at han opførte sig upassende for hundrede og syttende gang. Så da han, min leder, spurgte, om vi skulle gå ind og “kysse lidt ved siden af”, satte jeg mig i stedet ud i min bil, ringede til min fagforening og fortalte dem det hele.

Bag rattet på min Fiat Punto forklarede jeg, hvordan jeg i mange måneder havde fundet mig i hans nedværdigende opførsel, som spændte imellem alt fra at komme med upassende kommentarer og tilnærmelser til at klistre sig op af mig under vores møder. Jeg forklarede, at jeg mest af alt havde lyst til at starte bilen og køre min vej. Men så ville jeg bare stikke af. Igen. Og det ville min retfærdighedssans ikke tillade.

I think I need some help

Nogle år forinden havde jeg forladt et andet job. Min daværende chef havde også overskredet mine grænser adskillige gange. Blandt andet ved at sende mig en mail med en sangtekst, han ville have mit perspektiv på. I teksten stod;

I love you, the things that cross my mind

While I'm by myself

I hate you, these things go through my mind

I fuck you, it's always on my mind

Think I need some help

“Hvad tror du, det betyder?”, havde han spurgt mig, da han bad mig læse mailen foran ham. Jeg tog benene på nakken relativt kort tid efter. Og det klædte ikke mit CV.

At jeg også skulle opleve det senere i mit arbejdsliv, måtte alene betyde, at var mig, den var gal med. Jeg måtte have en defekt, en svaghed, der gjorde mig til et nemt bytte. Et bytte for min chef, for min leder, for den tilfældige fremmede i byen og for ham, der lod sin hånd glide lidt for langt ned af min ryg til familiefesten. Kun lige nok til, at det kunne være et uheld. Men præcis nok til, at jeg vidste, at det ikke var det.

#metoo

Da jeg fortalte min fagforening, at min leder havde foreslået, at vi skulle tage i sommerhus og brainstorme idéer, fløj de op af stolen. “Det er #metoo!”, sagde de, da jeg fortalte, hvordan han med lavmælt stemme havde foreslået, at vi så kunne “åbne en flaske rødvin og se, hvad der ville ske.”

De sagde, at jeg skulle væk derfra. De sagde, at jeg skulle sygemelde mig. De bad mig om at skrive hele forløbet ned og sende det til dem, inklusiv det screenshot jeg havde taget af teksten “Yo, babe”, som han så poetisk havde formuleret sig på Skype, og hvor hans fulde navn stod som afsender. Sort på hvidt.

Jeg var nervøs, men samtidig enormt lettet over at blive taget alvorligt. Jeg understregede, at det var altafgørende for mit velbefindende, at min leder blev konfronteret. At placere ansvaret, hvor det hørte hjemme. Jeg ville ikke bare tage bagdøren. Det kunne min fagforening godt forstå.

Jeg sygemeldte mig med arbejdsrelateret stress på deres opfordring såvel som min læges. Og ja, jeg var uden tvivl stresset. Men for det meste var jeg bare vred.

Kort tid efter at jeg officielt havde sygemeldt mig, ringede min fagforening. De ville ikke gå videre med sagen. Der var ikke beviser nok. De opfordrede mig til at forblive sygemeldt og lovede at sørge for, at jeg fik mine feriepenge udbetalt, når jeg blev fyret. Det blev jeg kort tid efter.

Ingen blev konfronteret, min leder blev aldrig påtalt, og jeg fik aldrig sagt farvel til mine kollegaer. Jeg forsvandt bare.

Efterspillet

Og der strandede jeg så. På sygedagpengekontoret, svarende på obligatoriske spørgsmål som min sagsbehandler læste op fra et spørgeskema. Hvordan sover jeg om natten? Sådan på en skala fra 1-10? Sygedagpengeforløbet var for mit vedkommende ligeså uværdigt, som den opførsel jeg havde stået model til på mit arbejde.

Lånet i banken måtte omlægges. Bilen blev leveret tilbage. Sofaen solgt.

Følelsen af at være blevet uretfærdigt behandlet forsvinder ikke. Ingen kunne hjælpe mig, da min leder udsatte mig for sexchikane, og jeg følte mig fuldstændig overladt til et system, jeg ikke ønskede at være en del af.

Jeg gik til psykolog. Jeg gik til læge med jævne mellemrum, og det hjalp. Både lægen og psykologen bakkede mig op, hvor min fagforening bakkede ud.

“Husk, Eva”, sagde min læge en dag med stålfaste øjne og knyttet næve; “Der er en juridisk sandhed og din sandhed. De to kan meget sjældent forenes, så det vigtigste, du kan gøre nu, er at passe på dig selv!”

Og det gør jeg.

For lige nu, i dette øjeblik, ligger min søn og snorker sagte ved min side. Han er et halvt år gammel. Han har det godt. Jeg har det godt. Jeg kunne rejse mig, men det gør jeg ikke. Jeg bliver lige her og lytter til hans åndedræt. På ubestemt tid.

