”Man skal være lavet af sten, hvis ikke man skal blive påvirket af at læse de oplevelser”
Det er præcis en uge siden, at 322 kvindelige politikere gik ud i et fælles opråb mod sexisme med budskabet om, at det findes alle steder i vores samfund – også på Christiansborg. ALT.dk har bedt de fire initiativtagere bag underskriftindsamlingen om at reflektere over ugen, der er gået – og ugerne, der kommer.
Vi valgte at indsamle underskrifterne, fordi… det alt for længe har været sådan, at ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser med sexisme i partipolitik ikke kommer frem i lyset. Det kan der være mange årsager til: Nogle kvinder oplever, at det har alt for store personlige konsekvenser at stå frem - man kan være bekymret for sine venskaber, sine karrieremuligheder eller sin politiske fremtid. Andre kvinder oplever, at de faktisk går til ledelsen eller tillidspersoner i deres partier, men at deres grænseoverskridende oplevelser enten bliver dysset ned eller ikke bliver taget alvorligt. Og vi oplever, at der i offentligheden er meget fokus på sexisme mange steder i samfundet. Vi ønskede derfor at gøre opmærksom på, at det også finder sted i politik. Vi har et ønske om at holde op med at debattere, hvorvidt sexisme eksisterer i politik, og i stedet debattere hvordan vi løser det.
Vores vigtigste erkendelse var… at vi alle sammen er nødt til at se indad. Der er ikke nogen af os, der kan sige os fri fra at have taget del i den kultur, der hersker. Enten ved selv at bidrage til en sexistisk stemning eller ved ikke at sige tydeligt fra, når vores venner og partifæller skabte dén stemning.
Det var vigtigt for os at… understrege, at det her ikke handler om at pege fingre ad hverken specifikke personer eller bestemte partier. For problemerne findes overalt. Det er vigtigt for os, at der her er et fælles opråb på tværs af hele det politiske spektrum, og at vi som kvinder danner en ring om hinanden. Sådan tror vi, at man bedst kommer fremad og får taget fat om problemerne.
Vi var bekymrede for… om pigernes mod ville blev vendt til skam, og om vi overhovedet ville blive taget alvorligt. De bekymringer viste sig at være ubegrundede.
Vi blev helt overvældede, da… underskrifterne på bare få døgn blev flere og flere. Det gjorde stort indtryk at se det sprede sig som ringe i vandet. Vi blev simpelthen så berørte af at læse de personlige oplevelser, som mange af kvinderne delte. Det påvirkede os langt mere, end vi nogensinde havde kunnet forudsige. For det er virkelig stærke sager, der er kommet frem. Man skal være lavet af sten, hvis ikke man skal blive påvirket af at læse de oplevelser.
Det er kommet bag på os at… opleve det fællesskab, der kan opnås, når vi kvinder står på skuldrene af hinanden.
Det har været opløftende at se, at… flere personer tydeligt har tilkendegivet, at #enblandtos har fået dem til at se verden i et nyt perspektiv. At de tør stå ved, at de er blevet klogere og mere opmærksomme på deres egen rolle i den kultur, der hersker i partierne.
Det har været nedslående at se, at… visse journalister har været meget aggressive og pågående overfor enkelte medunderskrivere, så det har føltes ubehageligt. Vi står jo netop sammen i flok for at passe godt på hinanden, men det er ikke alle journalister, der respekterer nogle kvinders ønske om ikke at udtale sig om deres egne oplevelser offentligt.
Vi håber, at der i fremtiden… aldrig vil være nogle kvinder, der holder sig tilbage fra at gå ind i politik, fordi de risikerer grænseoverskridende og sexistiske oplevelser. Det kræver, at der sker kulturændringer i alle partier - for eksempel gennem samværspolitikker baseret på samtykke, uddannelse i at håndtere sexisme og seksuelle krænkelser og en åben samtale i partierne om de problemer, der måtte være.
Det næste stykke tid vil vi… blive ved og ved med at bruge #enblandtos - vi føler, at der er skabt en bevægelse og et vigtigt fællesskab. Det fællesskab skal bære faklen videre og fortsætte med at sætte fokus på sexisme og uretfærdighed overalt, hvor vi møder det. Og vi skal sørge for at bakke hinanden op på kryds og på tværs, så ingen står alene, når de siger fra, råber op og siger stop.
Har du oplevet sexisme og krænkende adfærd på din arbejdsplads? Del din oplevelse med ALT.dk ved at sende den til tip@alt.dk – skriv ’sexisme’ i emnefeltet og læs mere her.
Deltag også i ALT.dks #MeToo-skole og bliv klogere på konkrete løsninger på seksuel chikane på arbejdspladsen.
#sexismefindes - Sexisme på jobbet
-
Lad os udstille sexisme på jobbet: ALT.dk efterlyser DIN oplevelse
-
25-årige Marie var kokkeelev, da chefen sagde: "Husk at tage en stram bh på"
-
"Det ligner, du har fået pik hele natten": Læserne deler 103 vidnesbyrd om sexisme på jobbet
-
29-årige Lior: ”Jeg havde ikke hørt kvindens "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede”
-
Debat: Stop hetzen mod Sofie Linde – vi er mange, der ikke har sat navn på
-
Hvorfor skal jeg finde mig i "hygge"-sexisme på kontoret?
-
701 kvindelige kollegaer takker Sofie Linde i rørende brev: "Du har ret. Vi oplevede det også"
-
Dybt rørt Sofie Linde takker mediekvinder på Instagram: “Tak for at tage mig i hånden”
-
Iben Maria Zeuthen står frem om oplevelse med DR-chef: ”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie”