Tilflyttere Danmark

Tilflyttere i Danmark: Derfor er danskerne så svære at blive venner med

Vi danskere er nogle af de sværeste at blive venner for udlændinge. Det viser en undersøgelse blandt tilflyttere i Danmark. ALT.dk har spurgt dem, hvorfor verdens lykkeligste land er det mindst lykkelige land for udlændinge.

Hvornår har du sidst inviteret en udlænding hjem til middag?

Måske få gange, måske aldrig.

Hvis man skal tro den årlige trivselsundersøgelse, som expat-organisationen InterNations står bag, står det skidt til herhjemme med at åbne op overfor udlændinge. Med en placering på 63 ud af 64 overgår Danmark kun akkurat Kuwait, når det kommer til spørgsmålet om ’personal happiness’ blandt tilflyttere. Det refererer blandt andet til tilflytternes udfordringer med at finde sig til rette i Danmark og få lokale venner.

Men hvorfor er vi danskere så svære at blive venner med?

ALT.dk har spurgt de mere end 40.000 medlemmer af Facebookgruppen ’Expats in Copenhagen’ om deres erfaringer med at finde venner herhjemme – og spørgsmålet er mildt sagt et, der splitter gruppemedlemmerne ad.

Mens en stor del svarer, at de har oplevelser med, at danskerne holder sig for sig selv og ikke virker åbne overfor nye, påpeger andre, at man som tilflyttere også selv må tage ansvar for, om man får danske venner.

Én ting kan de fleste dog være enige om: det kræver ihærdighed at blive gode venner med danskerne – hvis det altså nogensinde lykkes.

Og hvad kan vi danskere så gøre ved det? Bedøm selv i dette udpluk fra tilflytternes svar på Facebook – hvor der selvfølgelig skal tages højde for generaliseringer:

  1. Der er store kulturelle forskelle mellem expats og danskere i forhold til at invitere kollegaer over til mad. Engang havde en af mine venner i min opgang tilbudt kage til nogle andre naboer. De gav hende et blik, som om hun var mærkelig… Der er særlige sociale koder, som adskiller sig fra mange andre lande. Det virker til at tage mange år, før man får en invitation gennem “normale” metoder, såsom naboer, arbejdet etc.
  2.  Danskere tager venskaber meget seriøst. Fra en alder af 25 år er mange danskeres ”venne-kapacitet” allerede opnået. I har 5-6 supernære venner, som I er vokset op med – og det er det. Alle, der kommer efter, vil kun blive bekendte, og der er meget lidt fleksibilitet.
  3. Danskere er mestre i at have travlt. Ofte leder det til, at man bliver taget til “fange” af sin kalender, fordi den altid er proppet med alle mulige aktiviteter.
  4. Danskere kan godt lide at putte deres sociale liv i “bokse”; I har venner, gode venner, kollegaer, bekendte osv. Og det er ikke nemt at ”bryde igennem” de bokse.
  5.   Danskere synes, at venskaber skal bevares - og det tager tid. Så at få nye venner er ofte en umulighed, fordi danskere simpelthen ikke har mere tid (at give af, red.).
  6. Selvom du kender en dansker virkelig godt fra arbejdet, betyder det ikke, at de vil være din ven udenfor kontoret.
  7. Medmindre du går i skole eller på universitet i Danmark, er det svært at finde danske venner. Det nærmeste, man kommer, er at komme i en “kollega” eller “bekendt”-boks.
  8. Grundlæggende har Danmark et lukket system; Så længe du er en insider (eller bevarer dine venner, når du flytter), bliver du inde i venskabscirklen. Hvis du er en outsider, så good luck med at komme ind i cirklen.
  9. Danskere burde opfinde et nyt ord for “Best Friend Forever” og få et mere afslappet forhold til ordet ”friend”.

Vil du gerne blive endnu bedre til at forstå, hvordan vi kan række hånden mere ud til tilflytterne?

Så læs italienske Marcos historie eller franske Stéphanes historie, hvor de fortæller mere dybdegående om de udfordringer, der kan være på spil, når man som udlænding kommer til Danmark og er på jagt efter nye danske venner.

Om expats i Danmark

  • Organisationen InterNations laver hvert år en trivselsundersøgelse med over 20.000 expats fra hele verden, hvor mindst 75 svarpersoner i hvert land medvirker. Undersøgelsen er hermed ikke statistisk repræsentativ, men indikerer, hvordan det står til i hvert enkelt land.
  • Ud af i alt 64 lande ligger Danmark nr. 48 i den overordnede trivsel for expats.
  • I kategorien ’hvor nemt er det at falde til’ ligger Danmark nummer 63, hvor underkategorierne ’finde venner’, ’venlighed’ og ’personlig lykke’ alle har fået en bundplacering og hermed trækker Danmark ned.
  • Danmark scorer dog højt inden for børnepasning og uddannelse, som trækker Danmark op på en 48. plads.
  • Det er tredje år i træk, at Danmak ligger i bunden i expats’ sociale trivsel.

Kilde: InterNations