Sofie Slangerup

Sofie blev krænket på nettet: "Dér gik det op for mig, at det var mine sexlyde, han imiterede"

Red Barnets rådgivning Slet Det hjælper unge, der har fået intimt indhold delt på nettet. En af dem er Sofie, som blev ufrivillig hovedperson i en sexvideo. Nu kæmper hun for at skyld og skam efter online-overgreb bliver placeret hos krænkeren.

Natklubbens dansegulv gynger under Sofie, da en fyr, hun kender perifert, kommer hen til hende og begynder at stønne hende ind i øret. På trods af at både alkohol og flirt flyder frit blandt de feststemte unge, tænker hun alligevel, at det er en mærkelig måde at opføre sig på. Hun spørger, hvad han laver.

– Han kiggede bare på mig og spurgte, om jeg ikke havde set videoen, for det havde alle da, husker Sofie.

– Dér gik det op for mig, at det var mine sexlyde, han imiterede.

Sofie Slangerup sidder i sin lejlighed i Odense, iført striktrøje og pyjamasbukser, med benene trukket op under sig i en lænestol, mens hun fortæller om hændelsen fra 2016, der har ændret hendes liv for altid. Efter en bytur har hun sex med en jævnaldrende dreng, hun dengang betragter som en ven.

Forholdet slutter dog brat, da Sofie en måned senere finder ud af, at han har optaget akten på sin telefon og vist den frem i en chat på Facebook og på gangene i det gymnasium, de begge går på.

”Du er fræk”

Drengen på diskoteket er langt fra den eneste, der i månederne efter antaster Sofie.

– Alle mulige fyre kunne finde på at tage mig på lårene eller sige, ”du er fræk når du stønner”, husker Sofie, som med hver kommentar bliver revet lidt mere væk fra sig selv.

– Det fik mig til at føle, at jeg ikke var Sofie længere. Jeg var bare hende fra sexvideoen.

Sofie er glad for sin krop. På det sociale medie Instagram poserer hun gerne i badedragt, mens hun smiler til kameraet. For hende er det værste ikke, at andre har set hende uden tøj. Det, hun føler sig krænket over, er, at videoen er blevet delt uden hendes samtykke. Og at det bagefter er hende, der bliver sat i bås og hvisket om, mens ingen løfter et øjenbryn over overgrebsmanden.

– Det gjorde mig så vred, at det var mig, der blev udskammet, når det var ham, der var krænkeren. Så selv om jeg havde lyst til at gemme mig under dynen, tænkte jeg ”fandme nej. Jeg nægter at gå og gemme mig i min egen by”, fortæller Sofie, som tager kampen op.

Gode råd fra Red Barnet

Gennem rådgivningen Slet Det arbejder Red Barnet for at hjælpe unge, der har fået delt intimt indhold på nettet. Projektleder og antropolog Mai Holm Hviid giver her Red Barnets råd til dig, hvis barn eller barnebarn er blevet krænket.

  • Ingen fordømmelse. Hold fokus på, at det aldrig er ofrets skyld, at andre deler intimt indhold af den unge på nettet.
  • Søg rådgivning. Snak med en ekspert (se link nedenfor), inden du begynder at tale om politianmeldelse eller andet, som kan virke overvældende for den unge.
  • Kig ikke på billeder/film. Det kan være grænseoverskridende bare at tale med forældre/bedsteforældre om noget, der har med seksualitet at gøre, så kræv ikke at se materialet.
  • Gem beviser. Råd den unge til at tage screenshots og at gemme beskeder som bevis og hjælp med at anmelde indholdet til de sociale medier, hvor det evt. er delt.
  • Følg op. Hold øje med den unges psykiske, sociale og faglige trivsel og sørg for adgang til at snakke med en skolepsykolog eller rådgiver. Fortæl om muligheden for at få anonym rådgivning og hjælp til at slette indhold hos Slet Det.
  • Find mere information på Redbarnet.dk/sletdet og Redbarnet.dk/sikkerchat

Rekord-erstatning

Hverken hos rektoren på gymnasiet eller hos politiet er der dog meget hjælp at hente. Forståelse, ja. Men ingen handling. Først da Sofie tager fat i en advokat med speciale i sager om deling af intime billeder og videoer, sker der noget. Sofie anlægger et civilt søgsmål og sagsøger krænkeren for 150.000 kroner – i en tid, hvor den typiske straf i den slags sager er en bøde på beskedne 3.000 kr. Sagen ender med et forlig på 100.000 kroner – på det tidspunkt den højeste erstatning, sådan en sag har udløst herhjemme.

LÆS OGSÅ: Ulrikke Falch om influencers og jenteloven

– Det var en kæmpe sejr. Jeg var egentlig ligeglad med pengene, men jeg havde det sådan, at nu har jeg virkelig en historie at fortælle, husker Sofie, som bagefter stiller op i medierne og begynder at holde foredrag om sine oplevelser.

Fordi hun modsat mange andre ofre for ulovlig deling af intimt indhold på nettet tør stå frem, bliver hun en slags spydspids i kampen for at oplyse om og i sidste ende ændre holdningen blandt unge. Hun tordner mod den indgangsvinkel, som hun hidtil har mødt hos politi, lærere og forældre: At unge kvinder (og i sjældnere tilfælde mænd) bare kan lade være med at tage nøgenbilleder.

– Den holdning er så forældet. Den gør det til ofrets ansvar, og det vil jeg gerne have gjort op med. Vi lever i 2018, og hvis jeg har lyst til at lægge et billede med bar mave på Instagram, er der ingen, der skal fortælle mig, at så er jeg selv skyld i det, hvis andre misbruger mig, mener Sofie, som oplever, at der stadig er lang vej igen, men at holdningen har rykket sig lidt.

Tilbage til at være Sofie

Sagen, hvor politiet har sigtet 1.000 unge for at dele en sexvideo af en pige fra Nordsjælland, er et eksempel på, at myndighederne tager sin opgave mere seriøst. Det er Sofie glad for. Ligesom hun sætter pris på, at hun er udstyret med et stærkt personligt kompas, som hele tiden har holdt kursen:

At det ikke er hende, der er noget galt med. Alligevel må hun erkende, at det ikke er helt omkostningsfrit at agere talerør.

LÆS OGSÅ: Anahita har været i seng med over 100 mænd: "Den offentlige ydmygelse har ramt mig mest"

Hvem er Sofie Slangerup?

HV,-Skæbne,-Sofie,-Red-Barnet,-_Slet-det_-07.jpg

Sofie Slangerup, 21 år

Arbejder som vikar i en børnehave og holder foredrag om digital adfærd på skoler, gymnasier mv.

– Hver gang jeg fortæller min historie, holder jeg lidt mig selv fast i at være ”hende fra videoen”. Det er en svær balance, for jeg ved godt, at jeg netop kan få de unge til at lytte, fordi det er sket for mig personligt. Nu skal jeg finde ud af, hvordan den Sofie, jeg er uden videoen, kommer til at fylde mere.

Hvordan hun skal gøre det, ved Sofie ikke helt. Men hun er der stadig. Den Sofie, der arbejder i en børnehave. Sofie, der drømmer om at læse medievidenskab på universitetet. Sofie, der slapper af i pyjamasbukser på en fridag. Sofie, der er stolt af sin krop og stadig ikke har noget imod at posere i bikini på Instagram – så længe, hun selv har bestemt det.