Dette bør du gøre, hvis du kommer i nærkontakt med Danmarks giftigste fisk
Fjæsingen er Danmarks giftigste fisk. Desværre holder den lige så meget af lunt lavt vand som os mennesker i sommermånederne. Derfor sker det jævnligt, at badegæster stikker sig på den giftige rygfinne.
Det siges, at et stik af Danmarks giftigste fisk, fjæsingen, svarer til 4-5 bistik på én gang. Heldigvis er det enkle midler, der skal til for at neutralisere giften, fortæller formanden for Naturvejlederforeningen, Peter Baloo Laurents.
"Man skal putte foden eller hånden i så varmt vand, som man kan holde til uden at brænde sig," siger han til Altfordamerne.dk.
Ifølge det offentliges sundhedsportal sundhed.dk bliver fiskens gift ødelagt ved 40 grader. Derfor gælder det om at varme det angrebne område så meget som muligt i omkring en times tid.
LÆS OGSÅ: Ramt af en brandmand? Dette skal du gøre for at dulme smerten
Fjæsingen kan blive op til en halv meter lang og er en ret almindelig fisk i de danske farvande. Om sommeren svømmer fisken ind på lavt vand for at gyde. Her graver den sig ned i sandet i dagtimerne og er derfor ret svær at opdage, hvis man er en tur på stranden. Ofte er det kun øjnene, der stikker op, og man kommer let til at træde på de to giftige rygfinner.
"Det er ikke farligt at blive stukket af en fjæsing, men det er meget ubehageligt," siger Peter Baloo Laurents.
Han anbefaler, at man så vidt muligt holder sig i ro, når man er blevet stukket. Det er en god idé at tjekke, om piggen stadig sidder i såret, så den bliver fjernet så hurtigt som muligt. Og så gælder det altså om at blive så varm som muligt for at nedbryde giften.
LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du flåttangen, når den lille mide har bidt sig fast
Smerterne efter et stik fra en fjæsing vil som regel aftage efter nogle timer, mens hævelsen til gengæld godt kan vare i flere uger.
Har man mod på at komme i nærkontakt med fjæsingen, er den en udmærket spisefisk. Man skal blot være opmærksom på at undgå piggene ved rygfinner og gællefinner, da de også leder gift, når fisken er død.
LÆS OGSÅ: De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde
LÆS OGSÅ: Dette bør du gøre, hvis du får et hugormebid
LÆS OGSÅ: Stukket af en hveps? Sådan fjerner du brodden og giften