Hvad skal man gøre, hvis man bliver udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads – eller har en kollega, der gør? Bliv klogere i ALT.dks #MeToo-skole – og del evt. din egen historie med os.

Om klummeskribenten

Eva top.jpg
  • Eva Lund Dixen er selvstændig i kommunikationsbranchen og mor.

Få overblikket over det store #MeToo-opgør i Danmark i 2020 og 2021

Hvorfor lige nu? Få overblikket her:

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

  • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 100 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
  • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
  • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
  • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
  • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
  • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.
  • Den 25. september skrev mere end 300 kvindelige politikere under på et opråb mod sexisme og krænkende adfærd i dansk politik.
  • Den 26. september blev det offentliggjort, at over 500 læger også har skrevet under på, at sexisme finder sted på danske hospitaler, klinikker og universiteter.
  • Den 2. oktober bringer Politiken 97 vidnesbyrd fra kvindelige musikere og branchepersoner, som står frem og fortæller om sexisme og seksuel chikane i musikverdenen.
  • Den 7. oktober går Morten Østergaard af som politisk leder for De Radikale, da det kommer frem, at det er ham, har der krænket folketingsmedlem Lotte Rod ved at lægge en uønsket hånd på hendes lår for omkring 10 år siden. Den 10. oktober skriver Morten Østergaard ud på Facebook, at flere kvinder har følt sig krænket af ham, og den nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen (R) igangsætter en undersøgelse af Morten Østergaard og seksuel chikane i partiet.
  • Den 8. oktober siger 689 forskere fra universitetsverdenen fra over for sexisme og seksuelle krænkelser og fortæller bl.a. om overgreb og trusler i deres branche. 
  • Den 12. oktober siger 664 filmfolk fra over for sexisme og krænkelser i deres branche i en åben erklæring, der bl.a. støtter op om tidligere produktionsassistent Emilie Moth, som 30. september stod frem i Ekstra Bladet og fortalte om seksuelle krænkelser. 
  • 19. oktober: Frank Jensen fortæller på et pressemøde, at han går af som overborgmester i København og som næstformand i Socialdemokratiet. Han mister i samme ombæring tre ud af sine fire bestyrelsesposter, hvor den fjerde, Rockwool Fonden, stadigvæk overvejer, om Frank Jensen skal være en del af bestyrelsen. Få hele overblikket her.
  • 27. oktober: 11 initiativtagere har samlet 284 underskrifter fra kvinder i fagbevægelserne, som siger fra over for en sexistisk kultur og krænkelser internt i deres egen branche.
  • 9. november: 1.485 skuespillere, instruktører, producenter, ledere, sangere, musicalperformere, dansere, koreografer, undervisere og elever er i en rapport fra Aarhus Universitet blevet spurgt ind til grænseoverskridende adfærd på deres arbejdsplads. Her svarer hver anden kvinde og næsten hver fjerde mand, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Og at den grænseoverskridende adfærd oftest kommer fra en leder. Det skriver Politiken på baggrund af rapporten.
  • 11. december: Jens Gaarbo stopper på TV2, efter en advokatundersøgelse, der undersøger kulturen på TV 2, har vist, at han handlede forkert og udviste "dårlig dømmekraft", da han var nyhedschef på kanalen fra 1997-2003.
  • 15. december: 54 kvinder og 3 mænd har skrevet 143 vidnesbyrd om sexisme i arkitektbranchen, som politikenbyrum.dk bringer. De har samtidig startet en underskriftindsamling for alle, som enten har oplevet eller været vidne til sexistisk adfærd i arkitektbranchen i Danmark. 
  • 5. januar: Den kendte TV 2-vært Jes Dorph-Petersen er efter indberetninger fra to tidligere kvindelige medarbejdere blevet afskediget. Afskedigelsen skal ses i lyset af den advokatundersøgelse, TV 2 påbegyndte i efteråret, hvor flere kvinder stod frem og fortalte om grænseoverskridende og krænkende adfærd på TV 2.
  • 14. februar: En tidligere sekretær i Socialdemokratiets top står frem hos DR og fortæller, hvordan tidligere minister for by-, bolig- og landdistrikter Carsten Hansen i 2010 under en sommerfest var grænseoverskridende og krænkende overfor hende. "Han tager fat om mig, hiver mig ind til sig og kysser og slikker mig på kinden, mens han siger: ’Du skal ha’ en rigtig mand’," fortæller Louise Kwang blandt andet. Sagen endte dengang med, at hun fik en undskyldning, hvis hun skrev under på en tavshedsklausul. Det fortrød hun siden, fordi hun derfor ikke havde nogen at tale med sagen om. Hun fortsatte i jobbet, men gik ned med stress. I dag ønsker Louise Kwang at advare andre om at skrive under på en sådan aftale. Carsten Hansen ønsker ikke at stille op til interview, men svarer i en mail til DR, at aftalen blev indgået med Louise Kwang selv og HK, der repræsenterede hende, og at han ikke finder anledning til at kommentere yderligere.