Forbrugsfest

Ugens intro: Festen, jeg aldrig nåede til

Forbrugsfesten stoppede brat med finanskrisen. Den nye, økonomiske virkelighed har ikke kun ændret vores forbrug, men også vores værdier.

Mens 00'erne brølede derudad med power-shopping og forlængede storbyweekender, var jeg på offentlig ydelse i form af SU. Fra sidelinjen drømte jeg om at blive færdig med mit studium, få et job og endelig, endelig få del i den store forbrugsfest. Det skete bare aldrig. For samtidig med, at jeg havde fået en fast månedsløn og købt fast ejendom, sprang boblerne. Ikke som boblerne på en champagneflaske. Men bobler som i overophedet boligmarked, overforbrug og overoptimisme. Prisen på min lejlighed faldt, og jeg mistede mit daværende job. Jeg husker stadig følelsen af at gå rundt i mit hjem og spekulere på, om jeg havde råd til at betale terminen næste gang.

Det havde jeg heldigvis, for der kom et nyt job, og boligen viste sig at være en fornuftig investering, men festen var lukket og slukket. Jeg kom aldrig til at tage del i den vilde forbrugsfest, og kommer nok heller aldrig til det. Jeg kan godt savne – bare for en måneds tid – at være en del af den jubeloptimisme, der prægede det første årti af det nye årtusinde, men når bagsiden viser sig i form af klimakrise og tomme statskasser, er det bedre at leve i en verden, hvor vi i hvert fald prøver at være lidt mere økonomisk ansvarlige. Sådan har de fleste danske kvinder også fået det.

Det viser vores store undersøgelse af kvindeliv, som du de sidste fire uger er blevet præsenteret for i ALT for damerne (læs det seneste uddrag her: Succes er lig med at have frihed).

Lige nu bliver overforbrug dømt ude, mens genbrug, klimavenligt tøj og almindelig økonomisk omtanke bliver bifaldet af de fleste. Den nye, økonomiske virkelighed har ikke kun ændret vores forbrug, men også vores værdier. Måske til det bedre? Tjek, om du er enig på side 22 i denne uges ALT for damerne (nr. 23/2013).

LÆS OGSÅ: Byt til nyt med disse tre tip