Slip for kløende myggestik

De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde

Har myggen først stukket sin snabel i huden, skal du endelig lade den gøre arbejdet færdig. Det er til dit eget bedste.

Myg er en irriterende følgesvend til den danske sommer. Selvom myggestik i Danmark er ganske ufarlige, resulterer de ofte i kløe og hævelser, som kan være generende.

Desværre synes myggene bedst om at spise på præcis det tidspunkt, hvor vi godt kan lide at sidde og slappe af på terrassen, fortæller Naturvejleder Peter Baloo Laurents.

"Myggene er mest aktive ved skumringstid i vindstille vejr. Det falder ofte sammen med det tidspunkt, hvor vi gerne selv vil sidde ude," siger han til Altfordamerne.dk.

Hannerne står ofte i store sværme og "danser". Den slags insektskyer er ganske ufarlige, fastslår Peter Baloo Laurents, som er formand for Naturvejlederforeningen. Hannerne stikker nemlig slet ikke.

LÆS OGSÅ: Stukket af en fjæsing? Tage et varmt bad

Anderledes er det, når en hunmyg kommer sværmende. En hun er nemlig på jagt efter blod, og har hunnen først sat sig og stukket snablen i armen, skal man endelig lade hende sidde.

"Myggestik klør, fordi myggen sprøjter et stof ind, som forhindrer blodet i at størkne. Hvis man lader myggen suge færdig, suger den det meste af stoffet i sig igen, og reaktionen i huden bliver mindre," siger Peter Baloo Laurents.

Rådet bekræftes af Miljøstyrelsen, som har lavet en side med råd mod myggestik. Her bliver myten om, at masser af b-vitamin holder myggene væk desuden også aflivet. I stedet anbefales tøj med lange ben og ærmer, som den mest effektive forebyggelse.

Naturvejleder Pater Baloo Laurentz har også opgivet citron som skræmmemiddel mod myggene. Når han selv færdes ude om aftenen, sværger han til en helt anden duft.

"Jeg sætter gerne en kvist porse fast i hatten eller en lomme. Det er en lugt, myggene ikke bryder sig om," siger han.

Er man blevet stukket, gælder det om at klø mindst muligt på myggestikket, fordi man risikerer at der går betændelse i såret, hvis man kradser hul. Er det svært at holde fingrene væk, er det en god idé at anvende et lokalbedøvende middel.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du flåttangen, når den lille mide har bidt sig fast

LÆS OGSÅ: Ramt af en brandmand? Dette skal du gøre for at dulme smerten

LÆS OGSÅ: Stukket af en hveps? Sådan fjerner du brodden og giften